עושים שוק מתעורר: הפעם בחרנו בהונגריה

מדי שבוע נפרסם סקירה על אחד מהשווקים המתעוררים, הפעם בחרנו בהונגריה, שהכלכלה שלה צועדת לכיוון המערב, והפורינט ההונגרי נתן תשואה של 60% למשקיעים בו ב-4 שנים
ליאור גוטליב |

המשק ההונגרי לפני מלחמת העולם השנייה היה בעיקר משק חקלאי, והיצור של המדינה היה היקף לא משמעותי. המחסור של המדינה במשאבים טבעיים לא תרם לצמיחתה והמיקום האסטרטגי שלה יצר תלות מסורתית בסחר חוץ. אך לעומת זאת, הפכה הונגריה של היום למדינה בעלת קצב צמיחה כלכלית מרשים, והיא אחת מהמדינות החדשות שנכנסו לאיחוד האירופי (מאז 2004).

הסקטור הפרטי אחראי ליותר מ-80% מהתמ"ג, והמשקיעים הזרים הגבירו את ההשקעות שלהם במשק במידה ניכרת בעשור החולף. כמו כן, הצליח הבנק המרכזי בהונגריה לייצב את המטבע המקומי - הפורינט, בשנים האחרונות תוך כדי הצבת יעדי שער חליפין. נציין, כי במקרה של פיחות חד בפורינט מול האירו צפוי הבנק המרכזי להגיב בהעלאה חדה של הריבית ובכך למנוע את המשך הפיחות.

האינפלציה הבסיסית נמצאת במגמת ירידה מתמשכת בהונגריה וצפויה להגיע לפי ההערכות בשווקים לקצב של כ-2% בשנה בטווח הבינוני. בעבר היא היתה בשיעורים גבוהים בהרבה, אך הממשלה הצליחה לצמצם אותה בפעילות משולבת עם הבנק המרכזי.

המדיניות הפיסקאלית תומכת בהתרחבות הכלכלה, כאשר ההשקעות הממשלתיות מתרכזות בעיקר בתשתיות ומשאבי מעודדי צמיחה. הונגריה המשתרעת על פני 93 אלף קמ"ר הינה מדינה אירופאית שהיתה בעבר חלק מהממלכה האוסטרו-הונגרית שקרסה במהלך מלחמת העולם ה-1. היא השתייכה למדינות מזרח אירופה שנשלטו על ידי הגוש הקומוניסטי עד לקריסתו בתחילת שנות ה-90'.

הליברליזציה במשק ההונגרי הובילה אותו ממצב שבו היה בעיקר משק חקלאי בתקופה שלפני מלחמת העולם השנייה, לאחד המשקים המתעוררים המתועשים והצומחים במהירות בימינו. היצור של המדינה היה במידות קטנות בעבר הרחוק ובעידן הקומוניסטי, ובלט בו בעיקר המחסור של המדינה במשאבים טבעיים.

בשיחה שערכנו עם אנליסט בשם אמנון טופז מבנק FBS המייצג בארץ את Saxo Bank הסקוטי הוא מביע אופטימיות לגבי ההערכות שלו למטבע הפורינט ההונגי. "הפורינט הינו אחד מהמטבעות החזקים בעולם בעת האחרונה, במיוחד מאז תחילת שנות האלפיים. המטבע הינו חלק מהמהפכה הכלכלית שמזרח אירופה עוברת", מציין טופז. את עיקר החוזק שלו הוא שואב לדבריו מריבית זכות גבוהה, תנועות הון גדולות להשקעות שונות בתחומי הונגריה, פתיחת השוק המקומי לתחרות, ועליה ברמת החיים.

למרות שב-FBS ממשיכים להמליץ להחזיק במטבע הפורינט ההונגרי כאפיק השקעה אטרקטיבי, ייתכן כי התשואות העודפות שהשיג המטבע עלולות להשחק עם התקרבות המשק למערב, והעלייה ברמת החיים בהתאם. נתון לא מחמיא שקיבלה הונגריה לאחרונה הגיע דווקא מבית השקעות שמתמחה בהשקעות בינלאומיות - גרין בול. בית ההשקעות בניהולו של ארז צדוק ביצע בדיקה לאטרקטיביות של שווקים להשקעות ומצא כי הונגריה היא במקום האחרון (24) ברשימה. במקום הראשון הובילה פינלד, וישראל במקום ה-17.

אך ב-FBS ממשיכים לשמור על אופטימיות לגבי מטבע הפורינט כמיצג של הכלכלה ההונגרית. טופז מביא כהוכחה להשקעה מוצלחת את התשואה שהניב הפורינט בשנים האחרונות. מי שרכש אותו לפני ארבע שנים קיבל תשואה של 60% הוא מציין. לא עניין של מה בכך.

אז איך יכול להשקיע הישראלי בהונגריה?

יש לו מספר אלטרנטיבות שעולות על הפרק. אחת מהן היא להפקיד את כספו בפקדונות צמודים לפורינט. הוא יכול לעשות זאת דרך חדרי מסחר במטבעות, שם הוא יכול לבצע הפקדות או לקנות סטרקצ'רים שונים, או לשחק בקרוסים. הוא יכול גם להתעניין בבורסה ובמוצר הפ"ז של אקסלנס. החברה מציעה פקדון זר במטבע הפורינט ההונגרי שנושא ריבית שנתית (6%).

עוד נייר שנסחר בבורסה הוא תעודת סל קסם מזרח אירופה (CECE) אשר עוקבת אחר מדד השווקים המתעוררים במזרח אירופה. מדד CECE נסחר בבורסה באוסטריה ומשקלל בתוכו שלושה מדדי מניות: המדד ההונגרי (HTX)- כולל 9 מניות, המדד הצ'כי (CTX) - כולל 7 מניות, המדד הפולני (PTX)- כולל 9 מניות. המדד מכיל בתוכו 25 מניות ומתפרס על פני 10 סקטורים שונים: טכנולוגיה, טבק, תקשורת, כימיקלים, מתכות ופלדה, פרמצבטיקה, חשמל, נפט וגז, בנקים וטלקומוניקציה.

מנכ"ל חברת קסם מבית ההשקעות אקסלנס נשואה, רוי רגב ציין, כי "מדינות מזרח אירופה הן מנוע הצמיחה של אירופה. בעשור האחרון שיעורי הצמיחה בשלוש המדינות (הונגריה, צ'כיה ופולין) היו גבוהים יותר מהממוצע של 15 המדינות הוותיקות באיחוד (15- EU). הבדלי הצמיחה בלטו במיוחד בשנים 2001-2003, כאשר במדינות האיחוד נרשמה האטה כלכלית חריפה, בעוד שבכל המדינות המצטרפות גדל התוצר בקצב מהיר. עובדות אלה מוכיחות למשקיע כי כדי להשקיע במדדים אלה אשר בהם טמון פוטנציאל רב לרווחים".

בכל מקרה, אפיקי ההשקעה השונים הניצבים בפני המשקיע הישראלי הם מגוונים. בין השווקים המתעוררים מהווה המשק ההונגרי עוד אפיק למדינה הפוסעת בצעדי ענק לעבר קדמת המערב (האיחוד האירופאי) מחד ומותירה טעם של גידול מואץ של שווקים מתעוררים מצד שני.

מאת ליאור גוטליב.

הערה: אין בסקירה זו משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי. העושה פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה