בנק לאומי: הנפט הגבוה יפגע בכולם - אפילו בכי"ל ובחברה לישראל

האנליסטים, שטענו בשבועות האחרונים כי רמת המכפילים בשוק נוחה למשקיעים לטווח הארוך, מתייחסים השבוע רק לטווח הקצר
עדי בן ישראל |

בסקירתם השבועית על שוק ההון בחרו כלכלני בנק לאומי להתמקד במה שהם רואים כאיום המרכזי על הכלכלה הגלובלית ועל השווקים בכלל: הנפט. הכלכלנים מציינים כי הירידות החדות עם פתיחת המחצית השנייה של השנה מגיעות בשל האמרת הנפט לשיאים חדשים, והם סבורים כי השפעתו של הנפט תורגש בכל מקום. גם מניות כיל והחברה לישראל, אשר "החזיקו" במחצית הראשונה את מדד המעו"ף, לא חסינות.

"בסיכום חצי שנתי רשם מדד המעו"ף, שהציג ביצועים עודפים על פני יתר המדדים, ירידות של כ-11%", אומרים האנליסטים. התשואה במעו"ף הושגה הודות לעליות שערים חדות שנרשמו במניות כיל והחברה לישראל בניכוי העליות בהן היה המדד רושם ירידה של כ-20%. השבוע בלטו דווקא 2 המניות בירידות שערים חדות על רקע מימושים בשווקים, בפרט במניות החברות המתחרות בכי"ל ברחבי העולם. תוצאותיהן של כי"ל והחברה לישראל מושפעות כמובן לחיוב מעליית מחירי הסחורות החקלאיות בעולם, שרשמו עלייה ניכרת בשנה האחרונה. מנגד, מושפעות תוצאותיהן לשלילה מעליית מחיר הנפט, אשר משמש את כיל בתהליך הייצור ומהווה חלק משמעותי מהוצאותיה של צים והעלייה במחירו צמצמה את מרווחי הזיקוק של בזן (החברות בקבוצת החברה לישראל)".

בלאומי מזהירים כי אף כלכלה ואף חברה לא יוכלו להתחמק מפגיעה בגלל השיא בנפט. הפגיעה, לטענתם, תהיה רוחבית ועלולה לשחוק את רווחי החברות, מה שיפגע בשווקים הפיננסים.

"האמרת מחיר הנפט בחודשים האחרונים צפויה להשפיע רוחבית על הכלכלה כולה, החל מן הצרכן, דרך החברה הבודדת וכלה בצמיחת המשק", מוסרים הכלכלנים. "עליית מחיר הנפט צפויה לבוא לידי ביטוי בתוצאותיהן של חברות רבות, בין אם הנפט הוא חלק עיקרי בפעילותן ובין אם הוא חלק בתהליך הייצור שלהן, כאשר רק מעטות נהנות מעלייה זו. בין הנפגעות העיקריות ניתן לציין את חברות ההובלה באוויר, בים וביבשה אשר הנפט מהווה חלק משמעותי מהוצאותיהן; בתי הזיקוק יפגעו מירידה במרווח הזיקוק וכן חברות שיווק הדלקים שיסבלו מירידה בביקושים. לעומתן עשויות להנות מהגאות במחיר הנפט חברות אנרגיה חלופית וחברות שבבעלותן מאגרי נפט וגז".

בחודשים האחרונים המליץ בנק לאומי למשקיעים לטווח הקצר להימנע מהשקעה במניות בשל התנודתיות בשווקים שצפויה להימשך גם בתקופה הקרובה לטענתם. "זאת", אומרים האנליסטים, "בשל ההשפעה הצפויה להאטה העולמית, להמשך התיסוף בשקל ולסביבה האינפלציונית הגבוהה במשק על תוצאות החברות".

עם זאת, במקביל להמלצה להתרחק מהמניות לטווח הקצר, בלאומי מסרו בשבועות האחרונים כי רמת המכפילים בשוק נוחה למשקיעים לטווח ארוך, ורמזו בכך כי בראייה ארוכת טווח ייתכן והשקעה בבורסה כדאית בתקופה זו. היום, לאחר שבוע של ירידות חדות בשוק, האנליסטים השמיטו מסקירתם את ההמלצה למשקיעים לטווח הארוך, ובחרו להתייחס רק לאופק הראייה לטווח הקצר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה