מי מוביל במירוץ האנרגיה, הנפט או האלטרנטיבות?

במסגרת סקירת המגזרים בוול סטריט, שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, בוחן את אחד התחומים הגדולים והמשמעותיים ביותר - האנרגיה
נושאים בכתבה אנרגיה נפט

דיווחי החברות לרבעון השלישי של 2014 כמעט הסתיימו והחששות, גם לגבי ההנחיות לעתיד, התבדו , שוב. לעניות דעתנו כדאי להפנות חלק מההשקעות לכיוון אירופה, ובמיוחד לחברות הגדולות שמפגרות אחרי אחיותיהן ומתחרותיהן האמריקניות. אלה החוששים מפוטין ומהאטה שנראית לאחרונה ביבשת צודקים אומנם - המשקיע חייב להיזהר - אבל אירופה תלך לבסוף בעקבות ארה"ב ותתאושש. כל תיקון (ויהיו לא מעט) יהווה הזדמנות קניה, כיוון שמהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה רק בתחילתן וצמיחה ללא אינפלציה עם התייעלות תימשך עוד זמן רב. תחום האנרגיה - הסקטור הכלכלי הגדול

מבין מרכיבי התוצר הגלובלי, סקטור האנרגיה הוא הסקטור הכלכלי הגדול. ב-2013 הגיעה ההוצאה הגלובלית על אנרגיה ל-4.5 טריליון דולרים שהיוו כ-6% מהתוצר הגלובלי, שב-2013 הגיע ל-74.7 טריליון דולרים. העיתונאי האמריקני, Robert Bryce, אחד מהמומחים המובילים בעולם בתחום האנרגיה, ערך ב-2009 מחקר, שהופיע בוורלד טריביון, וקבע שמחזור העסקים בתחום האנרגיה עבר באותה שנה 5 טריליון דולרים - 4.4 מתוכם בתחום הנפט, הפחם והגז הטבעי (Fossils או דלק שמופק ממאובנים). ברייס ציין שהעולם עושה מאמצים כבירים להפחית את התלות במאובנים, גם בשל העלות והאקולוגיה, אבל לא פחות בשל הגיאו-פוליטיקה. "אין זה משנה עד כמה שארה"ב ושאר העולם עושים מאמצים להתרחק מהתלות במקורות אנרגיה אלו", סיכם, "המעבר למקורות אנרגיה חילופיים ומקורות ללא פחמן, כמו האנרגיה הגרעינית, יימשך לפחות עד סוף המאה ה-21 וידרוש טריליוני דולרים של השקעות". זה היה ב-2009, כשהעולם רק החל להתאושש ממשבר 2008.

כיום, 5 שנים מאוחר יותר ועם כל התהפוכות הכלכליות, הטכנולוגיות והפוליטיות, הדלק הפוסילי בהובלת הנפט עדיין שולט ב-80.6% ממקורות האנרגיה. הפקת הגרעין מחזיקה ב-2.7% מהשימושים והמקורות האלטרנטיביים כולם מספקים 16.7% (Biomass, הידרו ומקורות אלטרנטיביים אחרים כמו השמש, הגאותרמית, אתנול וביו-דיזל). לפי כל המחקרים העדכניים, השימוש באנרגיה, ההוצאה על ייצור אנרגיה ומקורות חילופיים למאובנים תגדל בקצב דו ספרתי עד להודעה חדשה (כמובן, אם ואם ואם...).

הירידה האחרונה במחירי הנפט הגולמי והפחם לצד המודעות האקולוגית, ששוב מתגברת, יוצרת (פעם נוספת) מצב של הערכה מחדש ומזוויות שונות. כשמחירי הנפט הגולמי שברו שיאים עלזה רוחם של חסידי האלטרנטיבות. אבל היום, כשמחירי הנפט מתדרדרים, שוב עולה שאלת הכדאיות של האלטרנטיבות. מאידך, ישנה ההתקדמות הטכנולוגית ש"עוזרת" לאלטרנטיבות, כמו גם לתעשיית ההפקה מהמאובנים - כך שקשה להעריך ההתפתחויות. יש כאן משחק גדול של שקלול תמורות בין כוחות אדירים, כלכליים ופוליטיים, כאשר "האיום" הגדול ביותר על כללי משחק האנרגיה הוא עצמאותה של ארה"ב בתחום האנרגיה הפוסילית לצד ההובלה שלה באלטרנטיבות.

ההשלכות של מה שקורה בארה"ב (ובקנדה) עשויות לשנות לחלוטין את תחום האנרגיה הגלובלי. למה יורד מחיר הנפט? מההאטה בקצב הצמיחה של הכלכליות המערביות, אבל זו הסיבה הפחות חשובה. הסיבה העיקרית קשורה בהיצע הנפט המקומי שהולך וגדל במהירות בארה"ב (ואם תוסיפו לכך את ניצחון הרפובליקנים, שללא ספק יביא לאישור ה-Keystone Pipeline System מאלברטה לטקסס ואילינוי, אזי באמת תהפוך ארה"ב לבלתי תלויה לחלוטין על נפט משאר העולם). יותר מכך, הדרישה ההולכת ותופסת תאוצה בבתי הנבחרים האמריקנים (וגם כאן הניצחון הרפובליקני חשוב) לשינויים, מקלה במדיניות האנרגיה של ארה"ב (לצד דרישה דומה במקסיקו) ומבהילה את משקיעי הנפט שראו כיצד צנחו מחירי התירס בארה"ב לאחר שינויים דומים שם.

בנוסף, ישנה הזרמה הולכת וגדלה של נפט גולמי במחירים זולים משמעותית גם מאירגוני טרור בעירק ובסוריה, אירגונים שהשתלטו על שדות הנפט ומממנים בכך את פעולותיהם.ובל נשכח את המדינות המתפתחות שזקוקות לכסף, כולל אירן שסובלת מחוסר מטבע זר עקב הסנקציות ורוסיה שסובלת מירידות המחירים, אלו מגדילות את ההיצע ככל יכולתן.

וכעת, בואו נכנס לוול סטריט

מדד ה-S&P מכיל 43 חברות אנרגיה, בראשותן של אקסון (סימול: XOM), שברון (סימול: CVX) וענקית התשתיות וציוד ההפקה שלומברגר (סימול: SLB). החברות כולן מכונסות בסל האנרגיה Energy Select Sector SPDR® Fund (סימול: XLE) שמכיל את כל חברות האנרגיה המובילות בצפון אמריקה. בתחילת המאה החל להיווצר פער חיובי בין התשואות שהניבו חברות האנרגיה והסל אל מול ה-500 S&P(עד אז תאמו התשואות את תשואת המדד). בין תחילת המאה לסוף 2011 עלו מניות השלישייה פי 3, 4 ו-6 בהתאמה בהשוואה למדד, כאשר סל ה-SLE עלה פי 4.5. השינוי החל בסוף 2011 ובשנה האחרונה המדד הניב 66% יותר מהסל, כ-212% יותר מ-XOM וכ-70% יותר מ-CVX ו-SLB. הפער ממשיך לאורך 2014, כאשר במהלך מחצית השנה האחרונה, המדד הניב כ-9% תשואה חיובית, והשלישייה והסל מנגד הניבו תשואות שליליות.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אגב, זו אינה בעיה צפון אמריקנית: גם סלי האנרגיה הגלובליים, כמו ה-iShares Global Energy (סימול: IXC) שכולל את 92 חברות האנרגיה המובילות בעולם, נמצאים בהתדרדרות. מדדי הפחם אגב, כדוגמת סל ה-KOL, יורדים אפילו יותר וכך גם מדדי הגז. חלק גדול מהמומחים טוענים שמחירי הנפט, הפחם והגז ימשיכו לרדת בצורה משמעותית. מדוע? בעיקר בשל המשך הסיבות שהזכרנו, כמו גם מהגידול בפעילות אלטרנטיבית, שלמרות ירידת מחירי הנפט, אינה מראה שום סימן (כפי שקרה במקרים דומים בעבר) של עצירה בהשקעות ובפיתוח.

ישנם גם אלו שטוענים שכסף גדול יחסית עובר בהתמדה מהסלים הוותיקים לאלו של האלטרנטיבות. העובדות אינן תומכות בטענה האחרונה, שהרי אם תתבוננו בסלי האלטרנטיבות כמו ה-Market Vectors Global Alt Energy ETF (סימול: GEX) או ה-PowerShares WilderHill Clean Energy (סימול: PBW), שמכילים את החברות המובילות בעולם בתחום האנרגיה האלטרנטיבית, תגלו שסלים כאלו לא הניבו תשואות טובות יותר מסלי האנרגיה הוותיקים. לנו נראה שהירידה בסלי האלטרנטיבות קשורה בעיקר לחשש שירידת מחירי הנפט תפגע בהמשך ההשקעות שם. הסיכום בוול סטריט כרגע, שיותר ויותר מומחים ממליצים להתרחק מהשקעות באנרגיה.

אנחנו מאמינים שהירידה הגדולה בתחום האנרגיה יוצרת הזדמנויות רבות. כמו שקורה יותר ויותר מאז השתלטות תרבות הכותרות, תופעת העדר משתלטת וזה יוצר הזדמנויות. חברות האנרגיה הבולטות, שמובילות בתחומים רבים של האלטרנטיבות, כמו CVX, TOT ו-SLB, נמצאות במצב הטוב ביותר מבחינה מאזנית מאי פעם.

קחו למשל את שברון (סימול: CVX), אחריה אנחנו עוקבים מזה שנים רבות. מדובר באחת החברות היעילות בעולם. נכון מאז 2011 ההכנסות נמצאות במגמת ירידה מתונה, וכך גם הרווח התפעולי והנקי, אבל נפילה של כ-20% במניה בין יולי לאוקטובר, הפכה את ההשקעה בה למעניינת ביותר, הן מבחינת המכפיל ולבטח מבחינת תשואת הדיבידנד (אותו היא מעלה בקביעות מזה שנים), שמתקרבת ל-4%. נכון, מחירי הנפט יכולים להמשיך ולרדת וההכנסות עלולות להמשיך ולהיפגע, אבל לא מדובר כאן בבעיה סופנית. מחירי הנפט נמצאים פחות או יותר בתחתית והביקושים צפוי לעלות במקביל לצמיחה הכלכלית הגלובלית. איום האלטרנטיבות אינו ממשי לשנים הקרובות, וכמובן ישנה העובדה ששברון היא מהמובילות בעולם בתחום האנרגיה הגיאותרמית, הסולארית, הביו-פיול וחולות זפת (oil sands), עם למעלה מ-44 מיליארד דולר בקופה. החברה בהחלט תמשיך במסורת ה-M&A שלה, שתבטיח תוספת הכנסות.

מבחינת המשקיע, CVX, כמו רוב החברות בסלי האנרגיה המובילים, הולכת ונעשית מעניינת יותר עם כל ירידה במחיר המניה. בשלב הנוכחי, למרות שתחושת הבטן שלנו שהתחום נוגע בתחתית, אנחנו מעדיפים להמתין ולראות, כי לחץ הכותרות קיים והפסיכולוגיה יכולה להמשיך ולדרדר את סלי האנרגיה. יחד עם כל זאת, בדבר אחד אנחנו משוכנעים - השימוש והצורך באנרגיה ילך ויגדל, כאמור, עם הצמיחה הגלובלית. עיקר ההיצע ימשיך להגיע מתעשיית הנפט, הפחם והגז - האלטרנטיבות ייכנסו למשחק רק בשלב מאוחר בהרבה. ככל שתחום האנרגיה יורד, כך גם עדיף לעקוב אחרי החברות המובילות והסלים המסורתיים. אנחנו היינו מתמקדים ב-XLE ו-IXC, ומשאירים את האלטרנטיביות לשלב מאוחר יותר. למי שמחפש חלומות, גם כאן יש מספיק כאלו. תעשיית האנרגיה עוברת שדרוג טכנולוגי גדול וישנן חברות טכנולוגיה, כמו Maxwell Technologies (סימול: MXVL) או סולאר-סיטי (סימול: SCTY) ואחרות. המעניינות ביניהן מופיעות בסלי האלטרנטיבות שהזכרנו, אבל זה כבר סיפור לחולמים.

הקשר למגזר הטיפול במים

בשנת 2020, כך מצא ה-London Environmental Investment Forum, תעשיית הנפט והגז תייצר חצי מיליארד חביות מים ליום. במהלך 2014 התעשייה השקיעה כ-38 מיליארד דולרים בניצול המים מהתהליכים. השקעה זו תגדל בקצב של 6% לשנה (14% בצפון אמריקה - מרכז הפקת הנפט מחולות זפת, תהליך שמלווה בהפקה מסיבית של מים). שתי ענקיות המים הצרפתיות, Veolia (סימול: VE) ו-Suez Environment (סימול: SEV.PA) הן המובילות בתחום הטיפול במים במרכזים שהוקמו לצורך זה בקנדה, קולומביה ועומאן. מצד תעשיית הנפט והגז כל החברות הגדולות פעילות בנושא. כדאי למשקיע המעוניין לעקוב אחרי ההתפתחויות בתחום.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(15):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 15.
    שלמה גרינברג 24/11/2014 13:23
    הגב לתגובה זו
    לאבי (10) תקרא שוב את הכתבה ותחליט.
  • 14.
    אורי 24/11/2014 11:25
    הגב לתגובה זו
    שלמה בכתבה שבוע שעבר סלי מניות האם הם גם משקעים בנפט
  • 13.
    מה יקרה ש FRACKING יאומץ בכל המדינות. ירידת מחיר (ל"ת)
    hguy 23/11/2014 10:57
    הגב לתגובה זו
  • 12.
    אבי 23/11/2014 08:11
    הגב לתגובה זו
    שלחתי תגובה ביום ששי. מדוע לא פורסם?
  • 11.
    אבי 21/11/2014 21:06
    הגב לתגובה זו
    ערב טוב שלמה, סלי האנרגיה ספגו השנה ירידות, גם בערך מוחלט ובוודאי ביחס ל SMP. לימדו חכמינו שלא ניתן לתזמן את השוק, ומאידך, יש לנצל ירידות לאיסוף, בוודאי של מוצר חיוני. האם לדעתך נכון להתחיל באיסוף בהנחה שמחירי הנפט יעלו? תודה ושבת שלום
  • 10.
    שלמה גרינברג 21/11/2014 18:16
    הגב לתגובה זו
    לשוקו (6): Real Goods Solar מתקינה מערכות סולריות בעיקר בבתים ואכן, למרות העלייה המרשימה במכירות מפסידה ומזה זמן רב. אם אמר שיעברו לרווח ובאמת יעברו לרווח זה טוב. ליוני (8): HP בתחום התשתיות, קידוח וכו', די בדומה לנובל ולנבור (NBR ). חברה מצוינת
  • 9.
    שלמה, גם Helmerich & Payne חברה חזקה בתחום. (ל"ת)
    יוני 21/11/2014 12:06
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    שלמה גרינברג 21/11/2014 08:36
    הגב לתגובה זו
    לדינו (1): דעתי על טאור ידועה וברורה ולא, איני חושב שתעבור לרווח תפעולי ברבעון הנוכחי. ל 2: סביר? לא. אפשרי? למה לא?
  • 7.
    שוקו 21/11/2014 07:29
    הגב לתגובה זו
    המנכל טוען שתעבור לרווח ברבעון השני 2015. מה דעתך עליה? שבת שלום.
  • 6.
    דוד 21/11/2014 00:50
    הגב לתגובה זו
    כל יצרניות הרכב כמעט בוחנות טכנולגיות חלופיות לנפט בראש טויוטה כמובן בלי לשכוח את טסלה פורצת הדרך ולא בגלל מחיר הנפט בעיקר בגלל רמות זיהום אויר בלתי נסבלות בערים מרכזיות בעולם כמו לונדון פריז אפשר לצפות לעליה בביקוש בעשרות מונים למכוניות ירוקות בשנים הבאות-ולירידה במחירי הנפט בגלל ביקושים נמוכים
  • 5.
    ל-1 טאואר אף פעם לא תעבור לרווח (ל"ת)
    סמי קונדקטור 20/11/2014 19:13
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    יצחק 20/11/2014 17:37
    הגב לתגובה זו
    תודה על המאמר מרשים מאוד. מה דעתך על pgh שבעלת תשואת דיווידנד מאוד גבוה. ובנוסף vlo שמציגה נתונים מאוד חזקים.
  • 3.
    אריה 20/11/2014 16:20
    הגב לתגובה זו
    גם ירדה המון וגם נותנת דיבידנד של 6% כמעט. האם בהשוואה ל CVS שברון , יש על מה לדבר ? תודה
  • 2.
    האם סביר שנראה תיקון של 30 אחוז בשוק ? תודה משקיע (ל"ת)
    שלמה שלום 20/11/2014 15:14
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    דינו 20/11/2014 12:48
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה. האם התוצאות האחרונות שפורסמו נותנות לדעתך איזושהי הערכה כי ברבעון הבא טאואר תעבור לרווח?תודה