"באירופה לא מבינים את הבעיות, הם מדברים ולא משכנעים אף אחד - בפסגה האחרונה עלו הצעות פשוט הזויות"

אייל קליין, אסטרטג השווקים של IBI בשיחה עם Bizportal. "המיתון באירופה השנה לא יהיה נורא, אך במדינות ספציפיות זה יהיה איום ונורא"
יעל גרונטמן | (4)

"בפועל המציאות באירופה לא באמת משתנה, אבל מצב הרוח כן משתנה כל פעם לכיוון אחר וזה מה שמשפיע בפועל על השווקים - אתמול נפילות היום עליות בלי באמת סיבות טובות. בכל מקרה, הקיץ הקרוב צפוי להמשיך ולהיות חם ברחובות אירופה" כך אומר בראיון ל-Bizportal אייל קליין, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים בבית ההשקעות IBI .

"אנחנו יודעים שאירופה תהיה השנה במיתון בעיקר במדינות החלשות יותר כמו ספרד שבה התוצר צפוי להתכווץ ב-1.7%. גם החוב הגבוה של איטליה הוא לא חדש ורמת האבטלה הגבוהה בגוש היא דבר שהאירופים חיים איתו כבר תקופה ארוכה".

"מה שהשתנה באמת הם המהלכים שעשה ה-ECB ובראשן מכרז ה-LTRO השני שהצליח להקל על המערכת הבנקאית ולספק נזילות לשוק. המצב הפיסקאלי בספרד שהחריף אילץ את ספרד להוביל מהלך קיצוצים נוסף בתקציב.

ביחס לקרן החילוץ האירופית אומר קליין שקשה להתייחס למספרים שנזרקים שם ברצינות. "המטרה היתה להעלות את קרן החילוץ לטריליון אירו אבל בפועל גרמניה הטילה וטו על סכום זה ולמעשה בקרן יש כ-500 מיליארד אירו וגם הם רק על הנייר כי הכסף השה מגובה בהבטחות של מדינות שבעצמן יזדקקו לסיוע הקרן כגון ספרד. כך שלמעשה המספרים עליהם דיברו בתקשורת כאילו קרן החילוץ גדלה ל-800 מיליארד אירו הם לא באמת ההיקף הכספי הקיים והאפשרי למטרות סיוע".

על הדיבורים שהמדינות המתפתחות, דוגמאת סין וברזיל, יצטרפו לקרן החילוץ אומר קליין "כרגע זה לא קורה. המדינות המתפתחות מסרבות לסייע ישירת לאיחוד האירופי, אלא מוכנות לעבוד דרך ה-IMF וגם זה רק באופן תאורטי. עוד לפני שפונים לסין נציין כי אפילו בריטניה מסרבת להשתתף בסיוע".

"אין פיתרון קסם לאירופה. יש כמה פיתרונות קשים שרצים במקביל וכולם בעייתיים. גרמניה דוחפת לכיוון של איחוד פיסקאלי לכל אירופה תחת שרביטו של שר אוצר אחד ודורשת שיהיה מטעמה. היא רוצה לשבת על השיבר - אבל הסיכוי שכל שאר המדינות יסכימו לכך הוא לא גדול".

"דראגי הפעיל משכך כאבים על ידי הזרמת הנזילות למערכת הבנקאית באמצעות ה-LTRO, אבל זה לא משהו שעוזר מבחינה פיסקאלית למדינות עצמן".

"הבעיה האמיתית של האירופים היא שהם לא מבינים את הבעיות הקשות של עצמם. למשל בפסגת שרי האוצר בסופ"ש האחרון עלו הצעות הזויות. למשל, הצעה לחייב את החברות להחליף את חברות דירוג האשראי ברוטציה. זה מבהיר כמה שההצעות שם לא רלוונטיות. ממילא יש 3 חברות דירוג ומרבית החברות המדורגות מדורגות על ידי מספר חברות. זה מבהיר כמה הם מנותקים ולא מבינים את השוק. דוגמא נוספת היא הצעה של גרמניה להטיל מס מחזור על הבנקים. גם נראה הזוי - מי בדיוק ישלם את זה. ובאמת אנחנו רואים שכל הפסגות האלה לא עובדות, הם מדברים את עצמם למוות במשך יומיים ואז יוצאים עם כותרות שלא משכנעות אף אחד - גם לא את עצמם".

בהתייחסו למצב באיטליה שנראה כי הממשלה החדשה עושה מהלכים שהצליחו להרגיע את השוק, אומר קליין "השינויים בשוק העבודה שעושה מונטי באיטליה, שפועל להעלאת גיל הפרישה, הם בכוון הנכון, אבל זה לא פיתרון קסם למצבת החובות האדירים של איטליה. השינויים יבואו לידי ביטוי רק בעוד כמה שנים ועד אז לא בטוח שכל האיטלקים ימשיכו לשתף פעולה עם הממשלה. בינתיים נראה שאיטליה לוקחת את השינויים באופן בוגר אבל לא בטוח שזה ימשך".

"אירופה הימרה שמה שיפתור את המשבר יהיה מהלך של הידוק פיסקאלי, גם במחיר של הכנסת היבשת למיתון זמני, כך שבטווח הארוך השיפור במאזן התקציבי ישפר את מצבן הפיסקאלי של הממשלות ויגביר את האמון בהן, לדעתי זה הכיוון הנכון. לעומת זאת האמריקנים הלכו לכיוון ההפוך, כאשר הבנק המרכזי שפך כספים ומינף את המאזן שלו פי 3.5 על מנת לשפר את המצב בשוק העבודה האמריקני. לא ברור לי איך הם מתכוונים להקטין את הגירעונות שנוצרו ויכבידו על הדורות הבאים".

"בממוצע המיתון באירופה השנה לא יהיה נורא, אבל במדינות ספציפיות המיתון יהיה איום ונורא. למשל ביוון, שנכנסת לשנה 5 של מיתון או בספרד, שסובלת מאבטלה אדירה והקיצוצים בתקציב רק חונקים עוד את האזרחים. הקיצוצים הכבדים שנאלצו לבצע הממשלות של מדינות הפריפריה באופן ודאי מחריפים את המיתון שם. זו הבעיה בדוקטרינה האירופית שהטיפול בבעיה מחריף את הבעיה. התפיסה שלהם היא שאם תהיה קרן חילוץ יותר גדולה זה יעזור לפתור את הבעיה - אבל בפועל זה לא עובד".

לדברי קליין "הפורמט הנוכחי של אירופה נכשל - בלתי אפשרי לקחת מדינות מאד שנות כמו גרמניה ויוון ולחבר אותן עם מטבע אחד, ריבית אחת ונגיד מסכן אחד". בפועל עדיין יש עיוותים עצומים בין מדינות האיחוד האירופי כמו למשל מס החברות בגרמניה עומד על 30% ובאירלנד הוא רק 12%, זה לא יכול להימשך ואירופה תצטרך לשנות את פניה".

בסיום התייחס קליין גם להשפעות המשבר האירופי על מצב הכלכלה הישראלית ואמר "בתור משק קטן פתוח ומוטה יצוא, זו הנחה מרחיקת לכת שאין לה אחיזה במציאות לחשוב שישראל תוכל להימנע מהשפעות חיצוניות. אם אירופה תיפול - לא כדאי לסמוך על זה שבישראל תהיה צמיחה מרשימה".

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    ראיון מצויין (ל"ת)
    תודה 08/04/2012 09:18
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    שנים העולם במדיה מסתיר בפלסטר לדחות קריסה!!! (ל"ת)
    מיתון 2012-13 05/04/2012 23:00
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    חברים 05/04/2012 19:25
    הגב לתגובה זו
    חברים עים זה לא בועה מה זה בועה
  • 1.
    עים הגז לא בועה מה זה בועה (ל"ת)
    חברים 05/04/2012 19:22
    הגב לתגובה זו