על הסיבה שוול סטריט טסה לשיא למרות כל החששות - ומניה שהיא דוגמה קלאסית
אנחנו חוזרים וכותבים שאחת התופעות החשובות של מהפכת הטכנולוגיה היא היצירה של נישות עסקיות חדשות לחלוטין שמביאה להקמתן של חברות חדשות שכמה מהן הופכות, עם התקדמות מהפכת הטכנולוגיה והתמזגותה לכלכלת המיינסטרים, לחברות ענק.
מה שמאפיין את התופעה הזו היא העובדה שתחומים חדשים אלו אינם באים במקום התחומים הקיימים והחברות החדשות שמובילות אותם אינן דוחקות את החברות הוותיקות החוצה. עלייתה של אמאזון (סימול:AMZN) בתחום מכירת הספרים ברשת לא חיסלה את חנויות הספרים ולא חברות ותיקות בתחום כמו בארנס אנד נובל (סימול:BKS), אלא הביאה להתייעלות, ירידה מסיבית של מחירים והצטרפות ציבורים חדשים לצריכה.
ההיווצרות של תחום הביוטכנולוגיה הרפואית כתוצאה ממהפכת הטכנולוגיה לא דחקה את תחום הפרמקולוגיה וחברות ביו ענקיות חדשות כמו אמג'ן (סימול:AMGN) לא חיסלו את חברות הפארמה המובילות כמו פייזר (סימול:PFE) או מרק (סימול:MRK) אלא הוסיפו תרופות למחלות שקודם לא היו להן והגדילו התחרות מול תרופות-על ישנות. תעשיית האנרגיה החילופית לסוגיה לא מחליפה את תעשיות הנפט, הפחם והגז וטסלה (סימול:TSLA) לא תדחק החוצה את GM, פורד (סימול:F) או טיוטה (סימול:TM).
מהפכה תעשייתית - המדריך מהפכות תעשייתיות מתקדמות בשלושה שלבים. בשלב הראשון הן יוצרות נישות תעשייתיות חדשות לחלוטין וחברות חדשות אבל ההובלה הכלכלית/עסקית היא עדיין בידי חברות "הכלכלה הישנה". השלב השני הוא שלב ההתמזגות לתוך המיינסטרים. בשלב זה עולות חברות חדשות במהירות יחסית לממדי ענק והסיבה לכך קשורה בקצב ההיווצרות של נישות חדשות.
- המדדים מחקו את הירידות; אנבידיה ירדה ב-2%, אינמוד ב-12%
- "תנצלו את העליות מהשבוע כדי להיפטר מהמניות שלכם"
פייסבוק למשל, הוקמה לפני 12 שנים בלבד, "פרצה" במכירות ב-2009 וסיימה את 2015 עם הכנסות של כ-18 מיליארד ורווח תפעולי של 6.2 מיליארד. קצב הצמיחה המסחרר שלה הוא התוצאה של ההובלה שהצליחה לתפוס בתחום החדש של הרשתות החברתיות שקצב ההתפשטות שלו פנומנלי. מה שקורה בפייסבוק קרה גם בחברות כמו אמאזון, גוגל.
כך בדיוק קרה, בשלבים קודמים של התפתחות והתמזגות מהפכת הטכנולוגיה, גם בחברות כמו מייקרוסופט (סימול:MSFT), אורקול (סימול:ORCL) ואינטל (סימול:INTC) ואותה תופעה תגלו גם בחברות כמו אדובי (סימול:ADBA), אדוארד סיינסס (סימול:EW), ARM Holdings (סימול:ARMH) ומובילות נישות חדשות אחרות. באותו שלב עוברת התעשייה המסורתית התייעלות חזקה. השלב השלישי של המהפכה מגיע כאשר ההתמזגות הושלמה ואו אז נעלמות למעשה התופעות של פערי קצב צמיחה שנראו בשלב השני וזה ממשיך עד למהפכה הבאה. עד כאן ההתפתחויות במיין סטריט, בעולם האמתי.
חלום או מציאות? בוול סטריט הספור שונה, מעניין ומרתק הרבה יותר. ההבדל הגדול הוא שבעוד שבמיין סטריט התוצאות מובילות את ההתקדמות בוול סטריט הציפיות (החלום) לאותה התקדמות הן שקובעות. וול סטריט מעניקה, בשלב הראשון והשני של המהפכה, הערכות נדיבות ביותר (לעיתים מטורפות לדעתנו) לחברות שמובילות בתחומים השונים, במיוחד בשלב השני של ההתמזגות. אנחנו לא מדברים על ההערכות שנותנת וול סטריט לחברות חלום רפואיות שזה ספור בפני עצמו, אנחנו מדברים על חברות שהוכחת ההצלחה העסקית כבר קיימת אצלן כמו גוגל, אמאזון, פייסבוק, טסלה, אדוארד סיינסס ואחרות והן עדיין מוערכות בהערכות חלל.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
השאלה היא מדוע חברות ענק אחרות שיצרה מהפכת הטכנולוגיה כמו מייקרוסופט, אמג'ן או אינטל וסיסקו שבעבר נהנו מהערכות חלל אינן נהנות יותר? איך זה ש AMZN עברה השבוע לרגע בערך שוק את אקסון (סימול:XOM)?. מסתבר שכאשר החברות החדשות עוברות את שלב ההתמזגות (השלב השני) ומצטרפות למיינסטרים העסקי הערכתן הופכת לכלכלית.
יש כמה הסברים לתופעה המוזרה הזו אבל החשוב ביניהם הוא משקל הציפיות בפלטפורמת ההערכה. צריך להבין את משקל הציפיות בשלבים השונים של המהפכה הטכנולוגית ובמה שנקרא "החלום האמריקאי". מקדם הציפיות (או כפי שזה מכונה בתחום הרפואי, "חלום") הוא משתנה מוביל בפלטפורמת החלטות ההשקעה בארה"ב. אתם יכולים לגחך אבל הציפיות/חלום הוא באמת המרכיב המוביל בהחלטות ההשקעה שם ולא רק. אנשים כמו בילי קרטר או ברק אובמה (כ"א מסיבות שונות) בחיים לא היו נבחרים בשום מדינה אחרת מלבד ארה"ב, אנשים ללא שום ניסיון מנהיגותי, עסקי או ממעמד פוליטי מוביל ושייצגו (במיוחד מר אובמה) את כול מה שארה"ב "הישנה והטובה" לא מאמינה בו כביכול. השניים האלו נבחרו אך ורק על הציפיות והבוחר האמריקאי התעלם לחלוטין מכול מה שהפרשנים האמינו כאקסיומה אמריקאית.
יחד עם זאת, האמריקאי, לאורך ההיסטוריה, מראה שהוא יודע למזג בצורה שקולה בין החלום למציאות ולשלב בצורה מפליאה בין אופיו השמרני לחלום הספקולטיבי. הוא יודע להניח גבולות וזה משתקף היטב בהתנהגות מדדי המניות ובבניין תיקי השקעות בארה"ב. תיקי השקעות אמריקאים (גם היום) סולידיים ביותר והפינה המוקדשת בתוכם למניות חלומיות זעירה, 10% במקסימום. שאלו פעם את הפרופסור ברנארד ברוך, מגדולי המשקיעים, מדוע המשקיע האמריקאי נותן משקל כה גבוה לעתיד והתשובה הייתה, "העתיד, בשום אומה אחרת, אינו כ"כ צבעוני וססגוני בהשוואה לעבר החיוור, אבל המשקיע זוכר שעצמת הססגוניות היא בסה"כ תולדה של העבר החיוור".
מה שקורה בפועל הוא שככול שהמהפכה הטכנולוגית מתקדמת ויותר חברות חדשות הופכות חברות ענק ויותר חברות "ישנות" מתאימות עצמן לשינויי המהפכה כך גם תמצאו בתיקים משקל גדל והולך של החברות הללו אפילו בערכים שאינם מתאימים לערכים שהיו מקובלים לפני המהפכה. FB למשל, למרות ההערכה המטורפת, תופסת מקום הולך וגדל בתיקים, בקרנות וסלים. למה? כי רבים יותר מאמינים שמבחינת ההכנסות והרווח החברה הזו רק בתחילת דרכה וזאת כיוון שהצליחה "לשעבד" מספר עצום של צרכנים שבויים. נכון, הכנסותיה כרגע מתבססות על פרסומת אלחוטית בעיקר אבל מה מונע מחברה כזו, עם הנהלה כשלה, להפוך לבית הממכר הגדול בעולם למכוניות חשמליות למשל? מדוע שלא תעשה, בגדול ובצורה יעילה יותר, את מה שעושות נטפליקס או לינקדין?
עיניים אמריקאיות הטענה שלנו, מאז 2009, היא שפרשנות הנתונים, מקרו ומיקרו, שמתפרסמים על הכלכלה האמריקאית והגלובלית שנגררת אחריה, מטעים. לא אמרנו "נתונים לא נכונים", אמרנו "הפרשנות מוטעית". הנתונים של השנה האחרונה למשל מציגים אומנם הססנות, האטה וחוסר וודאות לגבי העתיד, על כך אין ויכוח, אבל העובדה שהמדדים ממשיכים ברמות השיא ושחלק גדול מהחברות הטכנולוגיות המובילות נסחרות בערכים מטורפים מוכיחה שציבור המשקיעים מסתכל על הדברים אחרת, בעיניים אמריקאיות, באותו המבט שהביא לגאות במניות בתקופות דומות בעבר. כלומר, המשקל שנותן המשקיע ל"עתיד הססגוני" גדל על חשבון ההווה המפחיד משהו. זה לא קורה רק בגלל הישגי החברות המובילות (שמכות הקונצנזוס בקביעות מאז 2009) אלא גם בגלל הסביבה הכלכלית החדשה שנוצרת בעקבות התקדמותה של מהפכת הטכנולוגיה, סביבה ללא אינפלציה שמתייעלת, מורידה מחירים, מרחיבה את הצריכה ומביאה משקיעים למניות כאלטרנטיבת ההשקעה המעניינת ביותר ולמרות העליות במחירים.
נכון, זה לא הגיוני כלכלית להשקיע היום ב FB או ב TSLA. הגיוני יותר להמתין לתיקון אבל אם מסתכלים קדימה בהיגיון אז אילו האלטרנטיבות המעניינות יותר למרות רמת המחירים הגבוהה של המניות? אגחי"ם? גלמים? זהב? או ה"מתחרה" האמתי של המניות, הנדל"ן?. לבסוף ישנה האובססיה האמריקאית לגבי הניהול. מנהלים מצטיינים סוחפים משקיעים למניות החברות שלהם אפילו כשההערכה גבוהה. נכון, לעיתים מנהלים מצטיינים גם מובילים המשקיעים להפסדים כבדים אבל בדיוק כשם שקורה עם השקעות חלום שמאכזבות כך גם במקרה של מנהלי-על, המשקיעים חוזרים לחברות שבניהול שלהם שוב ושוב. כאשר מהפכת הטכנולוגיה תגיע לסיומה זה תמיד יביא לתיקון התאמת ערכים גדול אבל עד שזה קורה זו תמונת המצב.
מה מחזיק את טסלה בהערכת חלל? נכון, המניה בהדרדרות ונמצאת היום כ-18.5% מתחת לשיא כול הזמנים שלה אליו הגיעה בקיץ שעבר אבל ההערכה שמקבלת החברה היום מטורפת למדי. TSLA מוערכת בקרוב ל-34 מיליארד דולר על מכירות של כ-4.25 מיליארד דולרים, הפסד של 1.15 מיליארד או 7.83 דולר למניה חוב קצר וארוך, לסוף מרץ 2016, של 6.23 מיליארד וכ-1.5 מיליארד דולר במזומן ועם פוזיציית שורט של כמעט 33% מהמניות וכול זה לפני שנוסיף את סיפור המיזוג עם סולאר-סיטי (סימול:SCTY), צעד שלא רק ידלל את בעלי מניות TSLA אלא שיגדיל את חובותיה והפסדיה משמעותית.
טסלה, מבחינת המשקיעים, זה הספור האמריקאי במיטבו. הראו לי אדם בר דעת והגיוני שיכול להצדיק רכישה של נכס בהערכה כזו ועוד עם ההצעה לשלב לתוכה את SCTY? Only in America. אבל טסלה מייצגת את שני המרכיבים החשובים ביותר בהחלטת ההשקעה של האמריקאי הממוצע, הובלה בנישה חדשנית עם פוטנציאל גידול שלגבי החברה הוא כמעט בלתי סופי ומנהל-על שלדעתנו מצליח לבצע עד כה מה שאולי 5-6 מנהלים עשו בהיסטוריית העסקים האמריקאית.
כשהחזירו את סטיב ג'ובס לאפל ב 1997 מנית AAPL הכפילה עצמה במחזורי עתק ואחד האנשים שתרם לעניין "בקטן" היה ידידנו סטיבן שרכש מעל למיליון מניות. "המניה לא יקרה נורא?", שאלנו. "מאוד, מאוד יקרה", ענה סטיבן, "אבל לאפל יש מוצרים מצוינים בתחום המחשוב ויש לה מחלקת מחקר מדהימה שמשתלבת נהדר בהתפתחויות הטכנולוגיות ועכשיו חוזר ג'ובס שב 12 שנה מאז עזב הוכיח מה הוא יודע, הקים את חברת האנימציה פיקסאר ואת חברת המחשוב NeXT שביחד אתה הוא חוזר לאפל. הוא גם מביא אתו 150 מיליון ממייקרוסופט כהשקעה. מדובר באדם שאין וויכוח שמבין ויודע להשתמש במה שמציעה מהפכת הטכנולוגיה. הוא הקים את אפל ויילד את המאקינטוש, המציא את האנימציה הממוחשבת והקים את NeXT וכעת, כאשר מהפכת הטכנולוגיה פותחת בפניו אפשרויות אין סופיות, יש בידיו התשתית, התמיכה של גייטס, האהבה של וול סטריט שתעזור לו להתקדם, צוות פתוח שאין שני לו והכי חשוב החברה נמצאת במקום מוביל באחת הנישות היותר מבטיחות לעתיד.
עם ג'ובס בראשה אפל לא תהיה רק המאק היא תהיה הלידר של המהפכה לכן קניתי למרות ההערכה, לטווח הארוך". אנחנו מדברים על 1997. סטיבן מכר המניות לאחר מותו של ג'ובס ומה שרצינו להסביר עם הספור הזה הוא שלגבי מיליוני משקיעים אמריקאים אלון מאסק הוא החזרה של ספור סטיב ג'ובס. הוא ממזג עבורם את הציפיות/חלום עם היכולת לנהל זאת.
הרכישה של SCTY אינה נעשית ע"מ לעזור/להציל את סולאר סיטי (כפי שכמה פרשנים/אנליסטים מאמינים). הרכישה היא חלק מתוכנית העל של מאסק (כפי שתיאר אותה בשבוע שעבר), שכוללת גם את מפעל הבטריות הגדול בהיסטוריה שהוא מפעיל ביחד עם פנסוניק בנבדה, גם את חברת SpaceX לרכבי חלל שבבעלותו וגם את מערכת ההסעה המהירה Hyperloop שבבעלותו. "זה הכול צעד אחד בדרך לפתרון בעיות באנרגיה", אמר מאסק לאנליסטים, "אנחנו מזרזים התפתחות של עולם אנרגיה בר קיימא. טסלה אינה חברה שמפתחת, מייצרת ומוכרת רכבים ידידותיים לסביבה, טסלה תהפוך לחברה של אנרגיה נקיה שגם מוכרת רכבים". כלומר, מאסק מנסה לבצע מהפכה לפחות בגודל שביצע ג'ובס והמשקיעים מאמינים שיצליח אחרת TSLA הייתה נסחרת בעשירית מערכה היום.
- 25.מהבנק אמרו לי שיש איחוד בין JCI לטיקו..זה טוב ליהודים? (ל"ת)מה עם JCI 10/08/2016 20:21הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 11/08/2016 11:35הגב לתגובה זואז מדוע שלא יגידו לך אם זה טוב ליהודים או לא? אבל ברצינות. מי שקורא טור זה יודע שג'ונסון קונטרולס נמצאת בנבחרת שלנו מאז ומעולם, אחת החברות הטובות בארה"ב. אכן, יתבצע מיזוג בהחלפת מניות. אם זה טוב ליהודים איני יודע אבל זה טוב לבעלי מניות JCI ו טייקו. זו מניה לטווח ארוך.
- 24.ORBITAL ATK צוללת בגלל חקירה חשבונאית..? (ל"ת)מה הסיפור ב-(OK) ? 10/08/2016 20:20הגב לתגובה זו
- אכן (ל"ת)שלמה גרינברג 11/08/2016 11:38הגב לתגובה זו
- 23.ארז 09/08/2016 10:15הגב לתגובה זוהחברה הזו ממש אנומליה. נסחרת בשווי של 208 מיליון דולר, אין לה חובות, יש בקופה 108 מיליון דולר, הכנסה שנתית 60 מיליון, רווח כול רבעון כ 2 מיליון (נקי נקי). אנומליה שהשווי רק 100 מיליון דולר (בניקוי הכסף בקופה). As of March 31, 2016, we had $79.2 million in cash and cash equivalents, short-term bank deposits and short-term and long-term marketable securities (compared to $76.4 million as of December 31, 2015), $27.8 million in other working capital items and no debt (compared to $28.2 million as of December 31, 2015).
- 22.עופק 08/08/2016 23:11הגב לתגובה זולידעתך ההוא זה הבחור שמנתח טכנית..גורביץ...כמה מלל מיותר כשאני קורא באתרים זרים זה מתומצת עניני וגם נגוע ביומרנות שכאילו אתם באמת מבינים...אבל לפחות זה קצר יותר ...
- 21.עופק 08/08/2016 09:08הגב לתגובה זוכמה מלל מיותר.טרחן.בניגוד לההוא זה עוטף את הכל בקשקשת
- רק אדיוט ממשיך לקרוא מאמר "מעייף" ומי זה "ההוא"? (ל"ת)שלמה גרינברג 08/08/2016 13:20הגב לתגובה זו
- 20.מוטי 07/08/2016 20:53הגב לתגובה זולא הבנתי את מה שכתבת על המניה שרוב המשקיעים הם קרנות הדג' ולטווח ארוך. הרי מדובר בדילולים וספליטים שלא משאירים סיכוי אפילו קטן למשקיעים להרוויח. קרנות שלדוגמא השקיעו לפני שנה וחצי בשער מתואם של 10-12 אלף דולר אין הרי סיכוי בחיים שהמניה תעלה 300-400 אלף אחוז ותגיע לשם אין תקדים כזה. דבר נוסף המנהל "המוערך" ראיין אשטון ממש מתבזה בסיפור כזה שנותן למניה לצלול בלי סוף ומדלל שוב ושוב וחבל
- שלמה גרינברג 08/08/2016 09:13הגב לתגובה זושאקדיש זמן לחברות שוליות וחלומיות מהסוג הזה. אני עושה זאת כיוון שנראה לי שלכותב אין הרבה ידע וניסיון בשוק האמריקאי. לחברות מהסוג של Great Basin Scientific יש 2 סוגי משקיעים. הסוג הראשון שמהווה בסיס לאחזקת מניות מסוג זה הפ משקיעים, בדרך כלל גדולים, שהחליטו מראש להשקיע בחלומות בגלל שהם מאמינים שהחברה תצליח לפתח תרופה/ות מהפכנית. גופים אלו משקיעים במניות אחוז מזערי מהתיק ויודעים היטב שידוללו ולכן הם מגדילים ההשקעה עד ל"הצלחה" או ל"כשלון". הם גם משקיעים בהנפקות לאורך הדרך. הם מודעים לאפשרות שכול ההשקעה תלך אבל מהמרים שאחת מתוך 100 שהשקיעו תצליח והאמן לי מוטי שזה מספיק לרווחים אדירים. "אין תקדים לזה" כתבת אז אני מודיע לך שיש אלפי "תקדימים" כאלו. הסוג השני זה "אנדיאנים" וספקולנטים מקצועיים שמשחקים על התנודות (קנה בציפיה להודעה ומכור עם ההודעה והפוך). % 98 מתוכם לפחות מפסידים אבל גם שחקני הקזינו עוברים זאת וחוזרים כול פעם מחדש. לבסוף, המנהל אינו מתבזה כי כול משקיע יודע שסיכיו להצלחה הם פחות מאחוז אשטון הצליח בעבר ולכן הוא "מוערך". לא המנהל "נותן למניה לצלול", למנהל אין שום השפעה
- 19.משקיע 07/08/2016 10:13הגב לתגובה זוההשוואה של אלון מאסק לסטיב ג'ובס היא פספוס גדול . לא היה שום צורך מעשי כלכלי למזג את טסלה עם סולר סיטי . הדבר נעשה בגלל שסולר סיטי הידרדרה לפשיטת רגל ואלון מאסק שהוא בעל הנתח הגדול ויושב הראש בשתי החברות נחלץ לעזרתה בשביל לא להפסיד מליונים . זה שפגע בבעלי המניות של טסלה , זה כנראה מעניין אותו כמו השלג דאשתקד .
- וואו !!! (ל"ת)שלמה גרינברג 07/08/2016 14:15הגב לתגובה זו
- 18.כתבה מעייפת (ל"ת)יואל 06/08/2016 23:51הגב לתגובה זו
- PASHOSH 09/08/2016 14:53הגב לתגובה זורק המעיזים הם פורציי הדרך האמיתיים , ואחד הענקים שבינהם הוא אילון מאסק !!!!!!!!!!!!
- יואל לך תשתעל. (ל"ת)Gay 07/08/2016 13:36הגב לתגובה זו
- קח ריטלין - ברצינות -לקרוא כמה פסקאות מוצי אותך (ל"ת)מאיזון ? 07/08/2016 08:27הגב לתגובה זו
- 17.שי 06/08/2016 22:12הגב לתגובה זושלמה החל מ אמצע 2015 יש ירידה חדה ברווח למניה של ה אס אנד פי ולעומת זאת עלייה של המדד גם בנטרול מניות האנרגיה
- פשוט לא מדויק (ל"ת)שלמה גרינברג 07/08/2016 14:17הגב לתגובה זו
- עלה 230 אחוז מאז 07/08/2016 08:34הגב לתגובה זועלה 230 אחוז ב 6 פלוס שנים שעברו מאז. כול מה שרשמת כאן כתבו חודש אחרי חודש תוך כדי הטיפוס של המדד.
- 16.נחום 06/08/2016 21:35הגב לתגובה זושלום מר גרינברג,מה שלומך? רק רציתי להודות לך על הכתבות ובמיוחד על הדברים הנפלאים שכתבת על טאואר ושעזרו לי להמשיך להחזיק אותה גם ב"ימים קשים"....
- 15.פלטפורמה לאינסוף תרופות - מניית השנה 2017 (ל"ת)אינטק פארמה 06/08/2016 20:55הגב לתגובה זו
- 14.הלונגיסט 06/08/2016 20:45הגב לתגובה זו...זה שהבורסה תמשיך לטוס למעלה?
- למי השאלה? (ל"ת)שלמה גרינברג 07/08/2016 14:18הגב לתגובה זו
- 13.מוקי 06/08/2016 19:03הגב לתגובה זומה עם הברבור השחור ? יותר ויותר מומחים בעולם אומרים שהשוק מתקרב לקריסה רבתי ככל שהמדדים והמניות עולים לשיאים חדשים וזה בגלל החוב האדיר של ממשלת ארצות הברית , כ 40 טריליון דולר , ריבית האפס והפער הגדל בין שווי המניות להכנסות החברות . מה דעתך ? בתודה מראש
- את דעתי אהי כותב במפורט מאז 1980 (ל"ת)שלמה גרינברג 07/08/2016 14:18הגב לתגובה זו
- 12.שלמה מה עומד מאחורי העליות ב AMD ? (ל"ת)rsi 06/08/2016 18:16הגב לתגובה זו
- תסתכל על הדוחות, מסתמן שיפור (ל"ת)שלמה גרינברג 07/08/2016 14:22הגב לתגובה זו
- 11.אולי תנתח את אופקו פעם אחת ולתמיד (ל"ת)בוגלולו 06/08/2016 14:33הגב לתגובה זו
- דוחות יום שני אחרי המסחר (ל"ת)סמי וסוסו 06/08/2016 17:49הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 06/08/2016 17:47הגב לתגובה זומאז לא היו שינויים שמחייבים ניתוח נוסף
- 10.מומחה לקנוניות 06/08/2016 14:03הגב לתגובה זויש גבול כמה אפשר להשקיע בלי להראות רווח. יותר מידי מורכב העסק הזה. אלון מאסק הצליח בפייפל שזה הרבה הרבה יותר פשוט ממה שהוא עכשיו עושה. אין מה להשוות את המורכבות שם מול המורכבות עכשיו. יגמר הכסף יתחילו דילולים והמשקיעים יאבדו אמונה. אפשר להתחכם ולהגיד שבסוף זה יצליח כמו ישראמקו שהפסידה כסף עשרות שנים. בישראמקו תמיד נמצאו מהמרים חדשים והאחרונים באמת הצליחו. בעסק פחות צבעוני ויותר מורכב מחיפושי בנפט אני בספק גדול אם זה יצליח.
- רז 07/08/2016 17:45הגב לתגובה זו.
- שלמה גרינברג 06/08/2016 17:46הגב לתגובה זו"יגמר הכסף יתחילו דילולים והמשקיעים יאבדו אמונה", תבדוק כמה גיוסים היו מאז יצאה החברה לציבור . להשוות לישראמקו??? כשהאיש הקים את פייפל האמן לי שזה לא היה פשוט. ולבסוף, יש רבים טובים שמטילים ספק
- 9.שאול 06/08/2016 13:16הגב לתגובה זועדיף שתקצר ותעביר את המסר בפחות מילים מתישות . ( הצעה)
- שאול לך תאכל חתול (ל"ת)Gay 07/08/2016 13:38הגב לתגובה זו
- אף אחד לא מכריח אותך לקרוא (ל"ת)שלמה גרינברג 06/08/2016 17:38הגב לתגובה זו
- 8.ארוך ארוך תמתצת לי למה היא טסה (ל"ת)מאירו 06/08/2016 12:10הגב לתגובה זו
- 7.שמש 05/08/2016 12:17הגב לתגובה זושלום שלמה, ותודה על הכתבה המעניינת והמאירה (כרגיל).בזמנו סקרת בקצרה את חברת SEDG הישראלית.אשמח לשאול את דעתך על החברה לאור דברי מאסק בשיחת הועידה של טסלה כי בגיגה מפעל החדש ייצרו גם אינברטרים. האם להערכתך גם יצרני ציוד סולארי אחרים יינקטו בגישה זו (שלא עושה שכל לדעתי , בגלל התמקצעות ויתרון תחרותי) האם הפגיעה בחברה הישראלית תהיה קשה?ולגבי התמחור, האם מכפיל 6 (בניכוי המזומן) מהווה כניסה נוחה לחברה לאור הסיכון הנ״ל.תודה וסופש נעים...ד״א, אל תפנה אותי ליועץ ההשקעות שלי בבנק, ניסיתי ואין מושג על מה אני מדבר (-;
- שלמה גרינברג 05/08/2016 14:20הגב לתגובה זוראשית אני מאמין שאינטגרציה של האינוורטור לתוך המערכת עושה הרבה שכל, זה הטרנד של הגדולות, לספק חליפה מלאה, דווקא "היתרון התחרותי" של הגדולות הוא אחת הסיבות.. זה לא אומר שתהיה פגיעה ממשית בסולאראדג', תלוי בטכנולוגיה ויכולות הניהול. (מצב דומה היה במקרה של סיסקו ואי זי ציפ). גי פי מורגאן נתנה שלשום המלצת קניה לחברה בעקבות הירידה במניה. איני מבין כיצד הגעת למכפיל 6 כאשר הקונצנזוס לשנה זו עומד על 1.7 $ למניה שזה מכפיל 9.7 והמכפיל ההיסטורי מעל ל 21. בכול מקרה מדובר בחברה מנוהלת היטב וצומחת כך שצריך להמתין ולראות איזה השפעה תהיה להצהרה של מאסק על העסקים בפועל וזה ייקח זמן.
- שמש 06/08/2016 13:30תודה שלמה על ההתייחסות...התכוונתי כמובן ליתרון יחסי (ולא תחרותי), שהרי אם ניקח את אותו עיקרון של החליפה המלאה אזי יש לשאול מתי טסלה יתחילו לגדל עדרי בקר לצורך הפקת העורות לריפודי הפנים במודל 3 החדשה. גם סטיב ג׳ובס שנראה שהשוק מייחס לאילון מאסק כישורים ויכולות כמו שלו, הבין זאת והנה אפל הגדולה שיכלה מזמן לקנות את כל חברות המעבדים או לייצר לבדה מעבדים שיתאימו בדיוק לקונפיגורצייה של האייפונים הבאים, לא עושה זאת.לגבי המכפיל- השתמשתי ברווח למנייה מרבעון אחרון (0.5) כמייצג. בנוסף הפחתתי את המזומנים ושווה המזומנים על סך 200 מ דולר (185 בקופה ועוד כ-15 לפחות שיצרו ברבעון שנגמר) - כ-5 דולר למניה.12 = 17-56 = 12/2 בכל מקרה, כמו שאמרת, החברה מנוהלת היטב. נמתין ונשמע את דבריהם בדוחות בשבוע הבא.שבוע טוב לך ולקוראים
- ארז 05/08/2016 13:32הגב לתגובה זווכול הזמן בלוגרים השתעשעו ברעיון שיום אחד טסלה תקנה אותם. Tesla Motors Inc: Solaredge Technologies Inc To Unveil Powerwall At UK Show Published by Staff Writer on October 8, 2015 at 3:31 pm EST As per the report, the electric vehicle (EV) company will not introduce Tesla Energy in Britain directly. Solaredge will also offer commercial batteries, the Powerpack, which are based on the powertrain design and components used in Tesla’s existing premium vehicles, the Model S and Model X.
- 6.שלמה היקר -איזה אתר חביב עלייך לדלות את נתוני הניירות? (ל"ת)fixrfixr 05/08/2016 09:09הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 05/08/2016 10:31הגב לתגובה זואינפורמציה שוטפת אתה יכול לדלות מכ 200 אתרים שהטובים בהם הם המורנינגסטאר, YAHOO, ה FN TIMES, בלומברג, רויטר פיננס, גוגל פיננס ועוד.
- 5.חיים 05/08/2016 01:13הגב לתגובה זודפקה ריצה רצינית אתמול. מעל 300 אחוז למעלה. מנייה שנשחטה בתקופה האחרונה. מתחילה להתעורר. מה דעתך על החברה
- שלמה גרינברג 05/08/2016 09:58הגב לתגובה זו"דפקה ריצה רצינית אתמול. מעל 300 אחוז למעלה" לא דפקה ולא נדפקה (בעצם דווקא כן נדפקה. היה ספליט אחורה של 135 מניות לאחת. דעתי על החברה? הפסקתי לעקוב ממזמן ואגב, מהיכן לקחת שהחברה מתעוררת?
- חיים 05/08/2016 14:21לפני מסה ימים החברה ביצעה ספליט ומאז ירדה חזרה קצת ואתמול טסה 342 אחוז
- לרון 05/08/2016 11:02עילוי כמוך לא יכול להפנים שבעברית יש רק מזמן ולא "ממזמן"?
- 4.einatcn 04/08/2016 14:44הגב לתגובה זושלום שלמה,שמחתי לראות את הטור שלך בחודש זה. אקוה כי נמשיך להתעשר מביקאותך וחכמתך עוד זמן רב.תודה
- 3.אבנר 04/08/2016 14:15הגב לתגובה זופירסמה דוחות מצויינים אתמול,וזה בהמשך לדוחות הטובים מהריבעון הראשון,חברים כדאי לשים לב לחברה כי נראה שהיא בדרך להיות הדבר הישראלי הבא.
- 2.יקיר 04/08/2016 10:25הגב לתגובה זוגם היא מובילה בתחום האנרגיה האלטרנטיבית והמניה יורדת המון...האם לדעתך המשקיעים קצת איבדו אמון בתחום ככלל או בחברה? החברה enterprise נסחרת מתחת לשוי הנכסים הממשיים שלה.. תודה שלמה
- שלמה גרינברג 04/08/2016 15:33הגב לתגובה זוכפי שהסברתי מספר פעמים האנליסטים והפרשנים בעקבותיהם החליטו ששנת 2017 תהיה שנה קשה לתעשייה הסולארית. למה? מכול מיני סיבות כמו השקעות גדולות בתשתיות, ירידת מחירי הנפט, האטה כלכלית ועוד ובנוסף, הירידה ב SCTY הבהילה אותם. נתחיל בכך שהמחירים היו גבוהים מידי (בגלל אותם אנליסטים ופרשנים שראו דור של גאות) וכרגיל התגובה תמיד חריפה מידי. בכול מקרה, דוחות הרבעון הראשון וכעת השני של 2016 אינם מאותתים ששנת 2017 תהיה "קשה". פירסט סולר, כפי שציינתי בעבר, היא החברה המצליחה ביותר עסקית בתחומה. אם תסתכל על הקונצנזוס תגלה שהם מאמינים שהשנה החברה תציג רווח למניה של 4.25 $ לעומת 5.37 $ בפועל ב 2015 וב 2017 תמשיך הירידה ל 2.97 $. זו הסיבה האמיתית לחולשת המניה ותראה שזה כך עם רוב חברות הסולאר המובילות. לדעתי החששות מוגזמות ועל פי הנחיות הנהלות החברות איני רואה חשש שמובע מתחזיות האנליסטים. אם תסתכל על הסל TAN ותשווה לגרף של FSLR תראה שהיא ירדה פחות מהשאר. עכשיו תבדוק לעומק כי האפשרות שהמניות הסולאריות נכנסות לתחום הכדאיות הולכת ונעשית סבירה יותר מיום ליום.
- סתויו 04/08/2016 19:51התחזית כמו שאמר שלמה ל2017 קצת מאכזבת... אבל 11% ירידה היום לטעמי אינה מוצדקת ולדעתי שלמה צודק שהנייר מתחיל לענין פונדמטלית כלכלית... כדאי לעקוב
- 1.יצחק 04/08/2016 09:23הגב לתגובה זושלמה למה המניה כל כך יורדת למרות הצמיחה היפה כל רבעון והרווחים ההולכים וגדלים באשר המכפיל סביר ביותר
- שלמה גרינברג 04/08/2016 15:44הגב לתגובה זואבל זה עלול להתגבר אם שום אנליסט בכיר לא יצא עם המלצת קניה מנומקת
- גבגב 06/08/2016 17:56מה קורה עם תגובת החברה לחששות השוק מהתחרות ?? מה עם התיחסות של מר וולדמן אם לתחרות מצד אינטל יש משמעות ועד כמה ?? המינה השלימה מהלך של כמעט ירידה של 20% כאשר הרווחים בשיא ... מה יקרה כשהחברה לא תעמוד בתחזיות... מה ההשפעה של איזיציפ ??