הקבינט החברתי כלכלי אישר את תקנות חובת המכרזים
הקבינט החברתי כלכלי בראשות שר האוצר, רוני בר-און, אישר היום את תקנות חובת המכרזים, בהתאם להמלצות "ועדת אריאב", הצוות הבינמשרדי שבראשו עמד מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב. בתקנות שאושרו היום, נכללו גם הערותיהם של משרדי הממשלה השונים. תקנות חובת המכרזים יבואו לדיון בכנסת בפני ועדת חוק, חוקה ומשפט ביום א' ה-29.7.07.
המלצות ועדת אריאב, אשר אושרו בממשלה ביום מתייחסות לצורך בביזור הסמכות לאישור התקשרות בפטור ממכרז לועדות פטור משרדיות, תוך הבטחת עקרון-העל, המנחה את דיני המכרזים, לפיו התקשרויות הממשלה ייעשו "על פי מכרז פומבי, הנותן לכל אדם הזדמנות שווה להשתתף בו".
יישום דו"ח הועדה בתקנות יביא לשיווי משקל חדש באופן שיגביר את היעילות, מבלי לפגוע בעקרונות המכרז וביכולת לפקח על יישומם הלכה למעשה. בנוסף, ביזור הסמכויות יהווה כלי מרכזי וחשוב בפיזור הסיכונים ואף ידגיש את עקרונות הבקרה, הפיקוח והאחריות של מקבלי ההחלטות. כיום בדיני המכרזים, קיים מודל ריכוזי המחייב את אישור ועדת הפטור המרכזית במשרד האוצר או את אישור החשב הכללי, בכל הנוגע להתקשרויות באותם מקרים שבהם קיים צורך בסטייה מהנורמה הכללית של חובת המכרז. מודל זה יצר בפועל "צוואר בקבוק" ועומס בירוקראטי, אשר פגע באופן משמעותי ביכולת התפקוד והביצוע של המשרדים וגרם לתחושת שיתוק ותסכול.
למעשה, נוצרה הפרדה לא סבירה בין הסמכות (הנתונה לועדת הפטור המרכזית ולחשב הכללי) לבין אחריות הביצוע (בה נושאים המשרדים). סמכות ההכרעה בנושא, אינה ניתנת בהכרח למקבלי החלטות בעלי התמחות, כלים וידע רלוונטיים למהותה של ההחלטה. בנוסף, מדי שנה ועדת הפטור המרכזית נאלצת להכריע בעניינן של בין 1,500-2,000 בקשות ממשרדי הממשלה השונים.
נוכח כך, נדרש פתרון מבני-יסודי, אשר יאזן באופן ראוי בין היתרונות שבקיום מודל מרכזי, ובכלל אלה- היכולת להתוות מדיניות אחידה ולנהל בקרה קפדנית, לבין חסרונותיו, ובהם צמצום סמכויות המשרדים, פגיעה ביכולת התפקוד והגברת העומס הבירוקראטי.