בנק או בית השקעות? הדרך המשתלמת ביותר לסחור
נאמני הבנק לא יזוזו מהיועץ הבנקאי שלהם, המשקיעים הגדולים יתמקדו בבית ההשקעות הכי מניב וההרפתקנים בכלל לא ייקחו עצות מאף אחד. אבל מהי באמת הדרך הכי משתלמת לסחור בני"ע? באנו לעשות סדר
למי בקהל יש תיק ניירות ערך? אכן, המון ידיים מורמות. כמה מכם משקיעים דרך הבנק? וכמה דרך בית השקעות? ועם יד על הלב - כמה מכם עורכים בדיקה תקופתית היכן הכי נכון לנהל את הכסף? אם היד שלכם לא מורמת עכשיו, הגיע זמן לעשות סדר בניירות. יש שלוש דרכים להשקיע בשוק ההון: דרך יועץ השקעות בבנק, באמצעות בית השקעות או במסחר עצמאי דרך המחשב והסמארטפון. מה ההבדלים בין השיטות השונות? בואו נתחיל.
איפה אתם קונים את השוקולד שלכם? חשבו על זה כך: השקעה דרך יועץ השקעות בבנק אינה שונה בהרבה מרכישת שוקולד בסופר. בסופר יש הרבה מאוד מוצרים, וביניהם גם מדף של שוקולדים - מדף אחד מיני רבים שניתן לרכוש בהם שפע של מוצרים. בחרתם בשוקולד זה או אחר? הוא ככל הנראה יעשה את העבודה, אם הציפייה שלכם היא שהוא יהיה מתוק ויעלה לכם את הסרוטונין. אם הציפייה שלכם משוקולד היא קצת יותר אנינה, כנראה שלא תלכו לסופר אלא לחנות מתמחה שמוכרים בה מבחר סוגים של שוקולדים באיכות גבוהה, ואם תתייעצו עם המוכר הוא ימצא לכם את הסוג והטעם שהכי מתאים עבורכם.
כמו הסופר, גם הבנק מוכר כל מיני מוצרים: הלוואות, פיקדונות ועוד, וגם השקעה בניירות ערך. בית השקעות, לעומת זאת, עוסק כולו בהשקעות ובמסחר, ושם תוכלו להתייעץ עם ברוקר מומחה בניירות ערך. אבל הפתעה: לעומת חנות השוקולד המתמחה והיקרה - בית השקעות דווקא יעלה לכם פחות מהבנק.
אז למה לא כולם עוברים מחר בבוקר לבית השקעות? בתי השקעות ובנקים - שניהם אופציות לגיטימיות להשקעה בניירות ערך. כמו בכל תחום אחר בחיים, הכל עניין של ציפיות והתאמה אישית. מרבית המשקיעים בישראל מודעים לכך שבתי ההשקעות מציעים חלופה למסחר באמצעות הבנקים, אבל רבים מרוצים מהשירות בבנק. הם מכירים את הבנקאי ומתקשרים איתו באופן שוטף על עניינים יומיומיים, סומכים עליו וסומכים גם על הבנק עצמו שמשרה ביטחון - מדובר בגוף כלכלי חזק, יציב ועם "גב" ששומר עליו.
הגיע הזמן לנפץ מיתוס: בתי השקעות בטוחים באותה מידה, מפוקחים ואמינים כמו הבנקים. בתי ההשקעות הגדולים מנהלים מיליארדי שקלים, כך שהם גופים כלכליים חזקים לא פחות מהבנקים.
מי תחרותי יותר - בנק או בית השקעות? אם אתם סוחרים דרך הבנק, אתם בוודאי יודעים שחל שיפור גדול בשירות - ועדיין, לבנקים חסרות הטכנולוגיות המתקדמות ורמת הזמינות שיש לחדרי המסחר בבתי השקעות. בנוסף, כיום העמלות בבתי ההשקעות נמוכות יותר, לעתים באופן משמעותי. לעומת הבנקים בתי ההשקעות גם לא נוהגים לגבות עמלת "אי ביצוע עסקה" או דמי משמרת. עבור משקיעים גדולים ההבדל יהיה עצום.
- קרב צמוד על הצופים: חדשות 12 מובילה, חדשות 14 מתחזקת
- תשתיות חדשות ביהודה ושומרון: אושרו הזוכים להקמת 22 אתרי סלולר חדשים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אז איפה הכי נכון לסחור? כאמור, ניתן לסחור לבד גם בבית, אבל זה תחום למשקיעים הרפתקנים ומנוסים שלמדו את הנושא ויודעים כיצד. עבור רוב האנשים הבחירה תיעשה בין בנק לבית השקעות. ההחלטה צריכה להתבסס על שני פרמטרים עיקריים: המחיר הנגבה מהמשקיע בגין הפעולות השונות והמקצועיות של מי שינהל לו את הכסף. ההמלצות הבאות יוצאות משקלול הפרמטרים האלה.
הכי משתלם עבור משקיעים בבנק: בנק ירושלים השוואה בין הבנקים השונים מעלה שונות די גדולה בעמלות הקנייה והמכירה של ניירות ערך בין בנק לבנק, כשהעמלות האטרקטיביות ביותר ניתנות כיום בבנק ירושלים. הנתונים עשויים להשתנות כל הזמן, ולכן חשוב לבצע מדי תקופה סקר שוק, לראות היכן אתם עומדים ביחס לאחרים, ולנהל משא ומתן מחודש עם הבנק.
חשוב לזכור - גם אם העמלות שקיבלתם נראות סבירות, דמי הניהול בבנקים נוטים להיות שערורייתיים (עד 0.5% מהתיק), ולשנות את התמונה כולה. מומלץ תמיד לעשות את השקלול של העמלות ודמי הניהול ביחס לתשואה המתקבלת, לבדוק האם התיק עדיין רווחי, וכמובן להשוות את הרווחיות המצופה מהשקעה דומה בבית השקעות.
הכי משתלם עבור משקיעים בבתי השקעות: IBI בישראל ישנם מספר בתי השקעות גדולים שמספקים שירות ברוקראז'. עמלות הקנייה והמכירה הממוצעות בהם נמוכות מאלה של הבנקים, כאשר גם כאן הן עלולות להשתנות תדיר ויש לבדוק אותן מדי תקופה. אין שונות גדולה בין העמלות הממוצעות בין בתי ההשקעות השונים, אבל שווה לבדוק את IBI, שמציעה כיום מבצע עמלות סוף שנה, דבר שהופך אותה לזולה מכולם. בנוסף, IBI נבחרה לברוקר הטוב ביותר לשנת 2017 (עפ"י סקר "גלובס"). זו השנה השלישית ברציפות שהחברה זוכה בתואר הזה, כך שניתן לומר בבטחה שהיא מובילה גם מבחינה מקצועית.
השורה התחתונה בסופו של יום צריך להחליט. אם אתם אוהבים את התחושה הבטוחה שהבנק שלכם משרה עליכם ואת החיוך המוכר של שהבנקאית שאתם רגילים אליה - נראה שהטוב ביותר עבורכם כיום הוא בנק ירושלים, או בנק שישווה את עצמו אליו. אבל זכרו לערוך את השקלול הכולל של כל מה שנגבה מכם, ובדקו אם ההשקעה עדיין משתלמת.
למשקיעים מעורבים יותר, שמה שחשוב להם זו השורה התחתונה - מומלץ לבדוק אצל ברוקר השנה, בית ההשקעות IBI, מה הם מציעים לקראת סוף השנה. המקצועיות לא מוטלת בספק, ומבחינת תוצאות בכסף נראה שבדו"ח הבא זו תתברר כבחירה הנכונה ביותר.