פרוטוקולי הפד: מהם ארבעת הדברים שיתפסו את תשומת לב המשקיעים?
בפגישה האחרונה של בכירי הבנק המרכזי של ארצות הברית, הפדרל רזרב, הוחלט להעלות את הריבית ב-0.5% לראשונה מאז שנת 2000, ובכך לשדר לשוק שהם נחושים להילחם באינפלציה באגרסיביות. מאז התפרסמו גם לא מעט התבטאויות של בכירי הפד שרומזים שהעלאה דומה צפויה גם במפגש הבא שיערך ביוני, וכלכלנים רבים בוול סטריט סבורים שכך יקרה גם ביולי. יחד עם זאת, ככל שמדובר בתאריך רחוק יותר אי הוודאות עולה, שכן כל העת מתרחשים שינויים במישור המקרו כלכלי
כנהוג, לאחר כמה שבועות מתפרסמים הפרוטקולים של ישיבת הפד, בהם מפורטים הדיונים והסיבות להחלטה, ונותנים למשקיעים פרספקטיבה רחבה יותר על מדיניות הפד, השקפת הכלכלנים הבכירים על מצב הכלכלה, ואולי גם רמזים על הצעדים הצפויים בהמשך.
למה כדאי לשים לב?
התנאים הפיננסים - הערות לגבי מצב שוק אגרות החוב והמניות. מדיניות הפד משפיעה ישירות על שוק המניות ועל שוק אגרות החוב, ומשם עוברת ההשפעה גם לכלכלה הריאלית. הפד בוחן כל העת את השפעתו על השווקים הללו כדי להבין כיצד מחלחלת המדיניות שלו ומשפיעה על מצב הכלכלה.
מאז פגישת הפד האחרונה התנאים הפיננסים התהדקו מאד, והמשקיעים ירצו לדעת כמה סבלני הפד ביחס לנתונים הללו. הכלכלנים של דויטשה בנק הבחינו כי במסיבת העיתונאים האחרונה הזכיר יו"ר הפד ג'רום פאואל 16 פעמים את הביטוי "תנאים פיננסים". לצערם של המשקיעים, כנראה שהפד דווקא מעוניין בהמשך הידוק התנאים הפיננסים כחלק מהמאמצים לקרר את האינפלציה.
- בנק אוף אמריקה: "צפויה צמיחה חזקה בישראל ביחס לעולם; האינפלציה תהיה 2.9%"
- נתיבי הסחר הימיים נסדקים - מה יהיה עם חברות הספנות?
אינפלציה - למרות התהדקות התנאים הפיננסים, האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה במיוחד, באזורי השיא של ארבעת העשורים האחרונים. באפריל הצביע מדד המחירים לצרכן על עליה שנתית של 8.3% לעומת צפי הכלכלנים לעליה של 8.1%. למרות שישנם סימנים ראשונים להתקררות האינפלציה והציפיות לאינפלציה בשבועות האחרונים, זו עדיין גבוהה מדי ומשפיעה לרעה על כוח הקניה של הצרכן בארצות הברית, ומתחילה לשנות את ההתנהגות שלו, כפי שהשתקף מהדוחות האחרונים של ענקיות הקמעונאות.
מבחינה מסוימת ההאטה בצריכה היא חלק מהמטרה של הפד. עליית הריבית המצטרפת לעליית המחירים מגבילה את יכולת הצריכה באמצעות אשראי וגורמת לירידה בביקוש ובכך לירידה באינפלציה. לכן, המדיניות של הפד צפויה להמשיך באותו כיוון, למרות הכאב שמרגיש הצרכן האמריקאי בכיס. הפד מסמן כעת את האינפלציה כאויב הראשי, ומוכן להקריב קורבנות במאבק בה.
בנאום שנשא באמצע חודש מאי אמר פאואל כי הוא רוצה "ראיה ברורה ומשכנעת" שהאינפלציה מאטה לפני שהוא יאט את קצב העלאת הריבית. כל אמירה בפרוטקולים לגבי מהלך האינפלציה והציפיות לאינפליציה יבחנו בשבע עיניים על ידי המשקיעים.
- "תרבות הזאב" של חברת וואווי הסינית ולמה צריך לקחת אותה ברצינות
- מתרבות האינדקציות לפגיעה ממשית בכלכלה בעקבות מדיניות המכסים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
האטה בצמיחה ו"נחיתה רכה" - הפד בעצם פוגע בכוונה מבחינה מסוימת בצמיחה כדי לעצור את האינפלציה. העלאת הריבית נועדה להחליש את הביקושים וכך להוריד את המחירים. הסכנה היא שהמהלך הזה יכול להוביל למצב של "הניתוח הצליח אבל החולה מת", כלומר פגיעה חמורה מדי בכלכלה שתוביל למיתון. לכן הפד חוזר שוב ושוב על תקוותו ל"נחיתה רכה", כלומר האטה באינפלציה מבלי לפגוע יותר מדי בכלכלה באופן שימנע גלישה למיתון. פאואל חוזר כל העת על טענתו שהפד מסוגל לכך.
יחד עם זאת, ההתבטאויות הללו העלו ספקולציות בשוק שהביטוי הזה מלמד שהפד לא יהיה קשוח מדי במאבקו באינפלציה. לאחרונה הטרמינולוגיה של יושב הראש השתנתה מעט. במקום המילה soft (רכה) הוא משתמש במילה softish (גם רכה, אבל קצת פחות), ובהתבטאות נוספת הוא השתמש במילה bumpy (קופצני) ביחס לנחיתה המקווה, והוסיף ש"יכול להיות קצת כאב". חשוב להבין שבחירת המילים של ראשי הפד מאד מדוקדקת בדיוק בגלל שכל מילה שלהם נבחנת, ולכן לא מדובר בפליטות פה אקראיות. שינוי הטרמינולוגיה משדר שהפד נחוש יותר ממה שחשבו ומוכן לסבול פגיעה חזקה יותר בצמיחה לצורך המאבק באינפלציה. בפרוטוקלים הצפויים להתפרסם כל מילה בהקשר הזה תיבחן תחת זכוכית מגדלת.
הכלכלה האמריקאית התכווצה באופן מפתיע ברבעון הראשון אך בהצהרת הפד במאי הודגש שהוצאות משקי הבית והשקעות העסקים נותרו חזקים. מאז התפרסמו דוחות הקמעונאיות שהראו שזה לא כל כך מדויק, והצריכה האמריקאית, שאחראית על 70% מהתמ"ג, נפגעה.
יחד עם זאת, שוק העבודה עדיין מאד חזק, והכלכלנים צופים שהוא ימשיך להתהדק גם בחודש הנוכחי. יו"ר הפד ג'רום פאואל מדגיש שוב ושוב בנאומיו את מצב התעסוקה כתבחין מרכזי בפגיעה אפשרית במשק, וכאחד הנתונים שחשוב לו מאד שלא יפגעו במהלך ההידוק המוניטרי, ככל הנראה, אפילו יותר מהצריכה. בנוסף, שוק עבודה חזק עם מחסור בעובדים מעודד את המשך הלחץ לעליית משכורות, שבתורו תורם לאינפלציה, האויבת הראשית כאמור.
הנקודה השלישית, אם כן, שתמקד את תשומת הלב היא נושא ההאטה בצמיחה, ההאטה בצריכה ושוק העבודה - כמה רכה או קופצנית תהיה הנחיתה?.
צמצום המאזן - במאזני הפד עדיין שוכבים להם 9 טריליון דולר כפצצה המחכה לניטרול. הניפוח של המאזן התרחש (בעיקר) בתקופת הקורונה, והחשש הוא שהורדת המאזן תפגע קשות בשווקים הפיננסים שנהנו מאד מהכסף הזה שזרם לשוק. לדברי הפד, הוא מתעתד להתחיל לנטרל את הפצצה הזו החל מהראשון ביוני, בקצב שילך ויגבר. כמה מפקידי הפד כבר רמזו שקצב צמצום המאזן איננו מספק ועל הפד להגביר אותו אף יותר. גם פה ישנו איזון עדין בין חזרה לנורמליות לבין פגיעה אנושה מדי במגזר הפיננסי ובכלכלה הריאלית על ידי מחיקת הכסף מהשוק. הפרוטוקלים לגבי דיוני הפד בנושא יגלו עד כמה אגרסיבים הם הקולות הקוראים להאיץ את קצב צמצום המאזן. כבר ידוע שזה היה אחד ממוקדי הדיונים החשובים ביותר בפגישת הפד המדוברת.