לידר ושות': אין שינוי בסיסי שתומך בעלית התשואות

סביר להניח שהאינפלציה תעלה מעט בחודשים הקרובים, גם עקב התייקרות הנפט בעולם, אך לא מדובר ביצירת תהליך אינפלציוני מתמשך, מעריך האנליסט יונתן כץ
חזי שטרנליכט |

סקירה מעניינת של אנליסט המאקרו של בית ההשקעות לידר ושות', יונתן כץ, מתפרסמת היום. הוא מציין כי "לאחרונה השווקים (מניות, אג"ח ושע"ח) מושפעים בעיקר מחשש להרעה במצב הביטחוני בהתקרב המועד ביצוע ההינתקות. בנוסף קיימת התגברות במעשה הטרור. ברור שהשווקים לא אוהבים מצב של אי וודאות ביטחונית".

יחד עם זאת, חשוב להדגיש, מציין כץ, מספר נקודות. הראשונה היא כי "בדרך כלל, מגמות ארוכת טווח בשוק האג"ח נקבעות על ידי גורמים כלכלים: המגמה הצפויה בריבית הבססית, תקציב המדינה ומימונו, וריביות בחו"ל. השנייה, גורסת כי אין לסיבה להעלאת ריבית מהירה על ידי בנק ישראל. הפיחות האחרון בשקל לא מאיים על השגת יעד האינפלציה.

"סביר להניח שהאינפלציה תעלה מעט בחודשים הקרובים (גם עקב התייקרות הנפט בעולם) אך לא מדובר ביצירת תהליך אינפלציוני מתמשך. אין עדיין סימנים לאינפלציה של ביקושים. האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים עלתה ב- 0.2%, גם האינפלצה הבסיסית (המדד ללא דיור, פירות וירקות ודלק) נמצאת על קצב שנתי של פחות מאחוז אחד".

כץ הדגיש כי להערכתו בנק ישראל לא מוטרד במיוחד מעלייה חד פעמית באינפלציה (עקב השפעת הפיחות על מחירי הדיור או עקב התייקרות במחירי הדלקים). מגמת האינפלציה לאחר מכן חשובה הרבה יותר. מה שחשוב להערכת כץ היא השאלה האם הפיחות בשקל גורר אחריו שורה של עליות מחירים ודרישות לעליית שכר. "לפי הערכתנו, תנאי המאקרו (אבטלה גבוהה, קיפאון בשכר וכו') לא תומכים בקפיצת מדרגה באינפלציה. אנוחנו עדיין צופים העלאת ריבית רק בראשית 2006". הוא מציין כי היציבות בריבית הקצרה על רמה נמוכה תומכת באפיקים הארוכים.

בלידר ושות' סבורים כי המצב הפיסקלי החיובי לא השתנה. מתחילת השנה נצבר עודף תקציבי מקומי של כ-6.2 מיליארד שקל. באוצר נערכים לאפשרות לתת ביצוע בגירעון השנה. עקב מצב מצב פיסקלי משופר, גידול חד בהכנסה מהפרטה והחלטה להקטין את פיקדון האוצר בבנק ישראל, האוצר מתכנן להקטין את תוכנית הגיוס השנתי בכ- 8-9 מיליארד שקל.

היקף הנפקות האג"ח צפוי לרדת במחצית השנייה של השנה. צפויות הנפקות של כ-13-14 מיליארד שקל לעומת סך הכל פדיון של כ-20 מיליארד שקל. עודף פדיון של כ-6-7 מיליארד שקל יתמוך בתשואות נמוכות בשוק האג"ח.

לדעתו של כץ, התשואות הארוכות בארה"ב יציבות סביב 4.1% (אג"ח ל-10 שנים). משמעות הדבר, פער גדול יחסית של כ-2.3% מול השחר הארוך. בהתחשב בשיפור במעמדה של מדינת ישראל ובירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, ה-spread של מעל 1.7%-1.8% (בין השחר הארוך ובין אג"ח ארה"ב) אינו מוצדק.

"אין ספק שהשווקים מוטרדים היום מאי וודאות סביב ביצוע תוכנית ההינתקות. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שבעבר לארועים מדיניים-ביטחוניים הייתה השפעה זמנית על השווקים. לכן, בהנחה שלא יחול שינוי בסיסי ברמת האלימות באזורנו, קיים פוטנציאל לרווח הון מסוים כשהתשואות הארוכות נסחרות סביב 6.3% בשחר ו-4.1% בצמודים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה