שבע המופלאות; קרדיט: רשתות חברתיותשבע המופלאות; קרדיט: רשתות חברתיות

הנפילה הגדולה: "שבע המופלאות" איבדו 2.5 טריליון דולר

ענקיות הטכנולוגיה שהובילו את השוק בשנתיים האחרונות נמצאות במבחן כשמניותיהן צונחות והמשקיעים מחפשים אחר הסיפור הבא בוול סטריט

אדיר בן עמי |

לאחר שנתיים של הובלת הראלי בשווקים, קבוצת "שבע המופלאות" - שבע חברות הטכנולוגיה שהזניקו את וול סטריט לשיאים חדשים - מוצאת את עצמה בנסיגה חדה שמעמידה במבחן את עתיד השוק. אלפאביתAlphabet 1.68%  , אמזוןAmazon.com Inc. , אפלApple 0.44%  , מטאMeta Platforms 2.65%  , מיקרוסופטMicrosoft Corp 1.17%  , אנבידיה NVIDIA Corp. 4.3%  וטסלה Tesla 9.8%    - החברות שעד לאחרונה נתפסו כבלתי מנוצחות - רשמו את הפתיחה הגרועה ביותר לשנה מאז 2022, עם ירידות של יותר מ-6.5% בכל אחת מהמניות וקריסה מצטברת של 2.5 טריליון דולר בשווי השוק.


"ממופלאות למרושעות - זה פשוט הפך לאתגר עצום," אומר מאט אורטון, ראש אסטרטגיית השוק ב-Raymond James, בהתייחסו לדמות הרשע מהאגדה "היפהפייה הנרדמת". "חלק מהברק אבד מהסיפור. זה היה רק עניין של זמן."


מודל AI חדש וטראמפ עושים כאב ראש למשקיעים

המעידה החלה בינואר, עם הופעתו של מודל הבינה המלאכותית של DeepSeek, שפגע באמון של המשקיעים בהובלה הטכנולוגית האמריקאית בתחום הבינה המלאכותית. במקביל, מלחמת הסחר העולמית של הנשיא טראמפ איימה על אסטרטגיית ה"יוצא מן הכלל האמריקאי" - אסטרטגיה שהתבססה על תחזיות צמיחה חזקות וחדשנות טכנולוגית פורצת דרך בארה"ב.


למרות התאוששות מסוימת בשבוע האחרון, קרן הסל Roundhill Magnificent Seven ETF עדיין מציגה ירידה של כ-15% מתחילת השנה, גם אחרי ארבעה ימי מסחר מוצלחים במיוחד שרשמו עלייה של 13%.


ההשפעה על השוק הרחב משמעותית. מדד S&P 500 ירד ב-5.7% השנה, אך ללא "שבע המופלאות", הירידה הייתה מצטמצמת ל-1.2% בלבד. מדד הנאסד"ק, עתיר הטכנולוגיה, נכנס לשוק דובי לאחר ירידה של 20% משיאו האחרון, ועדיין נמצא בירידה של 10% מתחילת השנה.


"כשהגנרלים נופלים, אנשים נוטים להתעצבן," אומרת קייטי סטוקטון, מייסדת ושותפה מנהלת ב-Fairlead Strategies. "הדאגה היא שהמעידה של 'שבע המופלאות' תעיב על ההתאוששות הראשונית של המדדים המרכזיים מההשלכות של המכסים."


36% מה-S&P 500

בשיאן, "שבע המופלאות" היוו כ-36% משווי השוק של מדד S&P 500, נכון לדצמבר האחרון. זהו ריכוז כוח חסר תקדים שהדאיג רבים מהסוחרים במהלך ראלי המניות המונע מבינה מלאכותית. כעת, הדומיננטיות הזו צפויה להצטמצם גם בתחום הרווחים. על פי אנליסטים, "שבע המופלאות" צפויות לרשום עלייה של 16% ברווחים בשנת 2025, לעומת צמיחה של כ-37% ב-2024. לעומתן, שאר החברות במדד S&P 500 צפויות להציג עלייה של 7.8% ברווחים, עלייה מכ-5% בשנה שעברה.

קיראו עוד ב"גלובל"


הטלטלה האחרונה הבליטה את הבעיות הייחודיות של כל אחת מהחברות. טסלה לאחרונה על צניחה של 71% בהכנסות הנקיות ברבעון הראשון, בעקבות ירידה משמעותית במכירות הרכבים. יצרנית הרכב החשמלית מתמודדת עם תחרות גוברת בשוק הרכב העולמי וספגה ביקורת נוקבת על תפקידו של המנכ"ל אילון מאסק בממשל טראמפ, מה שהשפיע לרעה על תדמיתה בקרב חלק מהצרכנים.


במקביל, אנבידיה, שהייתה כוכבת הבינה המלאכותית בשנתיים האחרונות, ספגה מכה קשה מוקדם יותר החודש כאשר הזהירה מפני הפחתת ערך משמעותית של 5.5 מיליארד דולר כתוצאה מהגבלות יצוא חדשות לסין. צעד זה העלה חששות בקרב משקיעים לגבי פגיעות החברה למתיחות הגיאופוליטית בין ארה"ב לסין.


אפל, לעומת זאת, מתמודדת עם מכירות חלשות של האייפון בשווקים מרכזיים ועם עיכובים משמעותיים בהשקת שיפורי הבינה המלאכותית המיועדים לעוזרת הקולית סירי, מה שמותיר אותה מאחור במרוץ הבינה המלאכותית המתקדמת. אלפאבית חזתה לחץ מסוים על עסקי הפרסום שלה בשל שינויים בכלל שפטר בעבר חלק מהסחורות ממכסים ועשוי להשפיע על חלק מלקוחותיה המרכזיים.


למרות הירידות החדות, חלק מהאנליסטים טוענים כי הערכות השווי של "שבע המופלאות" עדיין נותרו גבוהות משמעותית. אנבידיה נסחרת כעת ביחס של 23 פעמים הרווח החזוי לשנה הקרובה, מה שעדיין נחשב לשווי גבוה אף שהוא נמוך בהשוואה למכפיל 31 בתחילת השנה. מטא פלטפורמס מציגה מכפיל של 21, אמנם נמוך מ-23 בינואר, אך עדיין גבוה מהממוצע ההיסטורי שלה. לשם השוואה, מדד S&P 500 בכללותו נסחר כעת במכפיל של 20 פעמים, מה שמצביע על כך שפער הפרמיה של ענקיות הטכנולוגיה הצטמצם, אך לא נעלם לחלוטין.


מ-FAANG ל"מופלאות"

החששות האחרונים מזכירים את התקופה שבה הקבוצה הייתה ידועה כ-FAANG - פייסבוק, אמזון, אפל, נטפליקס וגוגל. מניות הטכנולוגיה צנחו ב-2022 לאחר שהפדרל ריזרב החל להעלות את שיעורי הריבית, כאשר המשקיעים חששו שעלויות אשראי גבוהות יותר יפגעו ביכולתן להפיק רווחי עתק.


המניות הללו התאוששו ב-2023, אם כי עידן ה-FAANG הגיע לסיומו לאחר שמייקל הרטנט מבנק אוף אמריקה טבע את המונח "שבע המופלאות" באותה שנה. (שינוי השם של פייסבוק למטא וגוגל לאלפאבית יצר גם כן בעיות עם ראשי התיבות).


הרטנט, שקרא לקבוצה "שבע המופלאות" על שם הסרט משנת 1960 שצפה בו בכל חג המולד כילד, הכריז עליהן כ"מדשדשות" בינואר. עם זאת, הוא מצפה שהיתרונות התחרותיים של הקבוצה והעליונות הפיננסית הממשיכה של ארה"ב ימשכו בסופו של דבר את המשקיעים בחזרה. "בסופו של יום, אף אחד לא רוצה להחזיק באגרות חוב," אמר הרטנט. "יש רק כמות מוגבלת של זהב ומניות אירופאיות או שווקים מתעוררים. כך שכמעט כברירת מחדל, חוזרים לשוק המניות האמריקאי."


המשקיעים יקבלו מבט מעודכן על הסיכויים של "שבע המופלאות" בימים הקרובים, כאשר מטא, מיקרוסופט, אפל ואמזון ידווחו על רווחיהן. התוצאות הרבעוניות של אנבידיה צפויות בסוף מאי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה