כלכלנים: במידה ומרקל לא תפעל, גרמניה בדרך למשבר בגלל הדמוגרפיה

כלכלנים ואנשי אקדמיה חוששים לעתיד גרמניה: "עכשיו צריכים להתחיל לפעול במישור המדיני, במידה ולא נפעל הדברים יראו לא טוב".
דניאל קביליו | (5)

האם כלכלתה של קנסלרית גרמניה, אנג'לה מרקל, מתחילה להראות סימני החלשות? על פי דיווחים בתקשורת האמריקנית, כלכלנים וקובעי מדיניות באירופה מזהירים את גרמניה מעצימת עיניים לחולשות שלה. ג'ורג אסמוסן, חבר מועצת הבנק המרכזי באירופה אף חזה כי באם לא יהיה שינוי במצב, גרמניה תחזור להיות "המדינה החולה באירופה".

על פי כלכלנים, במידה ומרקל והמדינאים הגרמנים לא היו מגבים את אירופה בסכום של מעל 300 מיליארד יורו אירופה כבר הייתה מתפרקת מהמטבע האחיד. אולם, ועקב הדחף למנוע את המשבר באירופה, קובעי המדיניות בגרמניה לא הפנו מספיק תשומת לב למדינתם, כאשר מחיר כוח העבודה במדינה עולה בקצב המהיר ביותר מזה עשור.

"מרקל הייתה צריכה לעבוד עם הקלפים שההיסטוריה חילקה לה, והקלף החשוב ביותר היה אירופה", אמר אירווין קולר, פרופסור לכלכלה באוניבסיטה הפתוחה בברלין. הפרופסור הוסיף כי "מרקל הייתה צריכה לעשות המון דברים בו זמנית וכעת נראה כי יש להתרכז בגרמניה".

בתחילת השנה החדשה, הקנסלרית התראיינה לטלוויזיה בגרמניה וציינה כי "המשבר רחוק מלהסתיים" ויש סיכוי טוב כי המשבר האירופי יחריף בשנת 2013. ג'ורגן מיטשל, כלכן בכיר של גוש האירו ב-Citigroup ציין כי "עד עכשיו מרקל הצליחה להרוויח מהמדיניות שהנהיג קודמה, גרהרד שרדר, שסיים את תפקידו ב-2005." הכלכלן הוסיף כי "עכשיו צריכים להתחיל לפעול במישור המדיני, במידה ולא נפעל הדברים יראו לא טוב".

נתונים מה-Eurostat מצביעים כי מחיר כוח העבודה הגרמני במגמת עלייה. בהמשך הדברים, נתונים מ-'זרוע הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי' מציגים מצב מעניין, המחיר לכוח עבודה בודד בגרמניה עלה ביותר מ-3% מאז 2009 כאשר במדינה כמו ספרד מחיר כוח העבודה ירד ב-7% באותה תקופת זמן. החל משנת 2005, כאשר מרקל נכנסה לתפקיד, מחיר כוח העבודה הגרמני עלה בסביבות 8.3%.

גרג לנגות', פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת בון אמר כי גרמניה הייתה במצב דומה בעבר כאשר הייתה מעוניינת להציל את הממשל האירופי על מנת לאחד בין גרמניה המערבית למזרחית, לאחר נפילת חומת ברלין ב-1989. במצב הדברים אז, הקנסלר הגרמני, השאיר את הכלכלה בקפאון ובחר לעסוק בתחומים אחרים.

נתונים נוספים שנאספו על ידי ה-Eurostat מצביעים על כך שהקושי המרכזי בגרמניה הוא דמוגרפי. כעת יש בגרמניה 4 אנשים בגיל העבודה על כל פנסיונר ובעוד 20 שנה על כל פנסיונר יהיו רק 2 אנשים בכוח העבודה. הנתונים שנאספו הצביעו על הבעיה ככלל יבשתית אולם באירופה הבעיה היא החריפה ביותר.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    יקי הספר 09/01/2013 22:11
    הגב לתגובה זו
    אני מאמין שהגשם לא יעצור את הכתבים מלהגיע בשלום למיטתם החמה (דב פנדה).
  • 4.
    מומי 09/01/2013 21:50
    הגב לתגובה זו
    אמנם הנושא בוער, אך בעייני התייחסות למזג האוויר בארץ יותר קריטית בימים אלו, והיא זו שצריכה לתפוס את הכותרת הראשית. מקווה שכל הכתבים הנחמדים יגיעו הביתה בשלום למרות הסופה שמשתוללת בחוץ (נא לא לעלות על אופנועים!).
  • 3.
    מילא כלכלה בדרך לשפל אבל חכו מה יקרה להם דמוגרפית- (ל"ת)
    יוסי 09/01/2013 21:02
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    שורטיסטים אוהבים את גרמניה. (ל"ת)
    עורבנית המלכה שלכם 09/01/2013 21:02
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    קליפ 09/01/2013 21:01
    הגב לתגובה זו
    אבל למה דוקא היהודים שניצלו......?