
מחירי הנפט יורדים בחדות בעקבות הגדלת התפוקה של אופ"ק+
הנפט הגולמי נע סביב 66 ומחירה של חבית נפט מסוג ברנט נע סביב 68 דולר ירידה של כ-2% מהשיא שנרשם לפני פגישת אופ"ק+ בסוף השבוע בה הוחלט להעלות את ההפקה באוגוסט מעבר לצפוי - העליה בהיצע במקביל להאטה בביקושים לוחצת על מחירי הנפט
בפגישה הראשונה מאז המלחמה בין ישראל לאיראן, הודיעו חברות אופ"ק+ כי החליטו להעלות את תפוקת הנפט ב־548 אלף חביות ליום במהלך חודש אוגוסט. מדובר בגידול גבוה מהציפיות שהיו ל-411 אלף חביות בלבד.
בהודעתן הסבירו המדינות החברות, ביניהן ערב הסעודית, רוסיה ועיראק, כי ההחלטה התקבלה לאור תמונת מצב כלכלית גלובלית יציבה ונתוני שוק חיוביים יחסית. אך מאחורי ההצהרות הרשמיות מסתתר ככל הנראה שיקול אסטרטגי ומאבק על נתח שוק מצד יצרניות שלא מאופ"ק כמו ארצות הברית.
בעקבות ההחלטה, נפט מסוג ברנט פתח את שבוע המסחר בירידה
חדה בשיעור של עד 1.6% אך לאחר מכן שתיקן חלק מהירידות ונסחר כעת סביב 68 דולר לחבית. ה־WTI לעומתו ירד אפילו יותר ונסחר כעת קצת מעל 66 דולר. הקבוצה בהובלת ערב הסעודית החליטה להגדיל את אספקת הנפט ב־548 אלף חביות ליום מהלך שמציב את אופ"ק+ על מסלול לבטל את קיצוצי
התפוקה האחרונים שלה כשנה מוקדם מהמתוכנן.
גורמים בכירים בברית מדינות הנפט ציינו את הביקושים הגבוהים האופייניים לקיץ כאחת הסיבות שגרמו להם לתמוך בהגדלת התפוקה, כשהם מעריכים שהשוק יוכל לספוג את התוספת.
- אופ"ק+ מפתיעה עם הגדלת תפוקה – האם שוק הנפט בדרך לירידות חדות?
- "משקיעים במניות - אל תגיבו בהיסטריה, גם אם הנפט יזנק"
ההחלטה להאיץ את קצב ההפקה, לאחר תקופה שבה הקבוצה נקטה צעדי קיצוץ משמעותיים במהלך 2022 ו־2023, מצביעה על מעבר ממדיניות של תמיכה במחיר, למדיניות של לחימה על נתח שוק גם במחיר ירידת מחירים. המהלך הזה מגיע דווקא בתקופה שבה מחירי הנפט כבר נמצאים במגמת ירידה, עם ירידה של כ־8.5% מתחילת השנה, ורמות מחיר של סביב 66 דולר לחבית מסוג ברנט.
לפי כלכלנים בענף האנרגיה, הצעד הנוכחי של אופ"ק+ צפוי להגביר את הלחץ על מחירי הנפט בטווח הקצר והבינוני. חלקם צופים ירידה נוספת לרמות של 63 ואפילו 60 דולר לחבית עד סוף השנה, אלא אם יירשם זינוק מפתיע בביקושים, מה שלא נראה כרגע באופק.
לפי התחזיות, אופ"ק+ עשויה להמשיך במגמה ולהעלות את מכסות ההפקה גם בחודשים הבאים, אם לא תחול תפנית חדה בתנאים בשוק.
בחודש יוני, על רקע המתיחות סביב מתקפות על מתקני גרעין באיראן והחשש משיבושים במעבר מיכליות דרך מיצרי הורמוז,
זינקו מחירי הנפט לכ־80
דולר לחבית. אולם מאז איבדו את רוב העלייה, והשווקים מתכנסים בחזרה לשגרה של עודף היצע.
- עד 74 מיליארד דולר למדינה - תחזית ההכנסות מהיטלי הגז והנפט עודכנה ללמעלה
- חודשה הזרמת הגז מישראל למצרים; על התלות של מצרים בגז הישראלי
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
החשש הוא שהמשך ההגדלה של ההפקה יפגע באיזון העדין בשוק הנפט, במיוחד כאשר קצב הגידול בביקושים נותר מתון. בארצות הברית, שבה הממשלה מפעילה לחץ להוריד מחירים כדי לרסן את האינפלציה, דווקא מרוצים מהמהלך, אבל המדינות המפיקות חוששות מירידה בהכנסות.
נראה כי ערב הסעודית ורוסיה, שתי המדינות הדומיננטיות בקבוצה, הן אלו שמובילות את המהלך למקסם הכנסות דרך הגדלת הנפח הכולל. עבורן, זו דרך להבטיח מעמד מרכזי בשוק שמתמודד עם תחרות הולכת וגדלה בעיקר דרך הפקת פצלים בארה"ב וצריך לזכור שיש גם את האנרגיה המתחדשת שהולכת ותופסת נתח משמעותי יותר.
ב־3 באוגוסט צפויה הפגישה הבאה של אופ"ק+, אז ייקבע יעד התפוקה לחודש ספטמבר.
- 2.אל דאגה בישראל הם יעלו. אם כבר יורידו בפרוטה וחצי כי הרי אנחנו מהמדינות היקרות בעולם. היידי ביבי (ל"ת)שובל 07/07/2025 12:28הגב לתגובה זו
- 1.אנונימי 07/07/2025 12:10הגב לתגובה זוחבל רק שלא יפסק המומנטום שלהםרואים את התיקון היום בצורה ברורה אחפש נק חיזוק אבל לא היום