אחרי 11 חודש: ירידה בסיכון בחברות שבסכנת סגירה
ניתוח סיכון העסקים לחודש ינואר שערכה חברת דן אנד ברדסטריט ישראל (D&B) מגלה כי לראשונה לאחר 11 חודשים בהם חלה עלייה או דריכה במקום, התרחשה בחודש ינואר ירידה בשיעור החברות הנמצאות בסיכון עסקי מאוד גבוה במשק הישראל. שיעור חברות אלה עמד החודש ברמה של 17.8% מכלל העסקים לעומת 18.3% בדצמבר. מדובר בירידה של 0.5% בערך המדד.
מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט מציין כי השיפור הקל במדד ושינוי המגמה מהווה סימן מעודד, אך עדין איננו מהווה בשורה של שינוי משמעותי במצב בחברות במשק הישראלי. שיעור החברות בסיכון גבוה בחודש דצמבר (18.3%) היה הגרוע ביותר בשנתיים האחרונות ועתה, למרות השיפור, עדיין מדובר בשיעור גבוה של חברות בסכנת סגירה.
נתון זה מצביע על כך שכיום עדיין יש שיעור גבוה מאוד של חברות ועסקים המאופיינים במוסר תשלומים לקוי, מעורבות בתביעות, דיווחים על צ'קים חוזרים, הפסדים גבוהים וחשבונות בנק מוגבלים, וזה מתבטא, כמובן, גם במספרן הרב של פשיטות הרגל בחודשים האחרונים. לשם השוואה בחודש ינואר אשתקד עמד מדד הסיכון הענפי של דן אנד ברדסטריט על 16.6% ובחודש פברואר אשתקד על 16.3% בלבד.
אמנם, מוסיף קובנט, היקפי העסקאות שבסיכון ירדו מכיוון שהחברות הגדולות במשק שמרכזות את מירב הפעילות העסקית התחזקו. אך יש לזכור, כי קיים הבדל משמעותי בין מצבן של החברות הגדולות במשק ובין החברות הבינוניות והקטנות. בעוד שהחברות הגדולות התחזקו, ועל פי נתוני מדד העוצמה של דנס 100, 100 החברות החזקות במשק הגדילו את הכנסותיהן בכ-18% השנה ואילו רווחיהן גדלו בשיעור ניכר של כ-90%, הרי שהחברות והעסקים הקטנים והבינוניים נחלשו בשלוש השנים האחרונות, והם עדיין לא נהנים מההתרחבות העיסקית במשק. עם זאת מציין ראובן קובנט, כי הורדת הריבית במשק ב-0.2% מהווה אף היא בשורה מעודדת למצב העסקים. הריבית שעומדת עתה על 3.5% בלבד היא הריבית הנמוכה ביותר שנרשמה בישראל , מעולם. משמעותה עבור העסקים והחברות בישראל היא הקטנת הוצאות המימון ושיפור במצבן , מה שמהווה נדבך נוסף לקראת היציאה מהמיתון.