האם הדולר ימשיך להתחזק השבוע כנגד השקל?
השבוע התחזק הדולר מול השקל בניגוד להחלשות שרשם בעולם. בסיכום שבועי התחזק הדולר בכ- 0.85% אך נחלש בכ-1% מול האירו. המשבר בשוק המשכנתאות והדיור בארה"ב, הביא להסטת כספים לעבר נכסים בטוחים יותר ובראשם ה- Bonds האמריקאיות, מה שתרם להחלשותו של השקל שנחשב לנכס פחות בטוח.
חולשת הדולר ניכרת בימים האחרונים אל מול מרבית המטבעות העיקריים בעולם על רקע הצפתם המחודשת של חששות מפני החרפת המשבר בשוק הדיור ובמשכנתאות ה- subprime בארה"ב. בהעדר נתונים כלכליים מהותיים במחצית הראשונה של השבוע, התרכזו המשקיעים בסימנים המעידים על כך כי החולשה בשוק הדיור מתחילה לחלחל גם לרווחיות החברות.
בנוסף, התחזיות באשר להותרת הריבית בארה"ב על כנה ברבעונים הקרובים מתחזקות, בעוד שכל שאר חברות ה-G7 (בריטניה, גוש האירו קנדה ויפן) מצויות בתהליך של העלאת ריבית. מצב זה מעמיק את הסנטימנט השלילי בו מצוי הדולר בעולם, ובמהלך השבוע האחרון התחזק האירו אל מול הדולר לרמת שיא מאז השקתו (1.378 דולר לאירו).
במחלקת המחקר של בנק הפועלים מעריכים כי המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע בתקופה הקרובה בעיקר מהתפתחות המסחר בדולר בעולם. לדברי כלכלני הבנק, המסחר בישראל עשוי להיות תנודתי, שכן השקל רגיש להתפתחויות השונות בעולם על רקע הפער השלילי הרחב בין הריבית השקלית והדולרית ואי הוודאות הביטחונית.
יחד עם זאת, מדגישים בבנק כי הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים שכן המשקיעים הזרים ממשיכים להשקיע בישראל, על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים. בעקבות הדברים, להערכת כלכלני פועלים, השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, תוך נטייה להתחזקות.
לאור האמור לעיל, בבנק הפועלים עדיין ממליצים להחזיק רכיב מט"ח בתיק ההשקעות, בשיעור של כ- 10%, תוך פיזור סיכונים למטבעות נוספים כגון האירו והליש"ט.
לאומי: הדולר ימשיך להסחר ברמות אליו הגיע
כלכלני בנק לאומי צופים כי ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי, ימשיך הדולר בטווח הקצר והבינוני להיסחר מול השקל סביב רמת המחירים החדשה אליה הגיע.
לגבי הטווח הבינוני, מציינים בלאומי כי הדולר עלול לרשום החלשות מסויימת בעולם עקב המשך הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב, שצפוי להמשיך ולשרור לפחות ברבעונים הקרובים, וכן עקב גיוון יתרות המטבע של הבנקים המרכזיים המובילים בעולם. גם היציבות ואף הירידה הצפויה בריבית ה- FED אל מול ההתחזקות הצפויה בריבית בגוש האירו עלולים לתמוך במגמה זו. מגמה זו בעולם עשוייה לחלחל בסופו של דבר גם למסחר שקל-דולר בארץ.
פינוטק: מדד המחירים שיתפרסם היום יקבע את הטון
לטענתם של כלכלני בית ההשקעות פינוטק, מדד המחירים לצרכן יהווה אינדיקציה משמעותית על המסחר במטבע הישראלי, מאחר ופער הריביות השלילי של 2% בין ישראל לארה"ב מתחיל לתת השפעתו על השטר הישראלי.
בזירה המקומית יתמקדו המשקיעים בפרסום נתוני מדד המחירים לצרכן של חודש יוני. היום אחה"צ אשר לו השפעה ניכרת על האינפלציה במשק המקומי. הדעה הרווחת בקרב האנליסטים באשר למדד היא עליה של 0.4% ,עליה חדה מזו עשויה לחזק את ציפיות השוק להעלאת ריבית כבר בסוף החודש הנוכחי ובכך למשוך קונים חדשים לשקל ,יש לשים לב בפריצת רמת תמיכה מטה של 4.2160 תהווה איתות משמעותי לשינוי מגמה של הזוג דולר/שקל.
כלכלני חדר המסחר של פורקסיה מוסרים כי "אנו שבים ומדגישים כי בעיצומה של עונת "המלפפונים" בשוק המט"ח, ויציאת הפעילים לחופשה, השוק צפוי להתנהל בחוסר מגמה שלטת, לנוכח הירידה במחזורים ולנוכח מסחר ספקולטיבי הן בינ-בנקאי מקומי והן מעבר לים".
לאור התנהלותו בשבוע הקרוב ולנוכח העדר הקורלציה לשוק הבינלאומי, בפורקסיה צופים כי דרכו בט"ק-בינוני לעבר סביבת 4.30 שקלים. לדברי הכלכלנים, שבירת סביבת 4.27 תאשרר מגמה זו.כמו כן "תיקון" דולרי בעולם אף עשוי לתת את אותותיו בשוק המקומי, ולהביא למהלך פיחות "נקודתי" חד.
פריזמה: ההנתקות של השקל מהתנהגות המטבעות בעולם זמנית
מבית ההשקעות פריזמה, נמסר כי על פי ניסיון העבר ההינתקות האחרונה של השקל מהתנהגות יתר המטבעות בעולם לא נמשכת לאורך זמן. תקופה בולטת בה אירעה הינתקות שכזו הייתה ב-2002 עד תחילת 2003 בה חווה המשק מיתון, הסלמה ביטחונית ואיבוד אמון במדיניות הפיסקלית. כמובן שהעננה הביטחונית היא חלק בלתי נפרד מהמציאות בישראל אך שני הגורמים הנוספים נמצאים כיום בטריטוריה טובה לאין ערוך. אמנם סטיית התקן של המטבע הישראלי עלתה בחודשים האחרונים וייתכן כי היא מהווה הסבר להינתקות השקל אך בהעדר אירועים חריגים השקל צפוי לחזור למגמה המאפיינת את יתר השווקים המתעוררים.