האופטימיות חזקה מהמציאות: המשקיעים מתעלמים מהאזהרות
התיקון מאחר להגיע. האם "אפקט טראמפ" מסרב להתפוגג ומה תפקידה של התקשורת בכל הסיפור? שלמה גרינברג מסביר
למה התיקון לא מגיע? לרגע חשבנו ביום שלישי השבוע שהנה סוף סוף מגיע התיקון הראשון מאז ניצח הנשיא טראמפ בבחירות. אלא שהמשקיעים החליטו שהתיקון היה גדול מספיק וחזרו בהמוניהם ועל כך נדבר הפעם. ההתאוששות במניות שהתחילה בפברואר 2009 נכנסת לשנתה התשיעית ומה שמעניין הוא שקצב העליות מתגבר. "אפקט טראמפ" מכנה זאת וול סטריט אבל זה לא לגמרי נכון. טראמפ הוא ללא ספק גורם חשוב מאוד בהאצת העליות אבל הוא לא לבד. מה שעוד תמוה בעליות של השנה ורבע האחרונות הוא שבמהלכן פסקו התיקונים שליוו העליות מאז 2009.
לאורך כל הדרך לוותה התאוששות המניות במקהלת מומחים ובניצוח התקשורת הפיננסית באזהרות שהביאו לתיקונים. עד 2013 דיברו על "חזרה למשבר 2008", בין 2013 ל-2016 הזהירו מרמות מחירים גבוהות מידי, מבועות מתפתחות וב-2016 הצטרפו האזהרות מפני ניצחון של טראמפ בבחירות שיביא לקריסת מדדי המניות. אלא שמאז זכה טראמפ הולכת האופטימיות של המשקיעים וגוברת והתיקונים נעלמו, מה השתנה מאז נכנס טראמפ לבית הלבן? אנחנו מודים שציפינו במהלך השנה האחרונה לתיקונצ'יק וכרגע נראה שהאופטימיות השתלטה והתיקון נדחה. ננסה היום לפענח את התעלומה.
מאז 2010 אנחנו טוענים שהכלכלה הגלובלית, בהובלת ארה"ב, נכנסה לשלב ההתמזגות של מהפכת הטכנולוגיה לתוך כלכלת המיינסטרים, תהליך ארוך שיוביל לצמיחה כלכלית ארוכת טווח וכתוצאה לגאות ארוכה במחירי המניות. בעקבות זאת, עוד ב-2010 כתבנו שכל תיקון עתידי יהווה הזדמנות קניה (היום, אגב, זו דעת רוב המומחים). כדי להבין מה גרם למשקיעים, מאז עלה טראמפ, להתעלם למעשה מפחד התיקונים צריך להבין את הרקע וההתפתחויות.
אנחנו כותבים מזה שנים על ניסיונות התקשורת הפיננסית למשוך קוראים באמצעות כותרות סנסציוניות ובעיקר נגטיביות וההתייחסות למצב בבורסות אינה שונה מהתייחסויות אחרות של התקשורת בתחומים אחרים. יש הרבה מן הצדק בכינוי "Fake news" שטווה הנשיא האמריקאי. מסתבר שמאז שינתה מהפכת האינפורמציה, עם עליית הטלפון החכם, את זרימת האינפורמציה לציבור, מאלתרת התקשורת את העובדות. היא אינה עושה זאת מזדון אלא ככורח המציאות, על מנת למשוך תשומת לב, "בשביל הרייטינג".
- וול-סטריט ננעלה בעליות שערים; טבע קפצה ב-3.7%, סול-ג'ל עם 8%
- "ה-S&P 500 ייפול ב-20% עד סוף השנה, השוק לא מתמחר מיתון"
ניקח לדוגמה את הדיבורים על תיקון. גם אנחנו חושבים שתיקון, לאחר קצב העליות לאחרונה, מתחייב אבל לא זו הסיבה המובילה את אזהרות התקשורת. התקשורת הפיננסית "מפציצה" את המשקיעים בהשוואות לרמות שהביאו כביכול למשברים ב-1987, 2000 ו-2008. נכון שהמדדים נמצאים בשיא כל הזמנים אבל זה במפורש לא נכון שהם מייצגים הערכות שיא מטורפות, לא בהשוואה לשיאי עבר ולבטח לא בהשוואה למה שראינו בשנים הנ"ל.
העובדות הן שמעולם לא היה מצבן של חברות ה-500 S&P, הנאסד"ק 100 או הדאו ג'ונס טוב משהוא בתחילת 2018, לא מאזנית, לא עסקית וגם התחזיות לשנים הבאות, מה שהכי חשוב מבחינת החלטות ההשקעה, אופטימיות ביותר. זה מצב שונה לחלוטין מהמצב שהיה ערב משברי 1987 ו-2000 (2008 זה סיפור שונה כיוון שהמשבר לא היה קשור בכלכלה אלא ביצר הרע). אם אכן המחירים בועתיים - מדוע טוען הקונצנזוס שכל תיקון יהווה הזדמנות כניסה לעתיד במחירים נוחים יותר?
כלומר, המומחים והתקשורת הפיננסית מודעים לעובדה שהכלכלות ורווחי החברות ימשיכו לשגשג אבל ההתמקדות היא באזהרות בועה כי חדשות רעות מושכות תשומת לב שזה חלק מהשינוי שיצרה מהפכת האינפורמציה.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בואו ונתבונן במספרים: מדד ה-500 S&P עלה, בין תחילת 2009 להיום, ב-315% (כאשר הנאסד"ק והדאו ביותר) וזאת אל מול עלייה של 29.2% בתוצר האמריקאי ועלייה של 135% (רווח הנטו) ברווחי 500 החברות המובילות בארה"ב באותה תקופה. "הפער הזה, בין קצב העליות במניות לקצב הצמיחה והרווחיות", טוענים המומחים, "חייב להיסגר בתיקון". זה כמובן נכון אבל יש הסברים לתופעה.
הסבר אחד קשור כמובן בעובדה שבתחילת 2009 הגיעו מדדי המניות למה שקרוי "שפל מומנטום היסטורי", למחירים שאותתו על התפתחות של משבר שנות ה-30 של המאה הקודמת, כך שלמעשה צריך למדוד את העליות במניות רק מסוף 2009. שהרי, העליות עד סוף אותה שנה לא היו קשורות לצמיחה ולרווחיות שעדיין לא היו ידועים אלא ייצגו "אנחת רווחה" אל מול ההצלחה של הממשל האמריקאי לבלום ההתדרדרות.
אם משווים את העליות במניות מסוף 2009 עד לסוף 2016 מסתבר שמדד ה-500 S&P עלה ב-230% "בלבד", עלייה שיכולה להיחשב סבירה (מרמת השפל וכולל הציפיות האופטימיות) מול העליות בצמיחה וברווחיות. "הבעיה" של המצב מאז נובמבר 2016 היא שבעוד שהעליות של 2010-16 התקדמו תוך כדי תיקונים, חלקם גדולים, שנבעו מחששות לגבי המשך ההתאוששות במיין סטריט, העלייה הנוכחית, של למעלה מ-30% במדד מאז נודע שנשיא ארה"ב יהיה דונלד טראמפ, מתקדמת ללא תיקונים. זאת למרות שהפער בין הערכות המניות לקצב הצמיחה של הכלכלה והרווחיות הולך וגדל ולמרות שהעליות החלו והמשיכו בניגוד גמור לכל התחזיות שהיו לגבי הבורסה ערב בחירתו של טראמפ.
כולנו זוכרים שכאשר נראה היה שטראמפ עומד לנצח, החלו המדדים להתדרדר מהחשש לניצחונו. התקשורת הפיננסית משייכת העליות לאפקט טראמפ כאמור אבל אחרי שנה ורבע בתפקיד ומבול ההתקפות עליו כבלתי כשיר וכו', האפקט כבר אמור היה להתפוגג ממזמן והשווקים אמורים היו לתקן בהתאם.
הטענה שלנו היא שהתקשורת הפיננסית פשוט מתעלמת מהעובדות ומנסה "למכור עיתונים" באמצעות הסנסציות הנגטיביות כביכול שהנשיא מספק והמשקיעים מבינים זאת, בודקים העובדות, האופטימיות שלהם גוברת ומתעלמים. לא מסכימים? אז מדוע כל מומחי התקשורת הפיננסית צופים היום ש-2018 תהיה טובה כמו 2017? הסיבה העיקרית לדעתנו שבשלב הנוכחי אין עדיין תיקון והעליות מתחזקות כבר אינה "אפקט טראמפ" כלל אלא המשך התקדמות מהפכת הטכנולוגיה שרחוקה מסיומה שטראמפ הצליח לשכנע את המשקיעים שזה אכן כך ונחזור שוב על ההסבר מדוע.
ב-2008, בתוך המולת המשבר הגדול, החל למעשה תהליך ההתמזגות של מהפכת הטכנולוגיה לתוך כלכלת המיינסטרים. קוראי הטור הזה יודעים שמאז 2009, לאחר שהיה ברור שהממשל האמריקאי מצליח בבלימת המשבר, אנחנו חוזרים וכותבים שמדובר במהלך נוסף של רה הארגון של הכלכלה הגלובלית ושל החוקים הכלכליים כתוצאה מהתקדמות מהפכת הטכנולוגיה, מהלך שמוביל לצמיחה כלכלית ארוכת טווח תוך התייעלות (מה שמונע התעוררות האינפלציה). הנשיא רונלד ריגן הוא שהתחיל את המהלך כשהגיע לבית הלבן ב 1981.
ריגן, כזכור, נבחר לאחר קרטר והוא נבחר בגלל שהבטיח להחזיר את ארה"ב לגדולתה כמנהיגת העולם החופשי בכלכלה ובביטחון (מזכיר לכם מישהו?). בכלכלה - באמצעות כלכלת הריגניזם, שנשענת על הקפיטליזם, הגלובליזציה ועידוד מסיבי של מהפכת הטכנולוגיה שכבר אז אותתה ברורות לאן היא הולכת ובתחום הביטחוני - באמצעות ריסוקה של אימפריית הרשע, בריה"מ.
לקח כעשור לפרק את בריה"מ (לא מעט בעזרת הטכנולוגיה) וכ-30 שנה של טיפוח הטכנולוגיות, עד 2008-9, להתמזגות המהפכה לתוך כלכלת המיינסטריט. אם תבדקו את גרף הדאו ג'ונס מאז נכנס ריגן לתפקידו, ב-1981, תראו שמדובר ב-37 שנים של עליות שנעצרו רק 3 פעמים. פעמיים, ב-1987 לשלושה חודשים וב-2000 לכמעט 3 שנים, בשל הפער האבסורדי שנוצר בין חלומות ההתקדמות הטכנולוגית למציאות העסקית של החברות שמיוצגות ע"י המניות ואילו בפעם השלישית, ב-2008, נעצרו העליות בשל יצר הרע האנושי מה שהוביל למיתון קשה שממנו יצאה ארה"ב רק באמצעות תושיית מנהיגיה והציבור האמריקאי.
מהפכת הטכנולוגיה, בדיוק כמו המהפכה התעשייתית שקדמה לה, התקדמה ללא קשר לפוליטיקה בארה"ב אלא בשל החלומות שהציגה לצרכנים ולמשקיעים, חלומות שהלכו והתגשמו לאיטם מתחילת שנות ה-80 (אז בתחום הביולוגי) והעלו את רף האופטימיות בוול סטריט. אבל רק במהלך 2008, תוך כדי אחד המשברים הכלכליים הגדולים בהיסטוריה כאמור, החלה ההתמזגות המעשית לתוך כלכלת המיינסטרים וזאת באמצעות הטלפון החכם שבאמצעותו נפתח השער למהפכת האינפורמציה הריאלית. זה היה איתות למה שעומד לקרות בעולם הצריכה והעסקים. את זה אנחנו חוזרים וכותבים מאז 2009.
טראמפ, איש עסקים וגאון שיווקי, מנצל קוניוקטורה של חוסר שביעות רצון שנוצרה בארה"ב בכלכלה ובביטחון על מנת לחזור במדויק על מה שעשה ריגן ולמעשה נותן את הדחיפה הבאה למהפכת הטכנולוגיה והתמזגותה. שנתו הראשונה של טראמפ היא חזרה מדויקת על השנה הראשונה של ריגן. הוא מחזיר לאמריקאי, במיוחד למשקיעים, את "החלום האמריקאי", את האמונה בעתיד הכלכלי ואת הגאווה הלאומית.
נכון, התקשורת לא אוהבת את טראמפ ונכון, המדדים היו ממשיכים לעלות גם בלעדיו (כי ממשל אובמה לא הפריע להתקדמות מהפכת הטכנולוגיה ולהחזרת ארה"ב לגדולתה הכלכלית) אבל טראמפ מבין בדיוק מה רוצה האמריקאי הפשוט, גאווה לאומית וכסף בכיס בסוף החודש והוא יודע איך לספק את רצונו.
לאט לאט, למרות מתקפת התקשורת והכעס שהוא מעורר בצורת הביטוי שלו בחוגים מסוימים, הוא מוכיח שאת מה שהבטיח בבחירות הוא מקיים. כן רבותיי, טריליון דולר יושקעו בתשתיות וזה כבר התחיל. החברות הרב לאומיות יעבירו השקעות וכספים לארה"ב והתהליך גואה. הצמיחה כבר מתחזקת והאבטלה תמשיך לרדת וכן, גם החומה המקסיקאית תקום וחוקי ההגירה ישונו. זה אומר שהתמזגות המהפכה הטכנולוגית תואץ והמשקיעים רואים זאת ומסרבים "לברוח" מהבורסה.
הצמיחה הגלובלית תואץ גם היא, כי עם כל הכבוד לסין, יפן ואירופה הביקוש האמריקאי הוא עדיין הגורם המרכזי לכך. המשקיעים מבינים גם את זה ומאז עלה טראמפ הם משוכנעים שזה יקרה בפועל וזו התשובה לשאלה "למה אין תיקונים מאז נובמבר 2016?", האופטימיות חזקה מהמציאות וכל הצלחה של טראמפ מעלה את האופטימיות, לבטח בוול סטריט. נכון, בשלב מסוים תתרחק האופטימיות "יותר מידי" מהמציאות ויהיה תיקון, מה שעלול/עשוי לקרות בכל יום אבל לחזות מתי זה יקרה זו משימה שבמצב העניינים הנוכחי היא בלתי אפשרית. כך שאם המשוגעים באירן ובצפון קוריאה לא יגרמו לחורבן כדור הארץ קשה לנו לראות סיבה לתיקון גדול ולבטח קשה לנו לחזות עיתוי לכך.
לסיכום, המדיניות הטובה ביותר למשקיע ההגיוני סולידי בימים אלו היא להתמקד בסיכונים. עדיף, בשלב הנוכחי של ההערכות, "לסגור רווחים", לצבור מזומנים ואולי, אם התקשורת תמשיך להבהיל כאילו סין תמכור את האגחי"ם האמריקאים שברשותה, ללא ספק "Fake news", לנצל הבהלה ולהשקיע חלק מהמזומן באגחי"ם ממשלתיים אמריקאים (ה-TNX) שקרובים לפדיון ובתנאי שהאגחי"ם יניבו תשואה של 3% ויותר (תופעה זו אגב עלולה/עשויה לגרום לתיקון).
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 44.אדם 24/01/2018 18:48הגב לתגובה זוחפשו "forbes 35 blockchain" - מדובר במהפיכה בתחילת דרכה. בר השוואה לשנות ה-90 והאינטרנט. כמה מודלים עסקיים הישתנו מהקצה אל הקצה ב20 שנה כתוצאה ממהפכת המידע והנגשתה לציבור הרחב. האינטרנט מאפשר מעבר של מידע, מכל סוג, בין כל שני אנשים, ללא מתווך, באופן חופשי. הבלוקצ'יין מאפשר מעבר של ערך, מכל סוג, בין כל שני אנשים, ללא מתווך, באופן חופשי. הפוטנציאל של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, כמו האינטרנט, הוא לשנות מודלים עסקיים רבים מהקצה אל הקצה. האינטרנט שיבש מודלים עסקיים הקשורים בבסיסם למידע. הבלוקצ'יין ישבש מודלים עסקיים הקשורים בבסיסם לערך. לאינטרנט לקח 28 שנים להבשיל מאז המצאת הWWW ב1990 ועד היום. הבלוקצ'יין מבשיל, בהדרגה, מאז המצאתו ב2009. ב1999 האינטרנט היה זר ולא מובן לציבור הרחב. כיום, 9 שנים לאחר המצאתו, הבלוקצ'יין זר ולא מובן לציבור הרחב. כשם שהאינטרנט התפתח ומימש את הפוטנציאל הגלום בו משנת 1999 ועד היום, כך עתיד הבלוקצ'יין לממש את הפוטנציאל הגלום בו בעשורים שלפנינו.
- עבודה בעיניים 24/01/2018 20:53הגב לתגובה זו"אחרי שנים של מאמצים והשקעה של מיליארדים, אף אחד לא הצליח למצוא שום שימוש לבלוקצ'יין" כולם אוהבים להגיד שאמנם הביטקוין הוא בועה, אבל טכנולוגיית הבלוקצ'יין שמאחוריו היא הדבר הבא. אבל בשטח מתברר שהיא לא ממש נחוצה, הרבה יותר מסובכת ואפילו יותר ריכוזית מהבנקים. קאי סטינצ'קומב, מנכ"ל חברת טכנולוגיה פיננסית מעמק הסיליקון, כתב טקסט מכה גלים שנועד לפוצץ את בועת הבלוקצ'יין. בראיון ל"כלכליסט" הוא מסביר למה היא טובה בעיקר לתרמיות פירמידה אורי פסובסקי 10:4204.01.18 ז למה מדברים דווקא על בלוקצ'יין? "בגלל שאנשים נוטים לחשוב שהמידע שמוכנס לבלוקצ'יין נכון - אוטומטית. שאם המידע בבלוקצ'יין, אין מצב שמישהו שיקר על זה שהתפוחים שלו אורגניים. או שאם משתמשים במערכת בלוקצ'יין לספירת קולות, אין אפשרות שייספרו קולות של אנשים שלא קיימים, או שלא זכאים להצביע. אבל הרי ברור שאפשר לבצע זיופים בקלפי דיגיטלית, בדיוק כפי שאפשר בקלפי רגילה. כל מה שצריך לעשות הוא לספור אקסטרה קולות". כלומר טכנולוגיה כמו הבלוקצ'יין לא פותרת את הבעיה העיקרית. "בדיוק. היא פותרת בעיה מאוד קטנה. בהצבעה האתגר הוא לוודא שיש פתק אחד לכל בו
- אדם 25/01/2018 12:32אלו היו גם התגובות של הקהל הרחב לאינטרנט, ולכל חדשנות שמשנה מהבסיס את הדרך בה נעשים דברים, למשל החלפת כרכרות וסוסים במכוניות לפני 100 שנים. מי צריך את זה זה מסוכן זה סתם מסורבל הסתדרנו מצויין עד עכשיו בלי עדיף בלי כל מהפכה, בתחילתה, אכן מסורבלת ולא אלגנטית גם המכוניות, וגם האינטרנט, הבשילו לאורך עשורים תסכים איתי שהעולם לא יחזור לכרכרות וגם לא לתקשורת ריכוזית.
- 43.איזה עולם 24/01/2018 16:53הגב לתגובה זוחוץ מחשיש (תעודות הסל hmlf mjx ) שלא מפסיקות לעלות. יש הערכה שהלגליזציה בקליפורניה תביא לכך שכסף שהיה משמש את הציבור לקניית אלכוהול ובמיוחד בירות - יעבור בחלקו לחשיש. היום (יום חמישי) המניות של כול חברות התעופה קורסות UAL נופלת בעשיריה וגוררת את כול שאר החברות איתה. אין כבר שום דבר נורמלי ובטוח.
- רז 25/01/2018 10:10הגב לתגובה זו.
- hmlsf (ל"ת)תיקון 24/01/2018 17:20הגב לתגובה זו
- 42.סמי 22/01/2018 17:44הגב לתגובה זומתחילת השנה (ב 3 שבעות מתחילת 2018) juno עלתה קרוב ל 90 אחוז עקב הצעת רכש. תעודת הסל על התחום, תעודת cncr שמחזיקה כ 30 מניות, כולם במשקל דומה של בערך 3 עד 4 אחוז, עלתה 16 אחוז.
- שלמה גרינברג 23/01/2018 11:29הגב לתגובה זוש JUNE הייתה השקעה עדיפה? בהחלט, למי ש ידע שעומדים לרכוש את החברה בשבוע שעבר. אגב, הדיבורים על רכישת ג'ונו החלו כבר ב 2015 אז עלתה בגלל כך ל 80 דולרים. הסיכוי שכמשקיע "תפגע" במקרים כאלו שואף לאפס.
- האמיתי 26/01/2018 13:38מר גרינברג היקר אתה מתעלם לחלוטין מזה שאמריקה מזמן פשטה את הרגיל עם חוב של קרוב של 40 טרליון שאין להם בכלל מאיפה להחזיר בייחוד לסינים המסכנים
- 41.גד 22/01/2018 14:29הגב לתגובה זולדעתי המאמר שלך לוקה בחסר בלשון המעטה כי הוא לא לוקח בחשבון את נושא חובות העתק של משקי בית ושל הכלל המשקים בארה"ב, אירופה ויפן ובמדינות נוספות חשובות מאוד כמו סין. לדעתי יש התעלמות מרכישות אג"ח קונצרני וממשלתי מסיביות של הפד ובנקים מרכזיים בעולם שגורמים לתשואות אג"ח מלאכתותיות שיוצרות עיוות בתמחור הסיכון בשווקים בצורה ברורה ומובנת. יש די תמימות דעים של מומחי אג"ח על סוג של "בועת" אג"ח בעולם או אג"ח מאוד מאוד יקר בצורה קיצונית. הדבר הנ"ל בהכרח משפיע בצורה ישירה על התמחור בשווקי המניות. הניתוח של מתעלם מהקורלציה הכל כך ברורה בין רכישות האג"ח המסיביות של הפד ובנקים מרכזיים בעולם לביצועי שוק המניות. במאמר אין שום הוכחות לכך שמאזני החברה בארה"ב ובאירופה משמעותית הרבה יותר חזקים מלפני המשבר ב 2008 ואם כן אז הם צריכים להראות שיפור חד מאוד המשקף את העליות הנ"ל בהון העצמי וברווחים וזה לא משתקף לפי רמת המכפילים הקיימת כיום. בנוסף הרווחיות של אותן חברות נתמכת בצורה מלאכותית בהוצאות מימון נמוכות בשל רכישות הפד שאלמלא רכישות אלו היו גדולות יותר ומשפיעות לשלילה על הרווחים. בנוסף הצמיחה במשקים
- שלמה גרינברג 22/01/2018 17:16הגב לתגובה זוהכתבה מנסה להסביר מדוע לא היה תיקון מאז עלה טראמפ לנשיאות ומדוע, למרות כול האזהרות המניות ממשיכות להתחזק. מה הקשר לחובות ולמה אתה חושב שהפד פועל למען רווחיות החברות. לבטח תסכים אתי שיש בעיה עם טענתך שהפד רוכש אגחי"ם באגרסיביות. אם זה היה כך התשואה הייתה יורדת בכול מקרה אני מציין ממזמן שהאגחי"ם "יקרים" בטח לאור הציפיות להעלאת ריבית אבל לכול אלו אין קשר לכתבה. לבסוף, אתה באמת מצפה שאתן בכתבה השוואות רווחיות של החברות? תבדוק ואם תראה לי שמצב 500 חברות ה S&P היה אי פעם בעבר טוב מהיום, אודה בכך ברצון
- 40.יאיר 22/01/2018 12:21הגב לתגובה זויש לי רושם שחלק מהקופצים להגיב כאן לא קוראים את הכתבה או לא מבינים אותה. לא נורא. לא כולם צריכים לדעת הכל. אבל- תהרגו אותי אני לא מבין מה בוער להם להגיב ולהפגין את בורותם.
- יאיר 100% צודק. זה נקרא תופעת העדר (ל"ת)ג'ונה 22/01/2018 13:24הגב לתגובה זו
- 39.חשוב ! 22/01/2018 09:57הגב לתגובה זובדיוק כמו שאנשים חודשים על חודשים משתגעים מכך שאין תיקון, שמניות ומדדים ממשיכים לעלות בצורה פסיכית - ככה זה גם עובד כשהשוק משנה כיוון. פתאום אנחנו רואים מניות יורדות ויורדות ויורדות בלי סוף, בלי שום הגיון כלכלי.
- 38.טובי 21/01/2018 18:05הגב לתגובה זולמשל האינדקס Indxx Global Fintech Thematic Indexעלה 50% השנה. מניות כמו פיוניר פייפל לימונייד ועוד.
- שלמה גרינברג 22/01/2018 08:26הגב לתגובה זועניתי על השאלה לאחרונה והבטחתי שאעשה כתבה על הסקטור ואכן אעשה בקרוב. ה FINX זה מדד של החברות המובילות בתחומי הטכנולוגיה הפיננסית שתופסת מקום חשוב בהתפתחות הסקטור הפיננסי כולו וזאת בעקבות התקדמות המהפכה הטכנולוגית. המדד כולל 33 חברות שהמובילות בו (מבחינת משקלן במדד) הן WIRECARD מגרמניה ופייםפל האמריקאית (שאותה אנחנו מכירים היטב עוד מהימים שהייתה בבעלות אלון מאסק. המניות הללו עלו חזק מאוד בשנה האחרונה וכאשר נעשה הכתבה ננסה לבדוק הערכות
- מצויין. נושא חשוב מאוד. (ל"ת)ירדן 22/01/2018 13:25
- לא יוצא דופן 21/01/2018 19:54הגב לתגובה זוחברות כמו NVDA או BABA עלו בסביבות 100 אחוז. אפילו אסתי לאודר שלנו EL עלתה מעל 60 אחוז
- וזה אומר מה? (ל"ת)שלמה גרינברג 23/01/2018 11:30
- חברה די לחרטט חירטוטים-תלמדו להתנסח (עלה רק 9 אחוזהשנה (ל"ת)בחיאתק 21/01/2018 19:17הגב לתגובה זו
- 37.יואב 21/01/2018 16:54הגב לתגובה זושלמה היקר, קורא ניתוחיך בשקיקה, ומסכים שיש בום כלכלי רציני בשנה האחרונה שנמשך לתוך 2018 , אבל ומה שחשוב כאן, זה שכל עוד התהליך היה מלווה בתשואות נמוכות בעשר ובחמש שנים האמריקאי שווקי המניות היו יכולים להמשיך למעלה ללא תיקון משמעותי , אבל להערכתי , התשואה של העשר תעבור תוך מס' חודשים את ה-3 אחוז וזה יגרום ל"תמחור" מחודש של אפיקי המניות והקונצרני ויוביל לתיקון של בין 10-15 אחוז במניות.
- האם קראת את המאמר?! (ל"ת)משה 22/01/2018 10:13הגב לתגובה זו
- 36.35 אחוז (סימול EL) 21/01/2018 16:38הגב לתגובה זונערכים למהלך תיקון - תכירו את המניה הבולטת בסקטור שחייב לקבל ייצוג בתיק שלכם שלמה גרינברג | 19/08/2017 לסיכום, EL מייצגת חברה שמנוהלת ביעילות, בעלת עצמת שיווק גדולה בתחום שכנראה יצמח בקצב מהיר מהממוצע התעשייתי בארה"ב אבל המניה כבר לקחה בחשבון את כל זה ויותר, היא "יקרה" לטעמנו. כיוון שאנחנו מאמינים שתחום הקוסמטיקה/יופי חייב ייצוג בתיק וכיוון שרוב המניות המובילות בתחום "יקרות" ואין שום סל או קרן שמתמחים בתחום אז אחת משתיים: או להמתין לתיקון שמתבושש ואז לרכוש מדגם מהתחום, לדעתנו לערבב EL, LRLCY, SSDOY או להסתפק באחד מסלי הצריכה שכולל את רוב החברות המייצגות כמו ה-IPS הגלובלי או ה-XLP האמריקאי.
- 35.יהודי 21/01/2018 14:57הגב לתגובה זומה קרה שהתחלת לכתוב בשבת קודש? חבל מאוד.
- מה זה שבת קודש? (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 16:02הגב לתגובה זו
- עזוב אחי 25/01/2018 12:34לא תבין זאת
- 34.אנונימי 21/01/2018 13:21הגב לתגובה זושלמה שלום. אני מסכים עם תוכן המאמר אבל אתה מתעלם באופן שיטתי (במאמר הזה וגם במאמרים קודמים מהשנה האחרונה) מסוגיית החוב. החוב של משקי הבית בארה"ב הגיעו לרמתו ערב משבר הסאבפריים. החוב הפדראלי עומד על קרוב ל – 20 טריליון דולר ועתיד לתפוח עם רפורמת המס שאישר ממשל טראמפ לאחרונה. גם אם הצעדים שיוזם טראמפ יביאו לאחוזי צמיחה 'סיניים' ברמה שנתית 7% בכלכלה האמריקאית (מה שככה"נ לא יקרה), זה לא יהיה מספיק על מנת להחזיר את החוב המתעצם שבשלב מסוים אי אפשר יהיה יותר לגלגל ולהעלות את תקרתו. אז נכון – לאפל ולגוגל ומייקרוסופט יש הר של מזומנים עליו הן 'יושבות'. אבל הסביבה הפוליטית והחברתית בארה"ב קרובות לחדלת פירעון. שגשוג אמיתי פשוט לא יתכן במציאות כזאת לאורך זמן. ואתה לא יכול שלא להתייחס לסוגיה הזו בניתוח ארוך טווח של שוק ההון.
- שלמה גרינברג 21/01/2018 16:04הגב לתגובה זובהחלט לא אבל הנתונים שאתהה מביא פשוט אינם מדויקים, "הסביבה הפוליטית והחברתית בארה"ב קרובות לחדלת פירעון."?? באמת?
- אנונימי 22/01/2018 12:45שלמה - יכול להיות שניסחתי את המשפט האחרון לא טוב. אבל עובדתית, החוב הפדראלי תופח למימדים מבהילים (וצפוי רק לגדול) והחוב של משקי הבית בארה"ב גבוה מאוד. כמה זמן שוק ההון יכול להמשיך ולהתנהל בניתוק מהעובדות הללו?
- 33.לשלמה הכתבן כאן 21/01/2018 12:34הגב לתגובה זונכון שיש לך זמני חסד וחוכמה אבל מגוון הרוע והשקרים הוא רב מאין כמותו
- יאיר 22/01/2018 12:00הגב לתגובה זואתה לא חייב לקרוא את גרינברג. אני לומד ממנו הרבה. אולי תכתוב גם אתה ואז נראה מה אתה חושב שיודע.
- אל תשתמש בשם דילן לשווא. אתה לא שווה ד (ל"ת)מ.דילן הקשקפלוץ 21/01/2018 16:58הגב לתגובה זו
- אז מדוע אתה קורא? (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 16:05הגב לתגובה זו
- 32.שילקה 21/01/2018 12:01הגב לתגובה זוהאם תעודות כמו נאסד"ק 100 פי 3, ו-ETF למיניהם, לא תורמים תרומה מכרעת לניפוח השווקים?
- לא (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 16:05הגב לתגובה זו
- 31.תשואות פסיכיות 21/01/2018 09:15הגב לתגובה זותגיעו לאתר 1stock1 ותראו את התשואות הפסיכיות שאמזון נתנה בשנים האחרונות. לכן אל תצפו שלגרינברג יש איזה כדור בדולח.
- שלגרינברג הזה ה"גאון"? (ל"ת)איפו הוא כותב 21/01/2018 10:53הגב לתגובה זו
- 30.אז יהיה תיקון או לא ? וחשוב יותר מתי להערכתך ? (ל"ת)ענת 21/01/2018 07:16הגב לתגובה זו
- לענת 21/01/2018 19:48הגב לתגובה זוהוא היה פותח פוזיציות שורט ממונפות וגורף הון עתק .הוא יודע בדיוק כמוך כל מה שהוא כותב זה דעתו הסובייקטיבית בלבד .לכן השאלה שלך היא רטורית .
- יאיר 22/01/2018 12:03מה אתה יודע על הסיבות שגרינברג כותב? הכל כסף בחיים? ואני בטוח שאין מה לדאוג לשלמה גרינברג. מי שמגלה כזאת מומחיות מביא גם לעצמו תועלת. שכל אחד יתמקד בענייניו.
- אז תקרא המאמר (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 10:47הגב לתגובה זו
- ליאיר 22/01/2018 13:15היא שאלה שאלה אני ענית לה את התשובה .הוא יודע בדיוק כמוך וגם במקרה שהוא כותב מתוך תחביב או אולי כותב מתוך פרנסה .עדין זה הדעה הסובייקטיביות שלו ועם היה תיקון או לא היה בטח הוא לא יוכל לדעת רק לעשות ספקולציות בדיוק כמו ענת .
- יא חתיכת גולם אתה לא מבין שאני בת קצת הבנת הנקרא (ל"ת)העונה לתשואות פסיכיו 21/01/2018 10:59
- 29.מה האלטרנטיבה? 21/01/2018 00:05הגב לתגובה זוהדולר מאבד את ערכו בשנים האחרונות, אז מה האלטרנטיבה של המשקיע (=כשכל שאר האלטרנטיבות גם הן מנופחות?)
- שלמה גרינברג 21/01/2018 10:49הגב לתגובה זויש מזומן ויש אג"ח אמריקאיות שאם כתוצאה מהפחדות ימשיך לרדת ויניב מעל % 3-4 יהווה אלטרנטיבה.
- 28.doron 20/01/2018 22:53הגב לתגובה זוריבית ארהב: 1.5% אינפלציה בארהב: 2.2% לאור המצב בשווקים, והמצב הכלכלי המצויין עם תחזיות וורודות..... האם הריבית לא נמוכה מדי?????
- שלמה גרינברג 21/01/2018 11:02הגב לתגובה זוהריבית שאתה מצטט היא הפאד פנדס רייט שזו הריבית שמשלמים הבנקים לכספים שלווים מהבנק המרכזי. הפריים הוא % 4.5 ומעלה.
- 27.פריחה 20/01/2018 20:38הגב לתגובה זוואתה מתעלם מהעבודה שהכל מלאכותי. הבנקים המרכזיים קונים מניות כמו משוגעים השנה, החוב של החברות גדל זאת אומרת שהצמיחה לא יציבה..ובקיצור- הכל בלוף אחד גדול.. וזה יכול להימשך עוד הרבה זמן
- יאיר 22/01/2018 12:07הגב לתגובה זוזה תרוץ ללא לעשות כלום. מי שחושב שהכל בלוף מן הסתם תמיד מאחר כל רכבת.
- כגן 21/01/2018 15:27הגב לתגובה זומה מלאכותי בהזרמת הון עתק לתשתיות?
- שלמה גרינברג 21/01/2018 11:03הגב לתגובה זואז מה את מתעניינת בבורסה?
- ממי 22/01/2018 01:44מישהו מצא שחלק מבסיס הפרמידה חסר...
- 26.משקיע וותיק 20/01/2018 20:16הגב לתגובה זותיקונים תמיד יהיו אבל לשוק ההון תוחלת חיובית ובטווח הארוך כל משקיע שניכן בסבלנות ולא מוכר את התיק אחרי כל ידיעה , בסה"כ ירוויח.
- נכון אבל אחרי שהתיק שלך ירד 50% צריך 100% עליה (ל"ת)משקיע צעיר 21/01/2018 13:57הגב לתגובה זו
- יוסף 21/01/2018 20:14ומבזר את התיק בתעודות סל או קרנות סל סקטוריאליות וגאוגרפיות הסיכוי שלך להפסיד 50 אחוז בתיק גם במפולת הם מזעריים אומנם תפסיד סכום נכבד ללא ספק במפולת אבל תמיד אחרי החושך מגיע האור . וכל הכבוד למשקיע הצעיר שמבין את המבנה של שוק ההון את זה אני הבנתי לאחר שגם אני חשבתי שאפשר לתזמן את השוק . מבחינה סטטיסטית מה שהצעיר טוען זה הקלף המנצח תוחלת חיובית בטווח הארוך היא הסיכוי בעל ההסתברות הטובה ביותר להרוויח בבורסה גם עם תתרחש מפולת ותעבד 30 אחוז ויותר בתעודות סל או הקרנות המחקות . אני אישית חוותי גם את מפולת 2007 - 2008 וגם המפולות לאחר שנתיים ועד היום ברוך השם השתבח שמו מרווח טוב . ניצלתי את הירידות הדרסטיות כדאי לצבור יתרת מס ע"י מכירות וקניות בהפסד (אירועי מס) ועד היום אני מקבל ברוך השם כל שנה החזרים . שמע למשקיע הצעיר מבנים בגיל כזה את מה שהוא טוען .לא להתרגש מהפסדים העליות לאחר מפולות הם דרסטיות ותוך שנה שנתיים אתה כבר תראה רווחים גדולים קל וחומר עם גם תגדיל במנות קטנות את הפוזיציה נגד המגמה (תגדיל את הסכומים בתיק במנות קטנות גם עם תמשיך להפסיד ) .
- 25.איילת 20/01/2018 19:51הגב לתגובה זופעם כתבת ארוכות על GE. מאז התרסקה. היום מאמר עוסק בזהירות מתיקון והעדפה למזומן... אז כנראה צריך לקנות עוד מניות...
- הניה 21/01/2018 15:31הגב לתגובה זואת אפילו לא קוראת את התוכן של המאמר שלו. הוא מעולם לא המליץ על ג'י אי. מ ע ו ל ם. מה שהוא כן המליץ זה לעקוב ולעשות risk managemant.
- אז תקני עוד מניות. (ל"ת)איילת המבולבלת 21/01/2018 13:57הגב לתגובה זו
- צודקת, למה קנית? (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 11:09הגב לתגובה זו
- 24.B 20/01/2018 19:44הגב לתגובה זואתה כנראה סבור שתהיה מפולת. האם אתה נביא? יש לך כדור בדולח? אם השוק יעלה השנה 20%, איך תסביר את המלצת המכירה שנתת?
- B or not to b 21/01/2018 13:58הגב לתגובה זואל תכניס לו מילים לפה סתם.
- תקרא שוב (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 11:10הגב לתגובה זו
- 23.אבי כהן 20/01/2018 19:16הגב לתגובה זושלמה שלום, נכון שהתייחסת בצורה מפורטת על התפיסה הכלכלית שלך ביחס ל-GE, אך בכל זאת ההודעה האחרונה של החברה והמחיקות הצפויות בגלל אגף הביטוח גרמו לתנודה משמעותית. השאלה היא מה חוות דעתך על השינוי וההשפעה שלו על החברה(מדובר על צפי מחיקות גם שנים קדימה) והפעילות שלה.
- Ge מדווחת ביום ד' תקרא הייטב את הדוח (ל"ת)חמורבי 21/01/2018 13:59הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 21/01/2018 11:20הגב לתגובה זוהמנכ"ל ענה לשאלת כתב לגבי המחיקה שתתבצע בחטיבת הביטוח הרפואי ובתשובתו אמר שהופתע מגודל המחיקה האפשרית. החטיבה רשומה בקנזס שם הרגולציה בביטוח ייחודית ולכן קשה לדעת מה תהיה המחיקה, בטח לא 11 מיליארד כפי שהופיע בתקשורת. נמתין לדוחות השבוע ואולי נהיה חכמים יותר.
- 22.דן 20/01/2018 18:36הגב לתגובה זוזו המשמעות של מאמרו במשפט אחד.
- איני מודע ל"המלצה" (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 11:22הגב לתגובה זו
- 21.אתם בשורטים? (ל"ת)למה סוף סוף תיקון 20/01/2018 18:25הגב לתגובה זו
- 20.שלמה תודה רבה 20/01/2018 15:22הגב לתגובה זותודה.
- 19.מורן 20/01/2018 14:46הגב לתגובה זותודה רבה,כתבה מעניינת
- 18.אש 20/01/2018 13:47הגב לתגובה זועליות של תשע שנים לא מסתיימות ביום אחד. הן יכולות להסתיים מחר אבל גם בעוד שנה. סגירת רווחים היום יכולה לגרום להפסד של עוד עלייה משמעותית ברווחים. עדיף לסגור אותם אחרי השיא כאשר נדע בסבירות גבוהה שהדובים הגיעו.כמובן שמי שהצטרף לחגיגה רק עכשיו כאשר אנחנו בבואה ויחכה לתחילת הירידות כנראה שיפסיד את כל רווחיו היחסית מצומצמים
- אתה כנראה מיליארדר. יודע הכל. (ל"ת)אש אש 21/01/2018 14:00הגב לתגובה זו
- 17.פירוק ברית המוצעות היתה מניפולציה.... של מלחמת הכוכבים (ל"ת)רמי 20/01/2018 12:20הגב לתגובה זו
- 16.נתי 20/01/2018 12:18הגב לתגובה זוהמצב " הנפלא " עם קישוט ורוד של טכנולוגיה הוא מאד יפה אבל .. וזה האבל הגדול הפרדוקס בעיצומו - באיזה שלב אנחנו נמצאים בצמיחה ומה רמת המינוף בתוך הניסוי הגדול בזמנים שיש עכשיו ? בועות של מחירי נדל"ן. כח קנייה נמוך. שכר שלא עולה והזרמות כספים מטורפות של הבנקים המרכזים- ארה"ב וב-אירופה ..מה זה אומר ? זה אומר . שיש גם בארצות הברית וגם באירופה בשנים האחרונות הזרמת חמצן מאסיבית כדי ליצב וליצר צמיחה השאלה הגדולה מי ישלם את המחיר של הניסיון הזה במעבדה ? ברגע שישתבש מנגנון כלשהוא תצא המכונה משווי המשקל ויבוא המשבר שלא התכוננו אליו אולי יהיה טריגר ואולי לא . מה שבטוח שזה כמו התכונות למלחמה . בדרך כלל ההתכוננות למלחמה הבאה נעשית על המלחמה הקודמת ....
- חחח ספר לי מה אכלת.. כמה קישקושים (ל"ת)נתי2 21/01/2018 14:01הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 21/01/2018 11:25הגב לתגובה זו"העובדות" פשוט אינן נכונות, כוח הקניה נמוך???, שכר שלא עולה?? הזרמות מטורפות? תבדוק בבקשה
- 15.משה 20/01/2018 10:38הגב לתגובה זוהדולר מתחזק בעולם ופה ממשיך לרדת האם יש סיבה לכך או שהסיבה היא הנגידה פלוג
- עלובה? תבדוק הרזומה (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 11:26הגב לתגובה זו
- ניסית לדפוק את הראש בקיר? (ל"ת)העלובה פלוג למשה העג 21/01/2018 11:03הגב לתגובה זו
- 14.אנונימי 20/01/2018 10:03הגב לתגובה זואני עוקב כבר הרבה זמן אחרי התגובות שאתה נותן לאנשים ואם אתה לא רוצה לענות על שאלות זה בסדר . אבל עושה רושם שהתשובות שלך קצת ציניות לפעמים .
- 1 21/01/2018 20:19הגב לתגובה זוסגולתו של אדם בין היתר היא לדעת מתי לענות ומתי להתעלם אבל כנראה הוא רוצה להחליף את זהבי העצבני הדפוק ברדיו
- שוש 22/01/2018 12:15אין מילה כזאת. לפני שאתה נכנס לדיונים עם שלמה על שוק ההון לך תלמד מילים בסיסיות.
- למה הוא חייב לך משהו? והשואלים לא ציניים? (ל"ת)אנונימוס 21/01/2018 14:02הגב לתגובה זו
- אתה "אנונימי" ואני הציני? (ל"ת)שלמה גרינברג 21/01/2018 11:26הגב לתגובה זו
- מקוב 21/01/2018 11:05הגב לתגובה זוהוא לא ציני בכלל. פשוט איש קקה בכל המובנים. תיבדוק אותי בדברי. הוא פוגע ומעליב ומקלל כל חייו
- 13.ביזפורטל מוביל ב"סנסציות הנגטיביות ",ואוהב להפחיד. (ל"ת)עמיאד 20/01/2018 08:03הגב לתגובה זו
- 12.תודה שלמה. ועדיין מחכים לדעתך העדכנית לגבי נוקיה :) (ל"ת)איחטיאנדר 20/01/2018 01:25הגב לתגובה זו
- 11.האם תוכנית המס החדשה תפגע ב-BUY BACK..? (ל"ת)יוסי 19/01/2018 16:34הגב לתגובה זו
- כשתוצג התכנית נוכל להגיב (ל"ת)שלמה גרינברג 19/01/2018 17:23הגב לתגובה זו
- 10.טל 19/01/2018 14:35הגב לתגובה זוהיי שלמה האם לטעמך אחרי העליה העצומה של סודהסטרים יש מקום לעוד עליות? לטעמך היא מניה להשקעה לטווח ארוך? תודה
- למה אתה חושב שהוא יודע? לדעתו גם GE הייתה טובה... (ל"ת)c 20/01/2018 11:25הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 19/01/2018 16:21הגב לתגובה זובסוף 2015, כשהמניה התדרדרה קשות בעקבות האכזבה מהמכירות ובמיוחד מהעובדה שהמתחרה שלה, Keurig Green Mountain ולא היא נרכשה בפרמיה עצומה ע"י קבוצת JAB עשיתי כתבה ארוכה על החברה וההנהלה המצוינת שלה ודעתי לא השתנתה מאז. לגבי אם יש מקום לעליות או להשקעה, תבדוק הנתונים, תתייעץ עם מי שמייעץ לך ותחליט
- 9.מגן הציבור 19/01/2018 07:28הגב לתגובה זוצר לי שלמה על כתבה מוטה בלי אמירה והסתכלות על הסיכונים העצומים בחובות המאמירים במאזני הבנקים המרכסיים המוטרפים בעובדה שהשווקים מלאכותיים היד הנעלמה שהפכה ליד של הבנקים המרכזיים. זה ייגמר באסון פיננסי. ולא רחוק היום. שבת שלום
- שלמה גרינברג 19/01/2018 16:23הגב לתגובה זולגבי מאזני הבנקים מציע לך לעבור עליהם ודעתך תשתנה.
- 8.אבי3 19/01/2018 00:14הגב לתגובה זועל בתי החולים ש״יקימו״ חברה שתתחרה בתחום הגנרי?
- כשזה יקרה, נגיב (ל"ת)שלמה גרינברג 19/01/2018 10:10הגב לתגובה זו
- תגיב שלא יהיה מאוחר (ל"ת)זה קרה 19/01/2018 17:01
- מקובל (: (ל"ת)אבי3 19/01/2018 15:31
- 7.שלמה כתבה חזקה ביותר (ל"ת)אבי3 19/01/2018 00:13הגב לתגובה זו
- לאבי 21/01/2018 11:09הגב לתגובה זומידע פיקס מממנו או ללקק התחת
- לאבי 19/01/2018 17:04הגב לתגובה זומוצע שתיפגש עימו ותלבנו את הטוב והרע והמכוער. מומלץ הוא חמד של בחור חברי פגשהו ונדהם מהאיש
- אבי3 19/01/2018 17:49אבל אין לנו שום בעיה אדון נכבד
- 6.לגבי הגדר עם מכסיקו 18/01/2018 23:51הגב לתגובה זווכמובן שנחכה גם להעברת השגרירות לירושלים...או לבואו של המשיח
- 5.ירדן 18/01/2018 18:52הגב לתגובה זולהבנתי מדובר על תכנית ההבראה של פלנרי ולא במשהו "חדש" אבל המנחה יורדת כבר מתחת 17$כנראה המשקיעים פוחדים..מה דעתך שלמה?
- דעתי ברורה וידועה (ל"ת)שלמה גרינברג 19/01/2018 10:11הגב לתגובה זו
- מפרסמת דוחות ביום ד הקרוב, 24/1 לפני תחילת המסחר (ל"ת)GE 18/01/2018 22:51הגב לתגובה זו
- 4.ישראל 18/01/2018 17:21הגב לתגובה זועשור שאתה מעדיף תעודת סל על פני מניות בכל התחומים למינהן וזה במיקרה תחום חזק ביותר
- שלמה גרינברג 19/01/2018 10:15הגב לתגובה זותבדוק בבקשה את הגרף. אמרתי שמעדיף וממשיך לומר, מה הקשר?
- ישראל 19/01/2018 18:54האם לערכתך הביקוש ייגבר על ההיצע של ליתיום בעתיד כי יש חששות מכך כניראה לא בדקת למה התעודת יורדת מוזר
- 3.כרגיל כתבה מעולה ומרתקת (ל"ת)נתן 18/01/2018 17:14הגב לתגובה זו
- הרוב נכון וקצת לא (ל"ת)וייס 19/01/2018 17:05הגב לתגובה זו
- 2.כל עוד ממשלות יפן ושוויץ משקיעות במניות, אז יש סיבה (ל"ת)יוסי 18/01/2018 16:55הגב לתגובה זו
- יפן ושוויץ הם גמדים ליד הכרישים שלנו שחורצים גורלות (ל"ת)שומי 19/01/2018 17:06הגב לתגובה זו
- רז 19/01/2018 16:56הגב לתגובה זו.
- 1.תסביר מה דעתך על GE. (ל"ת)H 18/01/2018 16:12הגב לתגובה זו
- הסברתי (ל"ת)שלמה גרינברג 19/01/2018 10:16הגב לתגובה זו