כלל פיננסים: לפי ההיסטוריה, ברננקי לא רחוק מהיום בו יתחיל להעלות ריבית

הבנק המרכזי בגוש האירו יותיר היום את גובה הריבית בוודאות על 1%
קובי ישעיהו |

כלכלני כלל פיננסים פרסמו היום (ה') סקירה, בה הם מעריכים כי הריבית בארה"ב עשויה להתחיל לעלות בעתיד הלא רחוק.

אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו בכלל פיננסים, אומר כי "המחזוריות הכלכלית באה לידי ביטוי גם במדיניות המוניטרית, אך בעוד הראשונה היא בעיקרה משתנה חיצוני, הריבית נקבעת ע"י הבנק המרכזי".

קביעת הריבית מבוססת כמובן על מודלים והערכות כלכליות, כדוגמת כלל Taylor והציפיות לאבטלה ואינפלציה, אך כנראה מושפעת גם מגורמים אחרים כגון: הטיות פסיכולוגיות ולחצים פוליטיים וציבוריים.

"בבדיקה סטטיסטית מצאנו כי במחזורים ב-40 השנה האחרונות הושארה הריבית ברמת שפל ממוצעת של - 7.6 חודשים ואילו כיום היא ברמת שפל כבר 8.5 חודשים. כלומר, מעל לזמן הממוצע. כמובן שאפשר לטעון שהמשבר הנוכחי קשה יותר, שסביבת האינפלציה היום נמוכה יותר (היסטורית), שהורדת הריבית נתקלה במחסום ה-0 (עומדת על 0.25%) ויתכן והייתה ממשיכה לרדת אם רק היה ניתן לקבוע אותה שלילית (מה שמנטרל חלק מהטענה שהועלתה לגבי האינפלציה הנמוכה) ושקיימות עוד סיבות שיבדילו את המצב הפעם מזה ההיסטורי".

ובכל זאת, אומר כהנוביץ', "אם הקיצוניות במשבר הנוכחי התבטאה בעיקר בהקצנה של רמת הריבית, כפי שקרה לכלכלה הריאלית, ופחות במשך המחזור, יתכן וגם העלאת הריבית הפעם אינה רחוקה. בינתיים היום יתכנס הבנק המרכזי בגוש האירו לקבוע את הריבית ויותיר אותה בוודאות על 1%".

כשכל העולם חושש מאינפלציה ביפן חוששים מדיפלציה

בנוגע ליפן אומר כהנוביץ' כי "לפני כחודש כתבנו כי מי שמאמין שהמשבר יגרור דווקא לדפלציה מוטב אם ייצמד לאג"ח יפני (לא צמוד), שם הסיכוי הגבוה ביותר להפתעה דיפלציונית, מה שיביא כמובן להתייקרותו".

לפני כשבועיים, נזכיר, פרסם הממשל ביפן את ה"דף הלבן" לגבי מצב הכלכלה והציג שלוש סכנות שעשויות לעמוד בפני הכלכלה היפנית: אבטלה, ירידות ביקושים מחו"ל ו-דיפלציה מקומית. בנוסף גם הערכות הבנק המרכזי הן לדיפלציה של- 1.3% השנה של 1% ב-2010. כעת מתגברות ההערכות כי הדפלציה ביפן תמשך גם לתוך שנת 2011.

בעקבות צפיות אלה מעריכים כי הריבית ביפן תישאר ברמתה- 0.1% לפחות עד למרץ 2011. נסביר כי הערכות לדיפלציה מקצינות אותה כיוון שמשקי הבית ממתינים עם רכישותיהם, מתוך ציפייה לירידת מחירים נוספת, והמתנה זו יוצרת בעצמה ירידת מחירים.

"הערכות לדפלציה שומרות על תשואות האג"ח היפני נמוכות ובעשור האחרון לא עלו אלה מעל 2%, למרות ההרחבות הפיסקליות האגרסיביות שביצע הממשל. היום עומדת התשואה על ממשלתי ל-10 שנים על 1.45%".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה