שיעור הריבית על המשכנתאות בארה"ב זינק עוד לפני החלטת הפד' - האם תירשם האטה בשוק הדיור?
מאז ימי המשבר הגדול של 2008 שיעורי הריבית מסביב לעולם רשמו ירידות לאורך שנים אף לרמות שליליות במספר מדינות. לריבית נמוכה יש מספר השפעות, ביניהם האצה של הכלכלה, עלייה בשווקי המניות (עד לכדי שבירת שיאי כל הזמנים במדדים המובילים בעולם) וכמובן לעליית מחירי הנדל"ן לשיאים חדשים. כעת, כשהכלכלה החזקה בעולם מציגה נתוני מאקרו חזקים באופן עקבי, ועם העלאת ריבית שניה בתוך כשלושה חודשים לאחר עשור של הורדת ריביות, סביבת הריבית הגלובאלית מתחילה להשתנות.
שיעור הריבית על המשכנתאות בארה"ב קפץ במהלך השבוע האחרון, (עוד לפני שג'נט יילן הודיעה על העלאת הריבית), בזמן שנתוני המאקרו החיוביים הובילו לכך שהפד' העלה אמש את הריבית במדינה לטווח שבין 0.75%-1%. כך נמסר מפרדי מאק (חברה אמריקנית הפועלת בחסות הממשל האמריקני ועוסקת במסחר ובתיווך בשוק איגוח המשכנתאות בארצות הברית).
נציין כי בסוף חודש פברואר פורסם מדד מחירי הבתים של S&P וקייס-שילר בארה"ב, והציג עליה במחירי הנדל"ן לשיא של 30 חודשים. המדד, שעוקב אחר מחירי הדיור ב-20 ערים מרכזיות בארה"ב, רשם עלייה שנתית בשיעור של 5.6% בחודש דצמבר, כאשר העלייה הגבוהה ביותר במחירי הדיור נרשמה בסיאטל שהציגה התייקרות שנתית של 10.8%. מתוך 20 הערים הגדולות בארה"ב, 7 מהן הגיעו לרמות שיא כל הזמנים. (לכתבה המלאה, לחץ כאן).
המשכנתא בריבית קבועה ל-30 שנה עלתה במהלך השבוע האחרון ב-9 נקודות בסיס לשיעור של 4.30%. אותה המשכנתא ל-15 שנה עלתה משיעור של 3.42% בשבוע שעבר לשיעור נוכחי של 3.50%. שיעורים אלו לא כוללים עמלות בגין לקיחת המשכנתא. שיעורי הריבית על המשכנתאות עלו למרות שתשואות האג"ח הממשלתי ל-10 שנים נותרו ללא שינוי מהותי במהלך השבוע האחרון. באופן מסורתי שוק המשכנתאות מתנהג באופן דומה לתשואות האג"ח אך המתאם החיובי ביניהם נחלש באופן ניכר השנה. באופן דומה ניתן לראות את המצב בארץ, כאשר בשנה האחרונה הריבית בישראל נותרה ללא שינוי אך הריבית על המשכנתאות גדלה בעשרות אחוזים.
- האינפלציה מתחממת - המדד המועדף על הפד' עלה מעל לצפי
- לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
נתוני הסקר של פרדי מאק נאספו בטרם להחלטת הפד' לעלות את הריבית המוניטארית. בהצהרת הפד' יילן הציגה תחזית יונית בנוגע לתוואי הריבית, כאשר המשקיעים חששו שבעקבות נתוני המאקרו החיוביים תציג יילן תחזית ניצית ותרמוז על העלאת ריבית בקצב מעט יותר אגרסיבי. במקום זאת, יילן רמזה כי ככל הנראה הפד' ידבק בתכניתו מדצמבר 2016 ל-3 העלאות ריבית במהלך שנת 2017. בתגובה לכך, תשואות האג"ח ל-10 שנים רשמו ירידה למרות העלאת הריבית.
למרות עלייה חדה זה שבוע שני ברציפות בשיעורי הריבית על המשכנתאות בארה"ב, רמות אלו עדיין נמוכות יותר מהשיעורים שנרשמו במשכנתאות בריבית קבועה בשבוע האחרון של שנת 2016. יחד עם זאת, בפרדי מאק מאמינים כי ימי השפל של שיעורי הריבית עבור המשכנתאות נגמרו ומכאן נראה עלייה עקבית בריביות. בהודעה שהוציאה החברה נכתב כי "עם האינפלציה שממשיכה לעלות, שוק התעסוקה שממשיך לגדול, והכוונה של הפדרל ריזרב להעלאות ריבית עתידיות, כל שלושת הגורמים הללו ימשיכו לדחוף מעלה את הריבית על המשכנתאות בשנה הנוכחית".
גרג מק'ברייד, אנליסט פיננסי בכיר בחברת Bankrate אמר בתחילת השבוע כי "במידה והפד' יעלה את הריבית שלוש פעמים בשנה הנוכחית, זה יכול להפוך את תשלום המשכנתא הבא שלך לדבר מכביד במיוחד. הלווים יתחילו לשים לב לכך, והאפקט המצטבר הופך למשמעותי". לצורך דוגמה בשוק האמריקני, בעל נכס שמחזיק במשכנתא בגובה של 200 אלף דולר (כ-733 אלף ש"ח) יכולים לראות את התשלום החודשי עולה ביותר מ-60 דולר (כ-220 ש"ח לחודש) עוד השנה, כאשר על משכנתאות גבוהות יותר כמובן יראו דלתא גבוהה יותר. (לכתבה המלאה, לחץ כאן).
- 2.כלכלן 19/03/2017 16:48הגב לתגובה זוהמוח יעצני האוצר שמרססים בהיסטריה כמויות של "כתבות"....
- 1.אורפפז 16/03/2017 22:04הגב לתגובה זוהריבית על המשכנתאות כבר כמה שנים רק עולה, אך בנק ישראל מסרב לעלות את הריבית במשק.