פרסום ראשון

מסחר סוער בכיל: הסינים לא דורשים הנחה מרוסיה במו"מ על האשלג

המניה כבר מרכזת מחזור של קרוב ל-100 מ' ש'. המו"מ בעיצומו ומהווה בנצ'מרק למחיר של שאר היצרניות. אבירן רביבו: "השוק ציפה לירידת מחירים"
קובי ישעיהו |

מניית כיל, שאיבדה בשלושת השבועות האחרונים גובה, מרכזת היום מחזור חריג של קרוב ל-100 מיליון שקל ורושמת עליה חדה. המניה מקבלת אמנם רוח גבית מהעליות שנרשמו בסקטור הדשנים בוול סטריט אמש אולם הסיבה העיקרית לקפיצה נמצאת ככל הנראה במקום אחר לגמרי.

אבירן רביבו, אנליסט מבית ההשקעות כלל פיננסים, מעדכן היום את סקירתו על מניות כיל. רביבו אומר בשיחה עם Bizportal כי "מכון מחקר אמריקני מוציא סקירות שבועיות על שוק הדשנים העולמי. זה מידע המיועד רק למנויים. המכון הוציא אתמול דוח שבועי ומדווח כי במו"מ עם הסינים מול תאגיד השיווק של רוסיה הם לא דרשו הנחה במשא ומתן."

"כל השוק מחכה לראות איך ייסגר שם המו"מ מכיוון שהסינים הם הלקוחות הגדולים בעולם של אשלג. המחיר הזה הוא מעין בנצ'מרק, סוג של מחיר רצפה שנה קדימה למחירי האשלג בעולם. יש לזה משמעות גדולה מאוד, רק צריך לראות כיצד המו"מ ייסגר".

עור אומר רביבו כי "מדובר בהודעה חיובית לכיל ולשוק הדשנים בכלל. המחיר הוא סביב 580 דולר לטון אשלג. השוק, וגם אני, ציפה לירידת מחירים לסביבות 400-450 דולר ויש כאן אינדיקציה שזה ככל הנראה לא יקרה".

נזכיר כי בתחילת השבוע פרסם רביבו עדכון בנוגע להתפתחויות בתחום סלע הפוספט. בשבוע שעבר פורסם כי יצרנית הסלע המרוקאית ocp העריכה כי סלע הפוספט יעמוד על טווח מחירים של 120-200 דולר לטון ב-2009. בנוסף, נודע כי המשא ומתן בין יצרני הסלע הירדנים ללקוחותיהם ההודים על חוזי סלע הפוספט לא הושגה הסכמה על המחיר. הירדנים הציעו למכור ב-200 דולר לטון, ההודים לא מוכנים לשלם יותר מ-100-120 דולר לטון והדיונים הסתיימו ללא תוצאות.

רביבו ציין בעדכון שפרסם כי "בכל מקרה, דומה כי מחיר סלע הפוספט, שרק בינואר עוד עמד על 300 דולר לטון, עומד לפני נחיתה קשה. במודל הערכת השווי שפרסמנו בינואר הערכנו ירידה חדה אף יותר של סלע הפוספט ל-100 דולר ב-2009, כך שאין צורך בהתאמת מספרים מהותית במודל. אנו עדיין מאמינים שהמחיר יתכנס לסביבות ה-100 דולר לטון במהלך השנה".

בשורה התחתונה חוזר רביבו על המלצת "תשואת יתר" עם מחיר יעד של 40 שקל למניה. כלומר, המחיר הנוכחי בשוק כבר מגלם בתוכו חלק ניכר מהחדשות השליליות.

בורגן: להתייחס לדיווח בזהירות

יואב בורגן מלידר שוקי הון אומר כי "די היה במשפט אחד בכתת העת המקצועי Fertecon על מנת להלהיב את דמיונם של משקיעי כיל". אמנם, אומר בורגן, אפשר לשאוב אופטימיות מהתנסחות כזו, לפיה יצרניות האשלג הרוסית (תאגיד BPC) עדיין שואפות להגיע לחוזה המבטא עלייה במחיר האשלג שיסופק לסין, ואילו הסינים מצדם לא ביקשו הורדה במחיר האשלג לעומת החוזה הנוכחי שלהם אשר נחתם באפריל אשתקד.

יחד זאת, "כדאי להתייחס לדברים בזהירות ואפילו במידה מסוימת של סקפטיות, ולזכור שהדיווחים הדולפים ממו"מ האשלג עם הסינים הינם מגמתיים ואינטרסנטיים ? הרי לא ממש סביר להניח כי הסינים במסגרת המו"מ הארוך והמתיש שהם מנהלים, לא ניסו לדרוש הפחתה כלשהי במחיר האשלג שהם משלמים".

אם אכן בסופו של דבר מחיר האשלג עם הסינים ייוותר בלא שינוי, אומר בורגן, "הרי שמדובר בחדשות מעולות עבור יצרניות האשלג ועבור משקיעי מניות הדשנים ובכללן כיל. המשבר העולמי וההתרסקות במחירי הסחורות ובמחירי דשני החנקן והפוספטים מאז הקיץ האחרון, הביאו להנמכת ציפיות משמעותית ביותר בכל הקשור להתנהגות העתידית של מחירי האשלג ? התנהגות אשר נקבעת במידה רבה על סמך תוצאות מו"מ האשלג השנתי עם הסינים. על כן שימור מחירי האשלג המשתקפים בחוזים הקיימים, יתפרש כיום כהישג מרשים ליצרניות האשלג הגלובליות.

הותרת מחיר האשלג לסינים בלא שינוי מהותי לעומת החוזה של השנה היוצאת, הינה בבחינת win-win situation עבור הסינים ויצרניות האשלג: מאחר והסינים רוכשים אשלג לפי מחיר FOB, אזי הותרת מחיר ה-FOB בעינו - כ-585 דולר לטון, יכול להיות מוצג כהישג מסחרי משמעותי של יצרניות האשלג על רקע המשבר הכלכלי העולמי והתכווצות הביקושים הקשה בשוקי הדשנים הגלובליים.

מאידך גיסא, "לאור הירידה החדה בעלויות ההובלה הימיות (מדד ה-BDI) מאז סיום מו"מ האשלג הקודם באפריל אשתקד, הרי שגם הסינים יכולים להציג באור חיובי מחיר FOB אשר יוותר ללא שינוי. מבחינת הסינים יהיה מדובר במחיר CIF הנמוך יותר מהותית ממחיר ה-CIF של השנה שעברה (אשר ניתן היה להעריכו ברמה של כ-660-670 דולר לטון)".

מעבר לכך, בורגן מציין כי אין ממש חדש בדיווח של Fertecon ביחס למועד סיום המו"מ: ההערכות האופטימיות מדברות על אפריל-מאי, והפסימיות ביותר- על חודש יולי. כלומר מדובר על מתישהו במהלך הרבעון השני, כאשר לפי Fertecon שני הצדיים שואפים לחתום על חוזים לפני כנס IFA - התאחדות הדשנים העולמית, אשר צפוי להתקיים במהלך המחצית השנייה של חודש מאי. בשורה התחתונה בלידר ממליצים "קנייה" על כיל, עם מחיר יעד של 70 שקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה