SP500
צילום: דאלי 3

קרנות סל מוגנות: אתם מוגבלים בהפסד, אבל יש מחיר - דגומאות

הבורסה נופלת, המשקיעים נכנסים ללחץ – וקרנות סל שמציעות הגנה חלקית מהפסדים הופכות ליותר פופולאריות; מהם המכשירים האלו והאם כדאי?

רוי שיינמן | (3)
נושאים בכתבה S&P 500
בזמן שמדד S&P 500 ירד בכ־10% מתחילת השנה, יש סוג חדש של קרנות שמשגשג דווקא כשכולם מפחדים: קרנות סל מוגנות. מדובר באפיק השקעה שמבטיח הגנה חלקית מירידות, אך מגביל את הרווחים האפשריים. כלומר – לא תפסידו הרבה, אבל גם לא תמריאו. משקיעים העבירו עשרות מיליארדים לקרנות האלו שמנהלות כעת באזור ה-100 מיליארד דולר.

איך זה עובד?

קרן קונה אופציות שיכולות להגן על ההשקעה במקרה שהשוק נופל, ובמקביל מוכרת אופציות שמגבילות את הרווחים. כלומר, מקבלים רשת ביטחון מלמטה – אבל גם תקרה מלמעלה. ניקח דוגמה: קרן אחת מגנה עליך מ־10% הפסד במדד ה-S&P 500, אבל מגבילה את הרווח בשנה ל-14%. אם המדד ירד 5% – אתה לא מפסיד כלום. אם המדד ירד 15% – תפסיד רק 5%. נחמד. אבל אם המדד יעלה 20% – תרוויח רק 14%. הקרן מגבילה את האפסייד וגם את הדאונסייד והיא עושה זאת דרך אסטרטגיות באופציות. 

יש גם קרנות שמבטיחות הגנה של 100% מהפסדים – אבל שם הרווח המקסימלי נעצר כבר ב־7% שנתי. זה אולי מפתה בתקופות תנודתיות כמו שיש עכשיו, אבל זה הופך את ההשקעה לסולידית ובמקרים רבים אתם תתאכזבו כי התשואה נמוכה מהבנצ'מרק.   


כמה זה עולה?

דמי הניהול על הקרנות האלו גבוהים מהממוצע - בין 0.5% ל־0.95% לשנה, כאשר דמי ניהול בקרן S&P 500 רגילה עם דמי ניהול של פחות מ־0.10%. בקרנות האלו גם אין  חלוקת דיבידנד. הקרנות לא מעבירות למשקיעים את הרווחים מהחברות שמרכיבות את המדד


מי משתמש בזה ולמה?

הכלים האלו אטרקטיביים אצל משקיעים שמפחדים מאוד מהפסדים. יש גם יועצים שממליצים על הקרנות האלו ללקוחות לקראת פרישה, כשהמשקיעים לא יכולים להרשות לעצמם שנים של ירידות חדות בתיק, אבל רוצים עדיין להיות מושקעים בשוק המניות 

דוגמאות לקרנות בשוק

הקרנות האלו שנקראות גם "קרנות באפר" מיוצרות על ידי כל מנהלי הקרנות הגדולים. הנה מספר דוגמאות על קרנות שהבנצ'מרק הוא ה-S&P 500: 

FT Vest U.S. Equity Buffer February ETF - מגנה על ההשקעה מ־10% ירידה. מגבילה תשואה חיובית עד 14.5%.

FT Vest U.S. Equity Max Buffer February ETF - מגנה על כל ירידה – עד 100% הפסד במדד. הרווח מוגבל ל־7.12% בלבד.

Innovator U.S. Equity Power Buffer ETF - מציעה הגנה על ירידות של עד 15% במדד. התשואה המקסימלית השנתית: 12.13%.דמי ניהול: 0.79%.

המשותף לכל הקרנות האלה שהן פועלות לפי תקופה של 12 חודשים, ויש צורך להחזיק בהן מהיום הראשון כדי לקבל את ההגנה והתשואה המלאה. אבל הן מתחדשות כל הזמן, יש השקות של קרנות חדשות באופן שוטף. אם אתם נכנסים לקרנות האלו באמצע התקופה או בשלב מסוים שהוא לא בהשקה תצטרכו לבדוק מה המצב המדויק באתר הקרן. שם תראו כמה אתם יכולים להפסיד ולהרוויח עד סיום התקופה. מעבר לכך, צריך לדעת שברוב הקרנות, ההגנה מתממשת רק בסוף התקופה – כלומר, תוך כדי התקופה אפשר לראות תנודות.

קיראו עוד ב"גלובל"

 המסחר בקרנות האלו הוא כמו קרנות סל רגילות, אפשר לקנות אותן בכל רגע, אבל אתם צריכים להבין את המנגנון שעומד מאחוריהן (הנוסחה של האפסייד והדאונסייד) כדי להבין מה מצבכם בכל נקודת זמן שבהם אתם רוצים לקנות. 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    טראמפ הפיל הבורסות בעולם וגורם למיתון בארצות הברית. (ל"ת)
    אנונימי 19/04/2025 19:50
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אנונימי 19/04/2025 18:34
    הגב לתגובה זו
    זה אולי שווה לשים לפחות חלק מהכסף.אם ככה זה עובד.אבל אם זה מגביל את הרווח ל 5 אחוז זה כבר סיפור אחר.
  • בכול אחת מהשנים 2023 ו 2024 מעל 20 אחוז תשואה חיובית ארהב (ל"ת)
    זה לא נדיר 19/04/2025 22:03
    הגב לתגובה זו