בן שלוש: רגולציה תהיה רק עם פיקוח עצמי במוסדיים

בכר משיב לו - עצם ההתעוררות של השוק משקפת את הציפיות לרפורמה. למרות זאת, אין זמן לחכות שתהליכים אלה יבשילו מעצמם, ולכן יש צורך בהתערבות ממשלתית
שי פאוזנר |

אני מקווה שבשוק ההון החדש המתהווה למולנו, הגופים המוסדיים יהיו מובילי שוק ולא ינהלו תאגידים, אלא יציבו נורמות למה שצריך לקרות בשוק ההון. כך אמר (ג') אייל בן שלוש, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, בכנס השנתי של מרכז קיסריה אדמונד בנימין דה רוטשילד לשוק ההון וניהול סיכונים אשר נערך אתמול בבינתחומי הרצליה. לדבריו, לגוף מוסדי יש יתרון של זמן, אורך נשימה והרבה כוח. יצירת תרבות השקעה מוסדית בשוק ההון בישראל על ידי הגברת משקלם של כללי פיקוח פנימיים, עדיפה על פני כללי רגולציה.

מקבלי החלטות, אנשי עסקים, רגולטורים ואנשי אקדמיה מהאוניברסיטאות המובילות בעולם משתתפים בכנס שוק ההון אשר החל אתמול (יום ג') וימשיך היום (יום ד) בבינתחומי הרצליה. השנה עוסק הכנס בניהול כספים פנסיוניים והשקעות לטווח ארוך, ומתמקד בסוגיות דוגמת ניהול ומדידת סיכונים פיננסיים בהשקעות לטווח ארוך, שימוש בנגזרות השקעה לטווח ארוך, מחזור החיים של ההשקעות, ועוד.

בן שלוש הוסיף, כי יש למצוא את האיזון הנכון במעורבותם של הגופים המוסדיים בגופי ההשקעה והחיסכון, בין מימוש הזכויות הגלומות במניות המוחזקות על ידם, לבין שמירה על מגבלות ההשקעה הפיננסית שלהם. באוצר מקווים שלגופים המוסדיים יהיה משטר של פיקוח עצמי, וכי האוצר מעודד אותם לאמץ הסדרה עצמית בתחום פעילותם על ידי שתי דרכים: האחת, הטלת סנקציות, דוגמת הצהרה מצד גוף מוסדי, לפיה אם בעל שליטה בחברה ינהג בדרך מסוימת, אותו גוף ידיר את רגליו מהשקעות נוספות באותה חברה. הדרך השנייה הינה הידברות. לדבריו, אם הגופים המוסדיים אכן ילכו בכיוון של פיקוח עצמי, יועבר בכך מסר חד משמעי לשוק.

מנכ"ל משרד האוצר, יוסי בכר, דיבר בכנס על הרפורמה הצפויה בשוק ההון. לדבריו, עצם ההתעוררות של השוק משקפת את הציפיות לרפורמה. למרות זאת, אין זמן לחכות שתהליכים אלה יבשילו מעצמם, ולכן יש צורך בהתערבות ממשלתית. ההתערבות לא באה בכדי להקטין את כוחם של הבנקים, אלא בכדי ליצור תמריץ לתחרות. בכר הוסיף כי עדיף להתערב בשוק פעם אחת בצורה אגרסיבית, ולאחר מכן לתת לכוחות השוק לפעול, וכי הוא מקווה שייווצרו גופים אשר יוכלו להתחרות בבנקים.

פרופ' יעקב בודוך, המנהל האקדמי של מרכז קיסריה בבינתחומי הרצליה הציג בפני משתתפי הכנס פרויקט בנושא מדדי סיכונים וביצועים שנערך בשיתוף עם ד"ר צבי וינר מהאוניברסיטה העברית בירושלים ובשיתוף אגף שוק ההון באוצר. מטרת הפרויקט הינה לספק לעמית כלים להערכת הסיכון והביצוע בהשקעות ארוכות טווח. בודוך המליץ לפרסם את מדדי הסיכון והביצוע מדי שבוע בכדי לאפשר זמינות של הקלטים והחישובים הרלוונטיים לכל משקיע.

מטרת כנס שוק ההון השנתי הינה ליצור דיון בחידושי המחקר, בידע ובשיטות העבודה בנושאים הקשורים בשוק ההון. בכנס יוצגו מחקרים וממצאים חדשים של חוקרים באוניברסיטאות המובילות בעולם, וייבחנו השלכותיהם על השוק העסקי והמשק הישראלי, במטרה לספק כלי עבודה יעילים ומעשיים ולתת תמונה כוללת ומעמיקה של שוק ההון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה