האם סמואל יגיש בקרוב הצעת רכש למניות יונידרס?
הכל התחיל לפני כעשרים שנה, כאשר חברת יונידרס יצאה אל הבורסה להנפקת מניות השניה. לקראת הנפקה זו, "המציא" בעל השליטה בחברה, גיורא סמואל שיטה, על פיה הוא יוכל להאמיר את תמחור החברה בעת ההנפקה. השיטה על פיה פעל אז עבדה כך: סמואל רכש מניות ממניות החברה במאות אלפי שקלים, תוך שהוא יוצר מחזור מסחר ומעלה את שערים המניה בבורסה - על מנת ליצור מראית עין, כאילו המשקיעים מתנפלים על החברה שמניותיה יודעות רק עליות שערים.
בעקבות הפעילות שתוארה לעיל נפתח נגד גיורא סמואל, בעל השליטה בחברה (90%) המכהן כיום כמנכ"ל , תיק פלילי (7943/95) שהתגבש אז לכתב אישום: שהגיע לבית המשפט ב-1995. להלן קטע מתוך פסק הדין: "מנהל יונידרס, גיורא סמואל , עסק ערב ההנפקה ב"תמיכת" מניות החברה, דהיינו רכישת מניות בסכום של 350,000 ש"ח על-מנת להעלות את ערך המניה באופן מלאכותי. זה בוודאי מעשה שיש בו כדי להטעות משקיע פוטנציאלי. הוא נדון לשישה חודשי מאסר בפועל עם אפשרות לרצותם בעבודת שירות ועוד חמישה-עשר חודשי מאסר על-תנאי וקנס בסך 100,000 ש"ח. וזאת במסגרת עיסקת טיעון", כתב השופט.
נציין, כי סמואל לא פעל במקרה זה לבדו, אלא בסיוע של מזכיר יונידרס דאז, דוד פדר, שנדון לשנים-עשר חודשי מאסר על- תנאי וקנס בסך 25,000 שקל. גם זאת, במסגרת עיסקת טיעון. גם היועץ הארגוני לשעבר של יונידרס, חנן לוריה היה מעורב בפרשה והוא נדון לשלושה חודשי מאסר בפועל - עם אפשרות לרצותם בעבודות שירות ועוד שישה חודשי מאסר על-תנאי יחד עם תשלום קנס בסך 50,000 שקל - כל זאת במסגרת עיסקת טיעון.
כמה שנים לאחר מכן - הפלא ופלא, שוב התעורר חשד להרצת מניות יונדרס. בספטמבר 2005 עצרו חוקרי רשות ני"ע את יצחק בלסקי, המקורב בקירבה משפחתית לגיורא סמואל, בחשד שבלסקי שבזמנו החזיק ב8.5% מהון המניות, ביצע עסקאות מתואמות ודיווח דיווחים כוזבים על מנת ליצור מצג שווא, כאילו החזקות הציבור גדולות מההחזקות בפועל. בכך, ניסה למנוע מהבורסה להוציא את מניות החברה מרשימת המסחר אל רשימת השימור. כמו כן, נחשד בלסקי, כי פעולות המסחר העצמי שביצע השפיעו על שער המניה ועל נפח המסחר בדרכי תרמית.
למעשה, הפעולות אותן ביצע בלסקי במסחר בשנת 2003 היו הפעם האחרונה בה מישהו סחר באופן מהותי במניות החברה הזו עד להתפתחות אותן ראינו במניה לפני כחודש ימים.
גיורא סמואל, מחזיק ביד אחת ב-90% ממניות יונידרס וביד השנייה מחזיק בחברה פרטית המעניקה "שירותי ניהול" לחברת אותה מחזיק בידו האחרת. חברת הניהול הפרטית של סמואל למעשה שואבת את מרבית הרווחים מהחברה הציבורית. אלא שבתחילת שנת 2007, כאשר ידעו בחברה כי במהלך 2006, נרשם גידול ברווח הנקי של חברת יונידרס נוצרה לסמואל בעיה, שכן הרווח שירשם גדול מהסכום שמועבר לחברת הניהול שלו. סמואל העדיף לקחת את כל רווחי 2006 לעצמו - ולא להתחלק ברווחים עם יתרת בעלי מניות המיעוט המחזיקים ביונידרס.
סמואל שוב עלה על ראיון מהפכני. הפעם: סמואל קיים אסיפת בעלי מניות, בה ביקש להגדיל רטרואקטיבית את הסכומים המועברים לחברת הניהול הפרטית שבבעלותו - כך שהרווח שישאר לבעלי מניות המיעוט לא יהיה גדול. אלא שבעלי מניות המיעוט בחברה קמו על רגליהם האחוריות ואמרו לסמואל – לא עוד! הצעתו ה"מהפכנית" של סמואל לרושש את יונידרס מרווחיה – לא אושרה.
מספר ימים מאוחר יותר החלו מניות החברה לזנק עד לשיעור של 446%, במחזורי מסחר אדירים, לאחר שנים בהם לא התקיים מסחר במניה. בהתבסס על ההיסטוריה, הדבר כמובן עורר חשד מיידי לפיו מנכ"ל החברה שוב מריץ את מניותיו. יתכן, על מנת למכור מניות ביוקר, יתכן על מנת למנוע את כניסתה אל רשימת השימור. ויתכן, שסתם כך מתוך געגוע לימים עברו.
אתמול הוציא החברה הודעה מהותית לעיתונות מבלי לדווח לבורסה במקביל כפי שדורש החוק. ההודעה לעיתונות בישרה על הקמת רשת חנויות אופנה לביגוד מקצועי בפריסה ארצית. היעד שצוין חוזה רשת בת 9 חנויות עד סוף שנת 2007.
להלן הסבר אלטרנטיבי להשתלשלות האירועים שתוארו לעיל: לאחר שבעלי מניות המיעוט הוכיחו לסמואל, כי גם אם הוא מחזיק ב-90% ממניות החברה ומאייש את הנהלת החברה בקרוביו ומשפחתו, הוא לא יכול לעשות בה ככל העולה על רוחו. מישהו זיהה כי סמואל ירצה למחוק את החברה מהמסחר על ידי רכישת החלק שמוחזק בידי הציבור. יתכן והזינוק לו היינו עדים במניה, הוא כתוצאה מקרב רכישות בין גורמים שקונים כעת לצורך מיקוח - לבין סמואל עצמו.
סמואל יכול היה להגיש הצעת רכש כפי שמקובל במקומותינו - אלא שזו היתה עולה לו ביוקר. כפי שזיהינו על פי התנהלותו, כספו של סמואל קרוב מאד לליבו. בכל אופן, לצורך מחיקת החברה מהמסחר והפיכתה לחברה פרטית, יעדיף סמואל כי השוק יתמחר את החברה בחסר רב, ולכן אינו שש לדווח לבורסה על התפתחות חיובית כמו הקמת רשת חנויות אופנה שכן פרסום רשמי שכזה יזניק את המניה ויהפוך את מחיקת מהמסחר למשימה יקרה עוד יותר.