הדרך לדירה: איזה מכשול הציב ביהמ"ש העליון בפני מבקשי משכנתאות?
סנקציה קשה למי שלא ישלם ארנונה לעירייה: על פי החלטה תקדימית של בית המשפט העליון בהרכב של 7 שופטים, כדי לרשום משכנתא בטאבו על המבקש להוכיח גם כי הוא שילם את חובות הארנונה שלו לעירייה.
עד היום, רוכשי דירות שהיו מעוניינים לרשום משכנתא בטאבו בתהליך רכישת הדירה, די היה בהגשת שטרי משכנתא מודפסים חתומים ומאומתים, אישור על תשלום מס רכוש (למעט על דירות ועסקים הרשומים בפנקס הבתים המשותפים) בתוקף ליום ביצוע העסקה ואגרת רישום מקרקעין. הההחלטה התקבלה במסגרת בגץ 7009/04 עיריית הרצליה נגד היועץ המשפטי לממשלה.
עו"ד שמואל שוב, ממשרד עורכי הדין שוב ושות', המתמחה בנדל"ן, מסביר כי "סעיף 324(א) לפקודת העיריות קובע כי לשם רישום עסקה בדבר 'העברת נכס' יש צורך בתעודה מטעם העיריה לפיה סולקו במלואם החובות המגיעים לעיריה מבעל הנכס ביחס לאותו הנכס. הוראה דומה לכך ניתן למצוא בפקודת המועצות המקומיות, המתנה את רישום העברתו של נכס מקרקעין באישור ראש הועדה המקומית על סילוק חובות. חוק התכנון והבניה קובע אף הוא כי לשם רישום פעולה שהיא בגדר 'מימוש זכויות במקרקעין' יש צורך בתעודה חתומה מטעם יו"ר הועדה המקומית בדבר היעדר חובות הרובצים על המקרקעין.
האם עסקת הלוואה המובטחת במשכנתא מהווה 'העברת זכויות'? לדברי שוב, "אחת השאלות העיקריות שנידונו במסגרת פסק הדין הן האם עסקת הלוואה המובטחת במשכנתא מהווה 'העברת זכויות' ומשכך מחייבת בתשלום חובות ארנונה כתנאי לרישום משכנתא או שמא מדובר ב'מימוש זכויות' ומשכך מחייב הדבר תשלום היטל השבחה כתנאי לרישום המשכנתא. בית המשפט פסק כי עסקת הלוואה המובטחת במשכנתא אינה מהווה "מימוש זכויות" אלא העברת זכויות, ולכן תנאי לרישום המשכנתא הוא המצאת תעודה מטעם הרשות המקומית המעידה על סילוק חובות הארנונה. אולם למרות בקשת הרשויות כי יחייבו בתשלום היטל השבחה כתנאי לרישום המשכנתא בית המשפט קבע כי אין חובה דומה בנוגע לתשלום היטל השבחה. ואין צורך באישור הועדה המקומית כי שולם היטל ההשבחה כתנאי לרישום המשכנתא
- 2.בדיחה המדינה מתעללים באזרח להקשות על מוכרים ומשכירים (ל"ת)אלא השודדים לא הקונה 12/02/2014 15:29הגב לתגובה זו
- 1.אזרחית 12/02/2014 12:12הגב לתגובה זוכאשר הדירה מושכרת והמשכיר דואג לרשום את השוכר כמשלם ארנונה אין חל עליו הקושי בשעת מכירתה לאחר שכן חוב הארנונה אם נותר כזה מוטל על השוכר והוא פטור.
- גב השוכר נשבר 12/02/2014 15:30הגב לתגובה זושוכר בכלל לא צריך להתעסק עם ארנונה