בריטניה אנגליה לונדון
צילום: jcstudio, Freepik

בריטניה בדרך להוריד את גיל ההצבעה לשש-עשרה

החלטת ממשלת סטארמר תאחד את גיל ההצבעה ברחבי הממלכה ותתיישר עם מגמה אירופית שכבר אומצה בגרמניה ובלגיה

אדיר בן עמי | (1)
נושאים בכתבה בריטניה

ממשלת בריטניה הודיעה השבוע על כוונתה להוריד את גיל ההצבעה לשש-עשרה בכל הבחירות הלאומיות. ההחלטה צפויה להוסיף 1.6 מיליון מצביעים חדשים לכוח ההצבעה הבריטי הקיים, שמונה כיום 48 מיליון בעלי זכות בחירה. השינוי דורש אישור פרלמנטרי, אך צפוי לעבור בקלות, שכן הוא היה חלק מקמפיין הבחירות של קיר סטארמר בשנה שעברה ולמפלגת הלייבור יש רוב נרחב בפרלמנט.


סקר שנערך בקרב 500 צעירים בני 16–17 מראה כי 33% מהם יתמכו במפלגת הלייבור, 20% במפלגת הרפורמה של נייג'ל פרג', 18% במפלגה הירוקה, 12% בליברל דמוקרטים ו-10% בשמרנים. הנתונים מבוססים על סקר שערכה חברת Merlin Strategy עבור רשת החדשות ITV.


ראש הממשלה קיר סטארמר נימק את ההחלטה במונחים של זכויות אזרח: "הם מספיק בוגרים כדי לעבוד ולשלם מיסים. אם אתה משלם, אתה צריך לקבל הזדמנות לומר על מה אתה רוצה שהכסף שלך יוצא, לאיזה כיוון הממשלה צריכה ללכת".


בבחירות לפרלמנט האירופי בשנה שעברה, מדינות האיחוד האירופי קיבלו אפשרות להוריד את גיל ההצבעה ל-16. גרמניה, בלגיה, אוסטריה ומלטה בחרו לנצל אפשרות זו. בבריטניה, השינוי יאחד את גיל ההצבעה ברחבי הממלכה, שכן צעירים בסקוטלנד ובוויילס כבר יכולים להצביע בבחירות לפרלמנטים המקומיים, אך לא היו יכולים להשתתף בבחירות הלאומיות.


נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה שמוביל כיום בסקרי דעת קהל, הביע התנגדות לשינוי. הוא טען שיש הטיה שמאלנית במערכת החינוך שתפגע במפלגתו. עם זאת, בסרטון שפרסם ברשת X הוא אמר: "אנחנו הולכים לגרום לבני 16 ו-17 להצביע בעדנו. אתם יודעים למה? כי, כמוני, הם רוצים לעשות את בריטניה גדולה שוב".


מפלגת השמרנים, שהיא כיום האופוזיציה הגדולה בפרלמנט, טענה שההצעה אינה עקבית. לדבריהם, בני 16 יוכלו להצביע אך לא יוכלו "לקנות כרטיס לוטו, לשתות אלכוהול, להתחתן או להילחם במלחמה".


מחקרים ממדינות אחרות שנסקרו, מראים שהורדת גיל ההצבעה לא השפיעה על תוצאות הבחירות. אנתוני וולס, מחברת הסקרים YouGov, ציין שההשפעה הצפויה תהיה קטנה מאוד "מסיבות מתמטיות פשוטות".

קיראו עוד ב"גלובל"


הממשלה מתכננת גם להדק את הפיקוח על מימון פוליטי כדי להתמודד עם התערבות זרה. התוכניות כוללות בדיקות על תרומות מעל 500 פאונד מעמותות לא רשומות וסגירת פרצות שמנצלות חברות-מעטפת. הבחירות הלאומיות הבאות בבריטניה צפויות להתקיים ב-2029.


תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    עד לבחירות ב2029 רוב בני ה1618 יהיו מוסלמים. (ל"ת)
    נחום 17/07/2025 22:59
    הגב לתגובה זו