תיקון של 30% מהשיא: "כל ירידה משמעותית בסין זו הזדמנות השקעה לטווח הארוך"

כך אומר קובי בלום מנכ"ל פרגון. עידית קלי-נווה מהפועלים: "החלטנו לצמצם חשיפה באופן יחסי". הכל על מחירי המניות, על ההשוואה לברזיל ורוסיה ועל היום שאחרי האולימפיאדה - אסיה משבר או הזדמנות?
שהם לוי |

מדדי המניות בסין נפלו בחדות מתחילת השנה הנוכחית, כאשר האינדקס בשנחאי רחוק בכ-30% מהשיא האחרון. הנתונים ברקע לא מחמיאים במיוחד. הצפי הוא לשיעורי אינפלציה גבוהים יותר, יחד עם צמיחה שהולכת ומתמתנת. אם לא די בכך, הבנק המרכזי במדינה הצהיר כי הוא מחוייב להילחם באינפלציה וכנראה ישוב ויעלה את שיעור הריבית במדינה.

מרכז המידע הכלכלי בסין פרסם השבוע סקירה לפיה קצב הצמיחה ירד ל-10.5% בלבד ברבעון הראשון של השנה. ברקע להורדת התחזית עומדות הערכות לפיהן הייצוא נחלש, וכן סופות השלגים העזות דיכאו את הצריכה הפרטית מבית.

בתוך כך, העריכו במחלקת המחקר הכלכלית בסין כי האינפלציה עלולה להאיץ לקצב שנתי של 6.9%, זאת בעטיה של סופת השלגים שהביאה לנסיקה בעלויות ההובלה. נזכיר, כי ההערכות מתואמות לחלוטין עם מרכז המחקר לפיתוח לאומי, כך על פי הפרסומים השבוע של ה-CSJ (ג'ורנל סיני).

משביחי הנכסים בסין עוברים אף הם זמנים קשים. הממשלה הסינית רואה לרעה את העלייה החדה במחירי הבתים. בסוכנות הדירוג Standard & Poor's, מעריכים כי הקבלנים והפעילים בשוק הנדל"ן יתקשו לשמור על צמיחת הרווח הנוכחית בשל התנאים החדשים.

אפיוני הבורסות בסין

בסין פועלות היום שתי בורסות מרכזיות, הראשונה בשנחאי והשניה בשנזן. בשתיהן קיימות שני סוגי מניות: A ו-B. במניות מסוג A, רשאים להשקיע רק מקומיים, בעוד שמניות מסוג B, מיועדות למשקיעים זרים.

לאזרחים הסינים מהשורה אסור כיום לרכוש מניות מחוץ למדינה, עובדה היוצרת למעשה לחץ על שוק המניות המקומי, תנאים נוחים להיווצרותה של "בועה".

הבורסה בשנחאי איבדה כ-30% מהשיא שהיה ב-16 לאוקטובר וכיום המדד עומד על כ-4,300 נקודות. השוק בשנחאי גמע מהלך עליות מאוד תלול, מתחילת 2006 ועד השיא באוקטובר 2007, עלתה הבורסה פי 5, כ-400%.

קובי בלום: "בסין מתרחש התהליך הכלכלי-גלובלי החשוב בדורנו"

קובי בלום, מנכ"ל פרגון, זרוע השקעות חו"ל של כלל פיננסים, אומר כי "בשל הצמיחה הכלכלית החזקה במדינה כ-10% בשנה, נוצרה נזילות מאוד גבוהה. יש כסף ואין לו לאן להשפך, גורמים שהביאו לבועות בבורסות של שנאחי ושנזן."

"הונג קונג היא בורסה פתוחה, ליברלית ונטולת הגבלות, כל אחד יכול להשקיע. משקיעים זרים שרוצים חשיפה לסין קונים את המניות הסיניות בהונג קונג. בבורסה נסחרות חברות סיניות גדולות שלחלקן רישום כפול לדוגמא: China Mobile, China Telecom. המדד בהונג קונג איבד כ-25% מהשיא."

"הגורם הייחודי הוא שאותה מנייה שנסחרת בהונג קונג, ולה רישום כפול גם בשנחאי ושנזן, היא לעיתים קרובות יותר זולה (בבורסה בהונג קונג). לכאורה, ניתן לטעון כי קיים ארביטראג', אך המשקיעים בבורסות בשנחאי ושנזן כזכור הם מקומיים בלבד ואין להם אלטרנטיבות השקעה בשווקים אחרים, ולחילופין לא יכולים משקיעים זרים לבצע בפועלות ארביטראג' מאחר ואין להם אפשרות להשקיע בשנחאי ושנזן."

"ריבית ריאלית נמוכה ועודפי נזילות"

בלום: "הבועה תודלקה בעודפי נזילות, השוק היה סגור, הסינים (תושבים מקומיים בלבד), לא יכלו להשקיע בחוץ. כמו כן, הריבית הריאלית מאוד נמוכה (בין 1% ל-2%) עזרו ללבות את הבועה."

"היתה בשנה האחרונה אווירה של קזינו, המשקיעים הסתכלו על המניות לא בערכים כלכליים. בשיא הבועה המכפיל הממוצע עמד על 40. היום, לאחר הירידות, המכפילים הממוצעים נעים בין 20 ל-30, עדיין מכפילי רווח שהם הגבוהים בבורסות העולם."

אם נשווה את השוק ההודי הברזילאי והרוסי, שגם הם צומחים בשיעורים גבוהים, אבל המכפילים הרבה יותר נמוכים, בברזיל המכפיל על רווחים 2008 הצפויים הוא 12.

השוואה לבורסות אחרות בעולם

קובי בלום אומר עוד כי "אם משווים את השווקים בסין למדד ה-S&P500 האמריקני, התפתחה מגמת ירידות בסין למרות שחלק מהבורסות הן סגורות למשקיעים חיצוניים. בטווח הקצר קשה לדעת איך זה ימשך, זה מאוד תלוי במגמה הגלובלית. השלטונות בסין עושים מאמצים כדי לקרר את הבועה: מטילים הגבלות על קבלת הלוואות להשקעה בבורסה, וכן מגדילים את השקיפות של החברות - הדיווחים נכונים יותר."

השורה התחתונה: "בטווח הארוך הבורסות בסין יחזרו לעלות"

מנכ"ל זרוע השקעות חו"ל של כלל פיננסים מסכם ואומר כי "בסין והודו מתרחש תהליך שימשך עוד הרבה שנים - צמיחה מואצת. במסגרתו הן מפתחות מעמד בינוני יש מאין. השינוי הוא גדול מאוד במשקים הסינים וההודים והתהליך הכלכלי-גלובלי עתיד להימשך עוד הרבה שנים."

"הבורסות בסין תמשכנה לעלות בטווח הארוך, כתוצאה מהצמיחה המשקית המואצת, ולכן כל ירידה משמעותית בבורסות הללו נראת כהזדמנות השקעה למי שלא היה במשחק עד היום, אך בדגש על הטווח הארוך," כך מסכם בלום.

עידית קלי נווה מהפועלים: "אנחנו נמצאים בפיתחה של האטה"

"סין צומחת בשיעורים מאוד גבוהים גם השנה, אנחנו נמצאים בפתחה של האטה מסוימת, אך עדיין שיעור הצמיחה הוא מעל ל-10% ב-2008, לעומת שיעור של 11.5% ב-2007."

"גם אם רואים סימני האטה הם מאוד מינוריים, קיימים הרבה אינדיקטורים חיוביים: הייצור התעשייתי שמגלם קצבי צמיחה דו סיפריים, האולימפידה נתנה דחיפה משמעותית. חשוב לציין שהכלכלה הסינית לא תלך אחורה לאחר האולימפידה, לא תהיה נחיתה קשה, המדינה לא עומדת רק על האולימפידה."

"תנאי המאקרו: מעמד ביניים מתחזק, ואינפלציה בקצב מהיר"

קלי-נווה: "האינפלציה גבוהה אך אם מנכים את מרכיבי המזון והאנרגיה (המאופיינים בתנודתיות גבוהה), אז האינפלציה המקומית היא הרבה יותר נמוכה מעפי שזה נראה. שיבושים באספקה הביאו לאחרונה את מחירי המזון לעלות בחדות."

"הבנק המרכזי הגיב והעלה את הריבית כשש פעמים, וכן הגדיל את יחס הרזרבה הנדרש מהמערכת הבנקאית (פעולות שמביאות להקטנת הנזילות - היצע הכסף)."

"מבחינת שער החליפין, שיעור השינוי במטבע הסיני, היואן, עדיין מוגבל מבחינה יומית. הבנק המרכזי בסין מביא להתחזקותו של המטבע, הוא מוכן לשלם באובדן צמיחה, כדי לרסן במידת מה את האינפלציה."

"המטבע המקומי התחזק ועומד היום על רמות של 7.1 יואן לדולר, הכלכלנים מעריכים שיגיע לרמות של 6.4 ל-6.67 יואן לדולר, המסחר ביואן הוא תחת פיקוח ישנה הגבלה לשיעור השינוי היומי. במידה ותהיה רצועה חופשית לגמרי, סביר להניח שנראה פגיעה משמעותית בייצוא."

"שוק המניות מנופח"

קלי -נווה: "הבורסות בשנחאי ושנזן, בהן קיימות המניות של המשקיעים המקומיים - סוג A, משקפות מכפילים גבוהים וגם מבחינת מניות ה-B של המשקיעים הזרים המחירים לא זולים.

"במחלקת המחקר", מדגישה נווה, "הערכנו טרם הירידות שהמחירים מנופחים בהשוואה למניות ה-H בהונג קונג שפתוחות למשקיעים זרים. בהונג קונג רמת המכפילים הרבה יותר נמוכה לעומת מניות ה-A שנסחרות בשנחאי. בשנחאי מנייה נסחרת במכפיל של כ-36 על רווחי 2007, ומכפיל עתידי של 22 על רווחי 2008. לעומת זאת בהונג קונג המכפיל הנוכחי הוא כ-20 והמכפיל העתידי הוא 13. פער מאוד גדול בין מניות ה-A ל-H."

"מה שיצר את הפער - היעדר היכולת של משקיעים מקומיים לצאת החוצה ולהשקיע בחו"ל, כעת הגורמים הרגולטורים במדינה מותירים לגופים הפיננסים להשקיע בחו"ל, זהו תהליך שיקרה לאט לאט."

"השורה התחתונה: בטווח הקצר להפחית חשיפה באופן יחסי לעומת מדינות אחרות באסיה"

"הסנטימנט השלילי שפקד את הבורסות בסין נובע בעיקרו מהמגמה הכללית בעולם, האזרחים ניצלו את הזמן כדי 'להוציא אוויר מהבורסה'. כל סימן להאטה מביא לקריסת המדדים."

"אנחנו במחלקת המחקר של בנק הפועלים" אומרת נווה, "מעריכים כי קיים הצורך להפחית חשיפה לסין לעומת מדינות אחרות באסיה. חשוב להדגיש כי סין לא תקרוס מחר, הכלכלה תמשיך להתקיים גם אחרי האולימפידה. כיום סין תופסת חלק גדול יותר מהכלכלה הגלובלית. החלטנו לצמצם חשיפה באופן יחסי, אם רוצים מניות סיניות עדיף להשקיע במניות ה-H."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה