שוק ההון פורח - גם במספר המנתחים הטכניים
בתקופת הפריחה של חלומות הדוט-קום בסוף שנות ה-90, החלו לגדול התחומים שרצו להיות "הייטק". חברות השמה, שירותי הסעה והסעדה, כל דבר שיכול היה לשאוב פרנסה מהכסף הגדול שגייסו האשליות שהעניקה הטכנולוגיה. עכשיו, בשלהי 2005 אנחנו חוזרים לשם מהצד של המניות. הפעם שוק ההון בוער, העמלות זורמות כמים באשד השוצף, התשואות עולות כמעין המתגבר, ואם צריך להזכיר למישהו - שמח פה!
ככל שהשוק עולה, והיום מתפרסמת הערכה של בנק ישראל שגם טוענת שהעלייה היא לא "בועתית" עדיין אלא נובע מהשיפור הגיאופוליטי באיזור, עוד קיסם למדורת התירוצים של אנשי השיווק המכירות, הייעוץ והמניות הסבים סביב המניות באחד העם, כך נוספים שירותים, ושירותי עזר הקשורים למניות. עסקי הכנסים החלו לפרוח, עסקי האנליסטים כבר מרקיעי שחקים - היום כל בית השקעות מצטייד לו באנליסטים לפי סקטורים, החוקרים בעבורו את המניות.
מעניין לגלות שגם בתחום הניתוח הטכני החלה פריחה בשמות חדשים וצוננים. אלה שבאים עם העליות. כזכור, כשהשוק הוא שורי והוא מטפס, קל לנבא את ה"מגמה". כך החלו לצוץ יותר ויותר שמות של צעירים שזה עתה גמרו את קורס הניתוח הטכני ובעודם זאטוטים של שוק המניות - הם כבר מקימים אתרים ומחלקים ניתוחים.
אין בכך פסול, אלמלא היה עליהם מנגנון פיקוח כלשהו. בבנקים ובבתי ההשקעות בוררים את האנליסטים ומכשירים אותם במשך תקופה ארוכה, שלא לדבר על ההסמכות הארוכות והיסודיות יותר של יועצי ההשקעות ומנהלי התיקים, אפילו את אנשי המכירות בשוק ההון והטריידרים, מכשירים בפרק זמן יותר ארוך.
אבל הניתוח הטכני סובל מדלת פתוחה ופה גדול. כשאר הדרכים להבין את שוק המניות, גם שיטת הניתוח הטכני ידעה עליות וירידות ביחס אליה. יש הפוסלים אותה לחלוטין ולא משתמשים בה, ויש המכורים אליה ופועלים רק על פיה. בכל מקרה, ברור שאת מה שהיא מלמדת, ומדובר ביישומים של שיטות, רעיונות ותאוריות שנצברו על התנהגות המניות לאורך זמן, לא ניתן ללמד על נקל.
גורמים בכירים בענף הניתוח הטכני הביעו בפניניו תדהמה ממספר המנתחים החדשים שהחלו להתחרות בשוק זה לאחרונה. אך הם סוברים כי במפולת הראשונה הם יעלמו ברובם. אולי אפילו בתיקון הרציני הראשון. אך בינתיים, טוב יעשה הקורא הסביר אם יפתח חוש ביקורתי לטיב הניתוחים הטכניים שהוא קורא, לוותק ולניסיון העומד מאחוריהם, אולי אף מעבר לרמה שאליה הורגל עד כה.
מאת: חזי שטרנליכט