תחזית מאכזבת: אפל צוללת 7% בוול סטריט - מה אומרים האנליסטים?
מניית אפל (סימול:
למעשה, הדוחות שפירסמה אפל אולי הציגו מכירות שיא, אך מדובר בקיפאון ברווח של החברה - כאשר ברבעון המקביל עמד הרווח על 13.1 מיליארד דולר בדיוק. החשש האמיתי של המשקיעים הוא מהתחזית להמשך. מהדוחות עולה כי אפל מתקשה מאוד אל מול התחרות האינטנסיבית בשוק הסמארטפונים.
בסוף דצמבר 2013 דיווחה אפל על הסכם הפצה היסטורי עם ענקית התקשורת צ'יינה מובייל, אשר ברשותה מעל 700 מיליון מנויים רשומים בסין בלבד. אולם לאחר שקיעת הקונפטי התברר שחלקה של אפל בשוק הסיני עומד על 6% בלבד (לעומת 21% בידי סמסונג), קטן יותר אפילו מהיצרניות הסיניות המקומיות - אשר מייצרות מכשירים זולים בהרבה. בכדי להפיק מהשוק הסיני את מלוא הפוטנציאל תיאלץ אפל להשקיע משאבים רבים.
על-פי נתונים שפרסמה חברת המחקר IDC, סמסונג ממשיכה לנגוס בתפוח של אפל. חלקה של סמסונג בשוק הסמארטפונים העולמי עלה ב-1% בשנה החולפת ל-31.3% (בעיקר בשל דריסת הרגל האיתנה בשוק הסיני) , בעוד הנתח של אפל נפל מ-18.7% לשיעור של 15.3%.
- האנליסט שחושב שאפל תרד ב-33%: "מאמין בחברה - אבל לא במחיר"
- אפל נפרדת מסין? ייצור האייפונים צפוי לעבור להודו עד סוף 2026
צפי לקו תמיכה במחיר של 500 דולר למניה
היום הודיע בנק ההשקעות הבריטי ברקליס כי הוא מוריד את מחיר היעד למניה לסביבות 500 דולר. בבנק כותבים היום כי "אנחנו מאמינים שנתוני המכירות של האייפון היו הפתעה שלילית, אולם תזרים המזומנים ופוטנציאל המכשירים החדשים עשוי להעלות את הערך בטווח הארוך". בבנק מאמינים כי המנייה תמצא קו תמיכה בסביבות מחיר של 500 דולר למניה בעקבות צפי לרבעונים Q2 ו-Q3 חלשים לשנה הקרובה.
ברקליס לא עומדים לבד. קולין גיל, אנליסט ב-BGC Financial, הוריד את המלצת ה'קנייה' לאפל ל'החזק' ביום שני בערב, עוד לפני שהחברה פרסמה את דוחותיה. גיל הסביר ל'וושינגטון פוסט' את ההמלצה כי בעוד לאפל יש פוטנציאל גדול בשווקים כמו טכנולוגיה לבישה ותשלומים באמצעות הסלולר, עליה לפעול במהירות בכדי לבסס את אחיזתה בשווקים הללו.
גיל מוסיף כי "נראה כי אפל מקרטעת ואיננה עושה שימוש נכון במשאבים שלרשותה, דוגמת ה-iTunes. בעוד מכירות האייפונים של אפל עלו בשיעור של 7% בשנה החולפת, שוק הסלולר גדל בשיעור של 14%. הבעיה היא התחרות העזה עם סמסונג, אבל בעיקר אל מול יצרניות הסמארטפונים הזולים שהולכים ותופסים נתח גדול יותר מהשוק".
מחיר יעד נמוך במיוחד - 320 דולר למניה
אל גיל וברקליס מצטרף גם ברט דוהמן - מייסד מכון המחקר Dohmen Capital - אשר צופה לאפל מחיר יעד נמוך במיוחד של 320 דולר למניה. כלומר, נפילה של 40%. דוהמן מסביר את הנפילה בעובדה כי אפל לא מחדשת טכנולוגית שום דבר מאז שסטיב ג'ובס עזב את החברה.
דוהמן אמר לרשת CNBC כי "אפל ממשיכה לחטוף מצד המתחרות שלה. עכשיו אנחנו שומעים כי לאייפון 6, שאמור לצאת בקרוב, יהיה מסך יותר גדול. לסמסונג יש את זה כבר שנתיים!"
דוהמן מוסיף כי "אנחנו ממליצים לא לקנות את מניה, והתחלנו עם ההמלצה הזו עוד בשנה שעברה - מייד כשהמניה הגיעה לשיא של 705 דולר".
ואכן, בספטמבר 2012 נגעה המניה של אפל במחיר שיא של 700 דולר למניה. מיד לאחר השיא החלה המניה במסע עקבי למטה, כאשר באפריל 2013 עמד המחיר למניה על 390 דולר - לא רחוק ממחיר היעד שהציב דוהמן. הפעם האחרונה בה נגעה המניה במחיר דומה הייתה בדצמבר 2011.
אתנחתא קומית
אולם עדיין, מדובר בחברה הגדולה ביותר בעולם. הארי מקראקן מ'טיים טק' פרסם היום את הדיווח של דוחות אפל לרבעון הרביעי של שנת 2001, ומעניין לראות איפה עמדה אפל לפני 13 שנים:
ובכן, החברה דיווחה אז על הפסד של 195 מיליון דולר (אתמול - רווח של 13.1 מיליארד דולר), הפסד של 0.58 דולר למניה (אתמול - רווח של 14.5 דולר למניה) והכנסות של מיליארד דולר (אתמול - 57.6 מיליארד דולר)
מבחינת היקף מכירות הודיעה אפל בשנת 2001 כי מכרה 659 אלף מחשבי מקינטוש. אתמול דווח כי אפל מכרה 51 מיליון אייפונים, זאת מבלי להזכיר את שאר הגאדג'טים.
בשנת 2001, בכדי לשכנע את המשקיעים בוול סטריט ביציבות החברה, דיוחה אפל כי למרות ההפסד יש לחברה מאגר מזומנים של 4 מיליארד דולר. היום אפל בכלל נמנעת מלדבר על כך, אך ההערכות הן כי יש לחברה מאגר של 159 מליארד דולר במזומן.
איפה אפל היו אז ואיפה הם היום
- 1.אנונימי 28/01/2014 15:00הגב לתגובה זוהכותרות של ביזפורטל מפחידות מעניין מה מסתתר מאחורי זה אני לגמרי לא מחבבת בלשון המעטה את האתר שלכם
- האחד 28/01/2014 18:40הגב לתגובה זוהם צריכים להחזיר את גובס לתפקיד המנכל