הריבית במשק הישראלי עולה: המלצות בנושא משכנתא

מרבית הכללכנים צופים כי הריבית במשק תמשיך לטפס במהלך 2008. מה צריכים לעשות לוקחי המשכנתאות בימים של ריבית עולה? מערכת Bizportal פנתה לשלושת הבנקים הגדולים, בדקה את המשמעות וביקשה המלצות
משה בנימין |

הריבית בארץ בכיוון מעלה, על זה אין חולק. בחודשיים יוני ויולי עמדה הריבית בארץ על 3.5%, רמת שפל של שנים ארוכות (יותר מ-10 שנים). ציבור לוקחי המשכנתאות מושפע מאוד מכל תזוזה בשיעור הריבית ולכן פנינו לשלושת הבנקים הגדולים בישראל בכדי לקבל המלצה באשר למסלול המועדף, בימים של ריבית עולה.

כלכלני בנק הפועלים

ריבית חודש ינואר עלתה ב- 0.25%, דבר אשר משפיע ישירות על ריבית הפריים במשכנתאות (ריבית הפריים גבוהה ב- 1.5% מהריבית הנומינלית שמפרסם בנק ישראל). תיתכן גם עליה בריביות הצמודות אך לא בטווח המיידי.

כלכלני בנק הפועלים לא צופים עלייה משמעותית נוספת בריבית הנומינלית (בטווח של עד חצי אחוז נוספים בשנה הקרובה) כך שאם נשווה את ריבית המשכנתא המתקבלת ללקוח במשכנתא נושאת ריבית פריים נראה כי הריבית שהלקוח ישלם היא 5% (פריים פחות 0.75%). זאת מול הריבית המתקבלת במשכנתא צמודת מדד בריבית קבועה עליה ישלם הלווה 6.5% (4.5% ריבית קבועה + 2% אינפלציה שנתית ממוצעת) נראה כי זו בפריים הנה אטרקטיבית יותר.

כמו כן, יש לציין כי גם אם תחול עליה בריבית הפריים, כזו שתהפוך אותה ללא כדאית מול משכנתאות אחרות, הלקוח יכול תמיד לפרוע את ההלוואה ללא קנסות בעת פירעון מוקדם ולהחליפה במשכנתא הכדאית יותר עבורו.

ההמלצה ללווים: לא לשים את כל הביצים בסל אחד

בכל מקרה, אומרים בפועלים, כי רצוי שלקוח הנוטל משכנתא ירכיב את תיק המשכנתא ממספר מוצרי משכנתא וזאת על מנת לבזר סיכונים וליהנות מההטבות הגלומות במאפייני המוצרים השונים. כמו כן, צרכי הלקוח עשויים להשתנות לאורך חיי המשכנתא, כך שמגוון מוצרים בתיק המשכנתא יכולים להיטיב עמו לאורך השנים.

לאומי למשכנתאות: משה כהן, מנהל אגף אשראים

ריבית הפריים עולה ברבע אחוז, ולוקחי המשכנתאות צמודות הפריים, הנוכחיים והעתידיים יצטרכו לשלם יותר, בהתאם לשינוי.

במסלולים השקליים צמודי המדד או מט"חים, המחירים מאוד זולים מכיוון שהתקופה המדוברת היא סוף השנה. בתחילת 2008 הריביות להלוואות ל-20 שנה יעלו ל-4.4% או 4.6% , לעומת הריביות כיום להלוואות מסוג שכזה, העומדות על 4% או 4.2%.

ההלוואות הצמודות לדולר, הנמוך מאוד כיום, כוללות מרכיב סיכון גבוה. המלצתנו היא שברמת המט"ח כיום, מסלול הלוואה זה אינו אטרקטיבי. זאת בשל השפל היחסי במחיר הדולר.

ההמלצה ללווים: ההלוואה צמודת הפריים היא האטרקטיבית

גם בבנק לאומי למשכנתאות ממליצים על פיזור סל המשכנתא, בכדי לנטרל ככל האפשר את מרכיב הסיכון, ולמזער את החשיפה לתנודה קיצונית. ובשורה התחתונה: ההלוואה צמודת הפריים עדיין אטרקטיבית, בעיקר תודות לעובדה שהיא ללא הצמדה למדד המחירים לצרכן.

דיסקונט למשכנתאות: אתי לנגרמן, מנכ"לית הבנק

"לעליית ריבית בנק ישראל לא אמורה בהכרח להיות השפעה מיידית על לוקחי המשכנתאות. הסיבה לכך היא פשוטה - ריבית בנק ישראל משקפת ריבית לטווח הקצר. בתחום המשכנתאות - הריביות הינן ריביות לטווח ארוך ומגיבות לא בהכרח בקורולציה מלאה ומיידית וכן מושפעות מהציפיות למדד. כשהמדד גבוה - הריבית לזמן ארוך צפויה לעלות בשיעורים נמוכים, אם בכלל".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה