70% ממשרדי היח"צ יעדיפו עובד מנוסה על פני משכיל
סקר חדש שנערך בקרב חברי האיגוד הישראלי ליחסי ציבור ודוברות, עמם נמנים בעלי משרדים פרטיים, דוברים בחברות עסקיות ובשירות הציבורי מעלה מסקנות מרתקות אודות המקצוע. הסקר נערך לרגל ארוע האריה השואג 2006, שייערך ביום שישי הקרוב, 7 ביולי, באולם הקאמרי החדש בתל אביב ובאמצעות טכנולוגיית סקרים חדשה באינטרנט הנקראת פולימטר, מבית מכון הסקרים Market Watc.
למשתתפים בסקר הוצגו מגוון שאלות בנושא עבודתם השוטפת של המשרדים וכן השירותים ללקוחות. מבין המסקנות עולה כי כ-40% מאנשי יחסי הציבור עושים יחסי ציבור למשרדם במידה רבה או רבה מאוד, ואילו 43% מהם עושים זאת במידה מעטה.
כמו כן, למעלה ממחצית מאנשי יחסי הציבור (55%) מסכימים במידה רבה שמשרד המתמחה בתחום מסוים צריך לדרוש ריטיינר גבוה יותר מהמקובל (כמו רופא מומחה), 15% מסכימים במידה נמוכה עד נמוכה מאוד ו-26% מסכימים "ככה ככה". 4% מהנשאלים לא יודעים.
שאלה נוספת שהוצגה עוסקת בנושא הטיפול בתוכן השיווקי. מהנתונים עלה, כי 39% מאנשי יחסי הציבור חושבים כי משרדי יחסי ציבור צריכים לטפל בתחום התוכן השיווקי. כשליש מהם (29%) חושבים כי משרדי הפרסום צריכים לטפל בתחום התוכן השיווקי ול-26% לא הייתה העדפה בנושא.
נתון מפתיע אחר מראה כי רוב מוחלט של אנשי יחסי הציבור (70%) יעדיפו להעסיק עובד חדש בעל ניסיון מקצועי מאשר עובד המגיע עם השכלה. היתר, כ-30%, ציינו, כי הלימודים חשובים יותר בקריטריון לבחירת עובד חדש.
מדובר בעבודה סיזיפית ואפורה
בנושאים שנלקחו מתחום העבודה השוטפת נמצא, כי כשני שליש (62%) מאנשי היח"צ נוהגים לבצע מעקב ולהתקשר לעיתונאי לעיתים קרובות על מנת לוודא שההודעה שלהם התקבלה, 13% נוהגים להתקשר לפעמים ו-18% מהם נוהגים לבצע מעקב בתדירות נמוכה.
כשני שליש (66%) מאנשי יחסי הציבור נוהגים במידה רבה להוסיף כותרות משנה להודעות לעיתונות שלהם, כ-15% עושים זאת רק לעיתים ואילו 2% בלבד משתמשים בכותרות משנה במידה מעטה. את פונקציית הראיון הבלעדי מאמצים כ-45% מאנשי יחסי הציבור, בעוד ש-17% מתנגדים לכך, ו-28% לא הביעו עמדה ברורה לגבי הנושא.
מאחר ומקצוע היחצ"נות דורש קשר אינטנסיבי עם הלקוח והתחרות בענף מרובה, מרחיבים אנשי יחסי הציבור את היקף פעילותם וכשני שליש מהם מודים במתן שירותים נוספים ללקוחותיהם, שהם מעבר לקשרי עיתונות במידה רבה. 8% בלבד מדווחים כי הם נותנים שירותים אלה במידה מעטה.
בתחום תדמית המקצוע, למעלה משני שליש (73%) מסכימים במידה רבה, כי מקצוע יחסי הציבור והדוברות נתפס כנוצץ מבחוץ, אך למעשה מדובר בעבודה סיזיפית ואפורה. בנוסף, יותר משני שליש (68%) מסכימים במידה רבה למשפט כי "תמונה אחת שווה 1000 מילים" וכ-56% מאנשי יחסי הציבור מתנגדים לשימוש במושג יחצ"ן, 15% בלבד מצדדים בו ו-19% מהנשאלים לא הביעו עמדה ברורה לגבי הנושא.