דו"ח האינפלציה של ב"י: ההתאוששת במשק נמשכת, ניכרים לחצים אינפלציוניים
"בשנת 2011 צפויה האטה של קצב הצמיחה, עקב הצטמצמות העודף בכושר הייצור והאטה בהתרחבות היצוא והצריכה הפרטית", כך כותב נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר בדו"ח האינפלציה הרבעוני שפורסם היום והוגש לממשלה, לכנסת ולציבור במסגרת המעקב התקופתי אחר התפתחות האינפלציה.
לדברי פישר, התוצר המקומי הגולמי צפוי לצמוח בשנת 2011 בשיעור של 3.7%, זאת לעומת 4.5% בשנת 2010. למרות החשש מהאטה פישר סבור כי מאחר והתחזית גובשה לקראת סוף השנה, נתוני הצמיחה יעודכנו בהמשך השנה כלפי מעלה.
פישר מייחס בדו"ח האינפלציה חשיבות לשינויים במטבע חוץ אשר הובילו להתחזקותו של השקל ברבעון הרביעי של 2010. לדברי פישר, הסיבה המרכזית לכך טמונה בעובדה כי פער הריביות בין שראל למשקים הגדולים התרחב (בעקבות העלאת הריבית במשק בחודש אוקטובר).
סיבה נוספת אליה מתייחס פישר כאשר הוא סוקר את הסיבות להתחזקותו של השקל קשורה לתגליות הגז. "מצבורי הגז הגדולים צפויים להביא להגדלת העודף בחשבון השוטף", מסביר פישר אשר מציין כי בעקבות תגלית הלוויתן רכישות מטבע החוץ על ידי בנק ישראל בחודשים אוקטובר ודצמבר נועדו למתן את התחזקותו של השקל.
בדו"ח האינפלציה הרבעוני כותב פישר כי ברבעון הרביעי נמשכה ההתאוששות בפעילות הריאלית והתעסוקה שהחלה עוד באמצע 2009 ושגם ניכרו סימנים ללחצים אינפלציוניים. מדד המחירים לצרכן עלה ברבעון זה ב-0.8% ובניכוי הרכיבים העונתיים הוא התחזק ב-0.2%.
באשר לשוק העבודה מציין פישר כי רמת האבטלה במשק נמוכה יחסית, זאת למרות העלייה שנרשמה ברבעון. פישר מציין כי לפי "שעה לא ניכרים לחצי שכר משמעותיים. השכר הריאלי והנומינלי אמנם עלו ברביע השלישי, אך עלות העבודה ליחידת תוצר ירדה".
תשומת לב מיוחדת מייחס דו"ח האינפלציה לשוק הנדל"ן. בנק ישראל סבור כי אין בועה בשוק הדיור ב-2010. עם זאת, בשנה החולפת נקט בנק ישראל צעדים מקרו-יציבותיים שמטרתם לייקר את הריבית על המשכנתאות ובכך לצמצם את חשיפת הציבור והבנקים לסיכוני ריבית ואשראי בשוק הדיור.
לדברי פישר הסיכונים העומדים בפני המשק הישראלי בזירה הגלובלית הם אי-הוודאות לגבי הצמיחה, ובמיוחד אי-וודאות ביחס להתמודדותן של חלק ממדינות אירופה וארה"ב עם גירעונות פיסקליים גבוהים והשפעתה על כלכלת העולם, ובכלל זה על הביקושים ליצוא הישראלי. עוד מזהיר פישר כי מגמת עלייתם של המחירים המסתמנת בשוקי הסחורות בעולם עלולה להביא לעליית האינפלציה בעולם כולו, גם בישראל.
- 2.הגורם לאינפלציה התנהלות הממשלה.דלק מסים וכדומ (ל"ת)אזרח 02/02/2011 12:20הגב לתגובה זו
- 1.זוג צעיר 02/02/2011 12:10הגב לתגובה זואז אולי שימצא רעיונות אחרים חוץ מהעלאת הריבית שדופקת אותנו כל חודש שילמד ממדינות רבות שהריבית אפסית גם ככה קשה לנו ההחזרים והמיליונרים זה לא מזיז להם