השבוע בוול סטריט: האם המומנטום החיובי מדקות הסיום יימשך?

רוח אופטימית בוול סטריט לאחר המהפך המהיר בסוף השבוע: "זה הדבר שהשוק המתין לו בשבועות האחרונים". על נתוני המאקרו והישראליות שצפויות לרכז עניין - וול סטריט השבוע
שהם לוי |

וול סטריט תחזור מחר (ב') לפתיחת שבוע מסחר ברוח אופטימית, אותה רוח אופטימית בה נסגר המסחר ביום שישי האחרון. המשקיעים מקווים כי התוכנית להצלת מבטחת האג"ח Ambac, עליה דווח בתקשורת הזרה, תשרה אופטימיות בעבור השוק שנותר פגוע בידי משבר האשראי המחריף וחששות כי הכלכלה המאמריקנית מצויה בפתחו של מיתון.

המניות האמריקניות זינקו ביום שישי אחרון, לקראת סוף יום המסחר, וסגרו את מהלך הירידות שהיה נחלתו של מרבית יום המסחר. זאת, לאור דיווחים לפיהם מספר בנקים גדולים מתאגדים להצלת מבטחת האג"ח Ambac Financial (סימול:ABK) מפני הורדת דירוג. אגב, זהו צעד הנוגע לגבי שורה של גופים ומוסדות פיננסים והשפעתו על השוק מאוד משמעותית, מאחר ומבטחות האג"ח ערבות לאג"ח מוניצפליות רבות ובמידה ואחת מהן סופגת הורדת דירוג ישנה השפעה ישירה על המוסדיים המחזיקים באג"ח המוניציפליות שהיא מבטחת.

"זה משאיר את ארה"ב עם כניסה מאוד חיובית לשבוע הבא", אמר Ken Tower, אסטרטג ב- Covered Bridge Tactical. "זה הדבר שהשוק המתין לו במהלך השבועות האחרונים".

לאחר שהדאו ג'ונס איבד כ-120 נקודות במהלך יום שישי, נעל המדד בעלייה של 0.8%, וסגר כשהוא מוסיף 96 נקודות לרמה של 12,381 נקודות, או מהלך של 216 נקודות בתוך חצי שעה. הריבאונד האדיר הגיע בעקבות ענקית הבלו-צ'יפ, AIG, ותודלק באמצעות סקטור הפיננסים.

הראלי של יום שישי סייע למניות האמריקנית להפוך את המגמה השבועית על פיה. בסיכום שבועי, הדאו תעשייה הוסיף 0.3%, ה- S&P התקדם 0.2%, בעוד הנאסד"ק השיל 0.8%.

תוכנית הצלה למבטחות האג"ח

מבטחות האג"ח הגדולות בארה"ב, Ambac ו-MBIA ספגו לחצים כבדים ממשבר האשראי המתמשך, שמאיים לדחוף את הכלכלה האמריקנית למיתון. סוכנויות האשראי דחו את ההחלטה להוריד את דירוגן של המבטחות לסוף פברואר, והותירו מקום למספר הנקים גדולים והגורמים הרגולטורים בניו יורק להציע תוכנית הצלה.

ביום שישי האחרון, יצאה תחנת הטלוויזיה CNBC בדיווח כי התרחשה התקדמות משמעותית עם התוכנית להצלת מבטחות האג"ח, כזאת שתביא להעלאת מרכיב ההון כדי להציל את הדירוג הנוכחי (AAA).

שטף של נתוני מאקרו: מה שהיה ומה שיהיה

"זה הופך קשה יותר לצפות את מהלך ימי המסחר", אמר רוברט פאבליק מנכ"ל השקעות בקרן ניהול הנכסים Oaktree. "כל התנודתיות הזאת נובעת באשר לחוסר הביטחון של השוק אודות הכיוון בטווח הארוך של הכלכלה האמריקנית".

במהלך השבוע, לפני יום שישי, השוק הוסיף לחוות את התנאים הכלכליים ברקע לחששות כי הכלכלה האמריקנית מוסיפה לדעוך באופן תלול, בעוד הלחצים האינפלציונים מכבירים, דרך מחירי הסחורות שמאמירים.

ביום חמישי האחרון, פרסמה שלוחת הפדרל ריזרב בפילדלפיה את מדד הפעילות היצרנית שהצביעה על היחלשות נוספת במהלך חודש פברואר, בתוך כך הגיעה לרמתה הנמוכה מאז המיתון האחרון, בעוד הצפי לגבי הפעילות העתידית רשם רמת שפל של 28 שנה.

"בהתבסס על המידע הכלכלי שראינו עד כה, אין סיבה להאמין כי אנחנו עומדים לקבל הקלה כלשהי בשבוע הבא", אמר Paul Mendelsohn, אסטרטג שווקים ראשי ב- Windham Financial Services.

בעוד הפדרל ריזרב רמז כי הוא ימשיך לחתוך את שיעורי הריבית בכדי להרים את הכלכלה, המשקיעים מודאגים באופן גובר בנוגע ללחצים האינפלציונים, שיקשו על הבנק המרכזי בפעולותיו בעתיד. עוד מהלך השבוע החוף שבר הנפט שיאים חדשים – עבר את 100 הדולרים לחבית, בעוד המתכות וסחורות אחרות שברו אף הן רמות שיא.

מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר, פורסם ביום רביעי, וחשף לחצי מחירים מתגברים. בשבוע הבא יחשפו המשקיעים לעוד אינדיקטורים באשר לאינפלציה, עם פרסום מדד המחירים ליצרן – ביום שלישי. יום חמישי יספק למשקיעים רמזים חשובים אודות ההכנסה הפנויה והצריכה הפרטית, שהם מדדים כלכליים חשובים לא פחות.

נתוני מכירות הבתים הקיימים יפורסמו ביום שני הקרוב, בעוד הנתונים לגבי מכירות הבתים החדשים יגיעו ביום רביעי. ביום חמישי האחרון, הבקשות לאישורי בניה, אינדיקטור מקדים, נפלו ב-3% בחודש ינואר. "הנתון הציע למעשה את המשך החיתוך בהוצאות הבניה בהמשך בעוד הקבלנים נאבקים בהיצע למכירה וחולשה בביקושים; משבר המגורים נראה שימשיך," אמר מישל מאייר, אנליסט בליהמן ברדרס.

נתון מפתח נוסף שינחת השבוע יהיה הזמנות המוצרים ברי-קיימא לחודש ינואר, אומדן לגבי הצרכנים וההוצאה העסקית במוצרים הגדולים, ישוחרר ביום חמישי.

הקריאה המעודכנת נתון צמיחת התמ"ג לרבעון הרביעי של 2007 תפורסם אף היא ביום חמישי. ההערכות הן כי הכלכלה האמריקנית צמחה ב-0.8% ברבעון החולף, תיקון מעלה מהקריאה הראשונית שהעידה על צמיחה של 0.6%.

אמריקניות במרכז

ענקית הקמעונאות וול מארט דיווחה על תוצאות חזקות - קפיצה של 4% ברווחים והביאה את סקטור הקמעונאות לאור הזרקורים. הגורמים בשוק מבחינתם ניסו לאמוד האם מדובר בטרנד רחב, או שמא זהו מקרה פרטי.

האנליסטים בג'י פי מורגן, ו-Rochdale התכווחו בניהם בשאלה האם לרכוש את וול-מארט או רשתות דיסקאונט אחרות כמו Costco Wholesale.

"למרות שמניות הקמעונאות מהוות אינדיקטור מוביל ועשויות להתחיל בשינוי המגמה עוד לפני הכלכלה עצמה, אני חושב באופן כללי ישנה סבירות לעוד ירידה בפעילות העסקית", הזהיר האנליסט דויד אבלה. "אולם וול מארט היא שם טוב; היא מאוד דפנסיבית, גם בשווקים וגם עבור אנשים שמשקיעים בסקטור הקמעונאות".

בשבוע שעבר היו אלה מניותיה של Research in Motion (סימול בנאסד"ק:RIMM) שזינקו בחדות, לאחר שהחברה הודיעה כי גיוס הלקוחות ברבעון הראשון יהיה גבוה בכ-15% עד 20% מההערכות הראשוניות. עובדה שתביא את מנויי הבלאקברי (מוצר הדגל של החברה) ל-14 מיליון. המכירות עודכנו מעלה וצפויות לנוע בין 1.8 ל-1.86 מיליארד דולר רווח למניה בדילול מלא שצפוי להגיע ל-70 סנט ברף העליון.

ישראליות באור הזרקורים

פרוטליקס - העטרה תחזור ליושנה? "בהמשך לפגישה עם הנהלת פרוטליקס אנחנו ממשיכים להאמין כי פרוטליקס מהווה נישה לא מזוהה - סיפור של הערכת חסר". כך כתבו האנליסטים בבית ההשקעות אופנהיימר (לשעבר CIBC) בסקירתם למניית פרוטליקס.

מניות פרוטליקס צנחו בחודש אוקטובר על רקע הנפקה שביצעה החברה, הנפקה ששיקפה את שווי השוק של החברה. בין המניות המחזיקות בפרוטליקס יש את ביוסל ומרתון. האנליסטים באופנהיימר הציבו למניה מחיר יעד של 7 דולר, הגבוה בכ-130% ממחיר הסגירה ביום שישי בנאסד"ק.

האנליסטים מחמיאים לתוכנית האסטרטגית של טבע "טבע עשתה שימוש ביום המשקיעים שערכה בכדי להצהיר על כוונות בדבר הכפלת גודל החברה בתוך חמש שנים, וזאת דרך השקעה שתמנף אותה כמובילת השוק בקרב החברות הגנריות," כך פותחים כלכלני סיטיגרופ את סקירתם על מנית טבע. כמו כן, מציינים כי המטרה המחייבת מיזוגים משמעותיים, לפחות על פי השקפתם, והמספרים אותם הציבה יהיו קלים יותר להשגה באם עסקת ענק תבוצע בקרוב.

בדור אלון אוספים את השברים מהפיצוץ - המשקיעים לא אוספים את המניה: חברת אלון USA (סימול: ALJ) מקבוצת דור אלון של דודי ויסמן, הודיעה בסוף השבוע כי תפתח מחדש את בית הזיקוק שלה בביג ספרינג (Big Spring), ימים ספורים לאחר שנסגר בעקבות פיצוץ עז שאירע ביום שני שעבר. סגירת המתקן, נציין, הביאה את המניה לירידה של למעלה מ-10% בשבוע החולף.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה