עסקים בצל המלחמה: חנויות סגורות, אפס מכירות

רשתות האופנה שנהנו מהמכירות בקיץ ובתחילת תקופת החופש הגדול, מוצאות עצמן כמפסידות הגדולות בשל הלחימה בצפון
אפרת אדיר |

עונת הקיץ ותחילתו של החופש הגדול מסמנים לרוב תקופת בזבוז ומגמת עלייה במכירות בתחומי האופנה, הבידור והמזון. אולם, עקב המצב הבטחוני הקשה בצפון הופכות רשתות האופנה, המסעדות והמספרות למפסידות העיקריות.

רשתות האופנה נאלצות לסגור סניפים בצפון, מאחר והעובדים לא מגיעים לעבודה. לדברי רותם אבקסיס, מנכ"ל רשת האופנה ZIP: "לרשת ZIP יש שמונה חנויות שנסגרו עקב המצב בנהריה קרית שמונה, ראש פינה, טבריה, קריון, לב המפרץ וגרנד קניון, כאשר החנויות באלונים ובנצרת נפתחות ונסגרות לסירוגין. אנחנו בקשר יום יומי עם העובדים, חלקם במרכז וחלקם עדיין בצפון. מרגיעים אותם ומבטיחים שלא יאבדו את מקום עבודתם".

הלחימה בצפון פוגעת גם בחנויות הנמצאות בשיפוצים ולפני פתיחה, המושבתות מעבודה.

רשת גולברי, המונה 25 חנויות סגרה את חנויות הרשת בקרית מוצקין וקרית ביאליק. בקרית שמונה נפתחה לאחרונה חנות חדשה של הרשת וביום הראשון לפעילותה היא נסגרה מפאת המצב. משה גולברי, מנכ"ל הרשת סיפר, כי "לרשת חנות חדשה נוספת שנמצאת כרגע בשיפוצים לפני פתיחה בקניון חיפה, אך גם השיפוצים נפסקו כיוון שבעלי המקצוע אינם מגיעים לעבודה".

מעצב האופנה יוסף, שפתח לפני כחצי שנה חנות בעיר הולדתו, קרית שמונה, סגר אותה לפני שבוע: "שותפתי לחנות סגרה ובאה להתארח אצל חברים בתל אביב. החנות נמצאת בתחילת דרכה, כך שאין לי הערכה כספית של הנזק".

במקביל להתרוקנות אזורי הבילוי ומרכזי הקניות בצפון, ניתן לצפות לעלייה מסוימת במכירות סוף העונה באזור המרכז, בשל הגעת תושבים רבים מהצפון לאזורי המרכז. אולם הדעות בנושא נחלקות בין בעלי רשתות האופנה.

לדברי אודי צאיג, הבעלים של רשת ילדותי המונה 16 חנויות ברחבי הארץ, מתוכן שתי חנויות בחיפה: "שתי החנויות של ילדותי בגרנד קניון ובסיטי סנטר היו סגורות למשך שבועיים מאז פרוץ העימות ונפתחו שוב אתמול. כמובן שהמכירות עמדו כמעט על אפס, אולם באופן מפתיע המכירות של ילדותי באזור המרכז עלו, כך שההפסד התקזז".

שוקי מאוזנר, מנכ"ל ובעלים של אופנת מאוזנר: "החנות בחיפה ממשיכה לעבוד למרות המצב הקשה במתכונת מלחמה בין ההפגזות. בעיתות רגיעה היא נפתחת ונסגרת כשיש אזעקות. כמובן שתנועת הקונים לא כמו בימים כתיקונם, אך יש תנועה ויש מכירות".

לעומתם, טוען שלומי טבת, מנכ"ל רשת חנויות האופנה הגרה, כי "שתיים מחנויות הרשת בחיפה ובקריון מושבתות החל מהיום הראשון בו הופגזה העיר. מדובר בשתי חנויות מובילות של הרשת והנזק שנגרם כתוצאה מכך הוא משמעותי- אובדן של למעלה מ-20% מהפדיון הכללי. יחד עם זאת, החנויות במרכז לא נהנות מקנייה מוגברת, משום שהאווירה הכללית לא מעודדת קניות, למרות מכירות סוף העונה".

גם מעצב האופנה, רונן חן, המחזיק חנות בקרית ביאליק, מדבר על ירידה דרסטית במכירות: "הכנסות החנות מהוות 15% מהפדיון הכללי, וזה אובדן משמעותי. גם חנויות האופנה הנוספות שעובדות איתנו באזור הצפון סגורות, ואין לדעת מתי זה ייגמר".

אתמול (א') משעות הצהריים, הגיעו לחדר המצב של איגוד לשכות המסחר אלפי פניות מעובדים וממעסיקים מצפון הארץ. מרבית הפניות הן בתחומי יחסי עבודה, יעוץ כלכלי, סחר חוץ ופיצויים לעסקים.

מהפניות הרבות עולה כי המגזרים העיקריים שנפגעו בחיפה והצפון הם עסקים בתחומי המסחר והשירותים שהם תחומים מוטי צריכה- תיירות, מסעדות, חנויות למיניהן.

לאחר שבועיים של לחימה, עדיין מוקדם להעריך את ההשפעה הכוללת שתהיה למלחמה בצפון על תוצאותיהן העסקיות של רשתות האופנה. על אף האטרקטיביות במכירות סוף העונה, המכירות יורדות בקצב משמעותי וניתן להניח, כי אם המצב יימשך כל המשק ירגיש האטה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה