החידה של ה'פד': הריבית יורדת אך התשואה על האג"ח בכיוון ההפוך - שינוי מגמה?

"אותו הדבר קרה גם בסוף 2001, בטרם הפחתות ריבית נוספות של ה'פד', וכן גם ב-1998. אגרות החוב מציעות תשואה הנמוכה ב-1% מריבית ה'פד', בהסתמך על שיעורי האינפלציה," אמר ג'יימי ג'קסון מקרן האג"ח RiverSource, המנהלת נכסים בשווי 100 מיליארד דולר
שהם לוי |

הפדרל ריזרב הוריד את שיעורי הריבית מתחילת השנה באופן חד, אך דווקא שיעורי התשואה על אגרות החוב הממשלתיות לטווח של 10 שנים זינקו מעלה. מכנים זאת הקושיה החדה. זה מוסיף לא מעט בלבול בקרב הסוחרים בוול סטריט. משמעות הדברים עלולה להיות כי שיעורי הריבית שציבור המשקיעים מאמין שישררו בעתיד, הם גבוהים מאלה ששוררים היום, משמע ה'פד' לא יוכל להתמיד בהורדות הריבית לאורך זמן רב.

בשנתו האחרונה כיושב הראש של הפדרל ריזרב, חזר אלן גרינספאן על החידה הקשה של השווקים. הוא חזר על העובדה כי שיעורי הריבית על המשכנתאות ל-10 שנים ו-30 שנה נותרו נמוכות, למרות שה'פד' העלה את שיעורי הריבית מ-1% ל-4.5%. החידה לא נותרה פתורה גם לאחר שגרינספן פרש.

בזמן שברננקי ביצע את העלאות הריבית ביוני 2006, שיעורי הריבית על אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים עמדו על 5.22%, בעוד ריבית ה'פד' היתה אז ברמה של 5.25%.

ה'פד' הפחית את שיעורי הריבית ב-2.25% מאז חודש ספטמבר האחרון, ההפחתה המהירה ביותר מאז שנת 1990. כעת שיעורי הריבית לטווח ארוך נעים שוב בכיוון ההפוך: שיעורי התשואה על האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים ושיעורי הריבית על המשכנתאות – גבוהים יותר מהרמה בה היו בסוף ינואר. זאת עלולה להיות סיבה לכאב גדול עבור שוק המגורים, או אופטימיות תלוי איך מסתכלים על זה.

התשאוה על אגרות החוב ל-10 שנים שהגיעה לשפל של 3.28% במסחר התוך יומי לאחר הורדת הריבית הבהולה של ה'פד' בינואר (לא בהחלטה החודשית), קפצה חזרה לשיא של 3.96% במהלך המסחר ביום רביעי האחרון. זאת עוד בטרם שיחרר ה'פד' את התחזית העגמומית שלו לגבי הכלכלה. התשואה כרגע עומדת על 3.8%.

המשקיעים חוששים מאינפלציה

הדירקטור המנהל של קרן הנכסים Morgan Keegan, אומר כי העלייה בשיעורי הריבית לטווח הארוך עלולה לסמל כי המשקיעים מודאגים לנוכח העובדה שהבנק המרכזי עלול לבצע מהלך מרחיק לכת. תוצאותי עלולה להיות עוד אינפלציה ב-2009.

האגרסיביות בה נוקט הבנק המרכזי בארה"ב בהשוואה לבנקים אחרים מתדלקת את הששות האינפלציונים, מאחר ואלה חותכות את ערכו של המטבע האמריקני. חולשת הדולר הופכת את ההשקעות כמו אג"ח, לפחות אטרקטיביות עבור המשקיעים מעבר לים.

המהלך "החידה" של הימים של 2004 ו-2005, גרינספן וכלכלנים אחרים הציעו כי היתה זו האטרקטיביות של האג"ח האמריקניות ושאר נכסים לשמקיעים זרים ככזאת שסייעה לשמור על המחירים גבוהים, ושיעורי תשואה נמוכים בטווח הארוך.

הנפגעות הבאות ממהלך הורדות הריבית

אגרות החוב הממשלתיות לשנתיים עלולות להיות הנפגעות הבאות כתוצאה מהפחתות הריבית האגרסיביות של ה'פד'. האג"ח לשנתיים הן היחידות שהניבו תשואה שלילית עבור המשקיעים מאז הוריד ה'פד' את הריבית ב-22 לינואר. כעת הן צפויות להמשיך ולהניב תשואה שלילית, כאשר בבנק המרכזי מתכוונים לבצע הפחתה נוספת, זאת על פי סקר של 60 כלכלנים שנערך בידי בלומברג.

עבור ג'יימי ג'יקסון, מהקרן RiverSource, המנהל נכסים ב-100 מיליארד דולר באג"ח, זה נראה כאילו אגרות החוב מציעות תשואה הנמוכה ב-1% מריבית ה'פד'. זה נכון במיוחד לאור העובדה כי שיעור האינפלציה היה הקצב הגבוה ביותר מאז חודש מרץ.

ג'קסון וכלכלנים אחרים מחזיקים בסיפור קטן בצד הדברים: תשואות אגרות החוב עלו בחודשים נובמבר ודצמבר 2001, בטרם ה'פד' הפחית את הריבית, אותו הדבר התרחש ב-1998.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה