זרעי ה-GMO נגד שוק האגרוכימיה: האם ההנדסה הגנטית מתעתדת להחליף את קוטלי העשבים?

הזרעים המהונדסים גנטית מהווים תחליף למוצרי ההדברה של מכתשים אגן ולדשנים הכימיים של כי"ל - האם הסכנה מוחשית?
שהם לוי |

הנדסה גנטית בשילוב חקלאות אורגנית היא הטרנד העולמי החדש יחד עם המודעות הגוברת לבריאות ומזון טבעי. העולם מצידו מתמודד עם העלייה האסטרונומית שתומכת בחברות האגרוכימיה בניהן גם מכתשים אגן וכי"ל.

מחד, פועלת העלייה החדה במחירי הסחורות לחיוב על המניות בסקטור. מאידך, פועלות מנגד מספר חברות המפתחות זרעים אשר מהם מתפתחים כבר צמחים עם תכונות להגנה מפני מזיקים. זרעים אלה נקראים זרעי ה-GMO והחברה הגדולה בעולם שמייצרת אותם היא מונסנטו.

פמלה רונלד, פרופסור באוניברסיטת קליפורניה העריכה היום בראיון לסוכנות רויטרס כי העולם עושה שימוש במיטב הטכנולוגיות כדי לספק את הביקוש האדיר. הצפי הוא שאוכלוסיית העולם תמנה ב-2050 יותר מ-9.2 מיליארד אישל לעומת 6.7 מיליארד כרגע.

ההנדסה הגנטית אכן מאפשרת מגוון אפשריות רחב יותר, כמו עמידות יתר של התירס, החקלאים יכולים להשיג יבולים טובים ורבים יותר משימוש באותם זרעים מיוחדים ואפילו מבלי לפגוע בסביבה. ההנדסה הגנטית למעשה מהווה מוצר תחליפי לקוטלי מזיקים ודשנים, מוצרים אותן מייצרות כי"ל ומכתשים אגן.

שאלת טריליון הדולר במקרה הזה היא האם הזרעים התחליפיים עלולים לתפוס את מקומם של הדשנים וקוטלי החרקים המקובלים כיום? בטווח הקרוב כנראה שלו, באשר לטווח הארוך ייתכן והטרנד נוטה יותר לכיוון התחליפים האורגניים. מעבר לכך, ככל שהמחיר של הדשנים וקוטלי החרקים עולה, גדל התמריץ להציע את הזרעים המהונדסים, כך לפחות מבחינה כלכלית נטו.

פמלה רונלד, סייעה לפתח זרעי GMO עבור גידולי אורז, אחת מהמתעניינות הגדולות במוצר הייתה לא אחרת מאשר סין, מעצמת גידולי האורז העולמית. כרגע שוקלים בסין להתחיל בגידול המוני של צמחים מזרעים אלה.

פמלה מתארת בספרה שנכתב יחד עם בעלה, על הצירוף המיוחד של זרעי ה-GMO והחקלאות האורגנית יכולה לסייע לחקלאים להשיג יבולים רבים יותר וכל זאת מבלי להשתמש בכימיקלים מזיקים לסביבה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה