בפעם הראשונה ביותר משנתיים: מדד מנהלי הרכש הישראלי רשם ירידה באפריל - המשק היצרני עבר להאטה
אחרי 29 חודשים במגמת התרחבות, המשק היצרני בישראל עבר להאטה. כך עולה ממדד מנהלי הרכש שנערך על ידי חברת דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש.
בחודש אפריל נרשמה ירידה חדה של 7.9% במדד מנהלי הרכש וערך המדד עומד על 42.6% (כאשר ערך המדד נמצא מתחת לקו ה- 50% הדבר מעיד על האטה במשק היצרני הישראלי) כמו כן , נרשמה האטה גם בביקושים המקומיים וגם בביקושים של מוצרים ישראליים בחו"ל, וכתוצאה מכך קיימת האטה בתפוקות הייצור של המפעלים בישראל.
כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים כי כבר בחודש שעבר נצפתה ההאטה במשק היצרני בישראל כאשר הסיבה המכרעת לירידה בביקושים ליצוא היא ההאטה במשק האמריקאי הנמשכת מזה שלושה חודשים וגורמת לירידה בביקוש למוצרים מישראל. במקביל, בחודש אפריל חל חג הפסח ועל כן נרשמה ירידה בפעילות ובביקושים המקומיים. ייתכן שבחודש הבא נראה עלייה בערך המדד אולם כרגע לא ברור האם הוא יצליח לחצות שוב את הקו ה- 50% המפריד בין התרחבות להאטה.
מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר רחב שעורכים B&D – דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל. המדד, המתפרסם בפורמט אחיד ברוב המדינות המתועשות, בודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד. כאשר ערך המדד נמצא מעל קו 50% הדבר מעיד על מגמת התרחבות במשק היצרני בישראל, וכאשר ערך המדד נמצא מתחת לקו ה- 50% הדבר מעיד על האטה במשק היצרני הישראלי.
בחינת רכיבי המדד מעלה כי רכיב הביקושים המקומיים עומד החודש על 41% ירידה חדה של 9% לעומת חודש מרץ. רכיב הביקושים לייצוא ירד החודש ב- 8.1% לערך של 48.9% וזאת לאחר 37 חודשים ברציפות בהם היה במצב של התרחבות.
רכיב תפוקות היצור שעבר בחודש שעבר למצב של האטה אחרי 28 חודשים בהתרחבות ירד החודש ירידה דרמטית של 10% והוא עומד באפריל על ערך של 37.4% , אולם כלכלני המדד מציינים כי הסיבה העיקרית לירידה בתפוקות הייצור היא חופשת הפסח. רכיב התעסוקה המעיד על גידול בביקוש לעובדים במגזר היצרני עומד החודש על 51.6% לאחר ירידה קלה של 1.1% אולם קיים חשש כי במידה ותמשך ההאטה בביקושים, תרשם האטה גם בהעסקת עובדים במגזר היצרני בישראל.
רכיב המחירים ירד החודש ב- 2.3% והוא עומד על 71.3% ערך המעיד על המשך עליית מחיר חומרי הגלם זה החודש ה- 35 ברציפות. רכיבי המלאי , מלאי חומרי גלם ומלאי מוצר מוגמר נמצאים החודש שניהם בהאטה המעידה על ירידה במלאי. ערכי הרכיב עומדים החודש על 44.8% ו- 49.5% בהתאמה. רכיב זמני האספקה ליבוא נמצא החודש בהאטה המעידה על קיצור זמני האספקה לחו"ל. עם זאת רכיב זמני אספקה מקומי עבר החודש למצב של התרחבות , ככל הנראה, בהשפעת החג.
גם בחו"ל המצב לא מזהיר ומנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה ניתן לראות כי החודש המשק היצרני האמריקאי ממשיך זה החודש השלישי ברציפות להימצא במגמת האטה, אם כי רכיב הביקושים עדיין נמצא במגמת התרחבות, מנגד משק היצרני האנגלי עדיין נמצא במגמת התרחבות, אם כי נצפתה החודש התמתנות נוספת במגמה. במשק האמריקאי הערך שנמדד החודש עומד על 48.6% לעומת ערך של 48.6% שנמדד בחודש הקודם. במשק האנגלי הערך שנמדד החודש עומד על 51.0% לעומת ערך של 51.3% שנמדד בחודש הקודם. בשני המשקים מנהלי הרכש מביעים את חששם ודאגתם ממצב המשק היצרני בחודשים הקרובים .