ליפ בו טאן אינטלליפ בו טאן אינטל

אינטל מעצבת את עצמה מחדש: מפטרת אלפים בדרך לאסטרטגיה חדשה

המנכ"ל החדש ליפ-בו טאן מוביל שינוי אסטרטגי נרחב שכולל פיטורים של אלפי עובדים בקליפורניה ובאורגון, תוך ניסיון למצוא את האיזון בין פיתוח שבבים עצמאי לבין שאיפה להפוך ליצרנית שבבים עבור לקוחות חיצוניים בשוק הבינה המלאכותית המתפתח

אדיר בן עמי | (1)
נושאים בכתבה אינטל שבבים

אינטל Intel Corp -0.55%  מפטרת אלפי עובדים בקליפורניה ובאורגון, במהלך שמעיד על שינויים עמוקים יותר מהתייעלות רגילה. מדובר בצעד שמגיע על רקע ניסיונות החברה להתאים את עצמה לשוק השבבים המשתנה, בעידן שבו בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות משנות את מפת התעשייה. אינטל בוחנת מחדש את מבנה הפעילות שלה ואת כיוונה האסטרטגי, תהליך שכולל גם עלויות תפעוליות וקיצוצים בכוח אדם.


לאחרונה דווח על פיטוריהם של 584 עובדים בקליפורניה וכ-2,000 נוספים באורגון. לפי הערכות, מדובר במהלך רחב שצפוי להשפיע על יותר מ-20% מכוח העבודה הכולל. אם אכן כך יהיה, זהו אחד ממהלכי ההתייעלות המשמעותיים ביותר בתולדות החברה.


את המהלך מוביל ליפ-בו טאן, שמונה למנכ"ל אינטל בחודש מרץ. טאן מביא עמו ניסיון ניהולי נרחב מעמק הסיליקון, וכעת מוטלת עליו המשימה להוביל את החברה בשוק משתנה. המשימה המרכזית של המנכ״ל החדש היא למצוא את האיזון בין המשך פיתוח שבבים עצמאי לבין שאיפה לשמש כיצרנית שבבים עבור לקוחות חיצוניים.


פיתוח מוצרים ושירותי ייצור לצד שלישי

אינטל מנסה לפעול בשני מישורים: גם לפתח את מוצריה שלה בשוק תחרותי, וגם להציע שירותי ייצור לצד שלישי – בדומה למודל של TSMC. הצלחה בשני התחומים בו-זמנית דורשת השקעה ניכרת ותכנון מדויק, במיוחד כשהתחרות בשוק השבבים גוברת.


במהלך השנה האחרונה, צמצמה אינטל כחצי מיליארד דולר מהוצאותיה התפעוליות, ומתכננת לחסוך כמיליארד דולר נוספים בשנה הקרובה. למרות שמדובר בקיצוצים משמעותיים, קצב ההשקעות וההכנסות של מתחרות כמו אנבידיה מבליט את הפער בין אינטל לבין החברות המובילות בתחום הבינה המלאכותית.


אחד התחומים המרכזיים שאינטל מתמקדת בהם הוא טכנולוגיית ה־18A, תהליך ייצור מתקדם שנועד לחזק את תחרותיותה מול TSMC. עם זאת, לפי דיווחים שונים, החברה בוחנת אפשרות לוותר על שיווק הטכנולוגיה ללקוחות חיצוניים ולהתמקד בפיתוח הדור הבא – 14A – שצפוי להיכנס לייצור רק ב-2027.


בנק ההשקעות קיבנק העריך כי ויתור על 18A עבור לקוחות חיצוניים עלול לפגוע באינטל, מאחר שהטכנולוגיה הנוכחית שלה עשויה להתחרות בפתרונות המתקדמים ביותר של המתחרות. עם זאת, ההחלטה עשויה לנבוע מהרצון להתמקד במשאבים הקיימים ולצמצם סיכונים.

קיראו עוד ב"גלובל"


התחרות מחריפה

התחרות בשוק השבבים הגלובלי הולכת ומחריפה. ממשלת ארצות הברית השקיעה בשנים האחרונות מיליארדים בפיתוח תעשיית השבבים המקומית, אך מדינות אחרות ממשיכות להוביל בתחומים מסוימים: סין מגבירה את השקעותיה, טייוואן מחזיקה ביתרון טכנולוגי, ודרום קוריאה מובילה בתחום הזיכרונות.

המשקיעים ממתינים להבהרות מצד הנהלת אינטל בנוגע לאסטרטגיה העתידית. בעידן של שינוי מואץ, השוק מצפה להחלטות ממוקדות וברורות. בשלב זה, טאן טרם הציג תוכנית פומבית מלאה שתבהיר כיצד בכוונת החברה לאזן בין פיתוח טכנולוגי לבין יכולות ייצור חיצוני.


דוחות הרווח הקרובים עשויים לשפוך אור נוסף על המגמות. לפי תחזית UBS, אינטל צפויה לדווח על הכנסות של 12.28 מיליארד דולר ברבעון השני – מעט מעל התחזיות. עם זאת, מדובר בנתון שאינו צפוי לשנות את תמונת המצב הכוללת בטווח הקצר.


החברה ניצבת כיום בפני הכרעה אסטרטגית. עליה להחליט אם להמשיך לנסות ולהוביל בתחומים רבים – או להתמקד בתחום אחד ולהעמיק בו. הפיטורים משקפים את שלב ההתארגנות הראשוני, אך הדרך להתאמה מלאה למציאות המשתנה עוד ארוכה.


אינטל מוכרת מובילאיי

החברה הודיעה לאחרונה על כוונתה למכור 45 מיליון מניות מסוג A של מובילאיי תמורת סכום של עד 850 מיליון דולר. במקביל למכירה, מובילאיי תבצע רכישה עצמית של מניות בהיקף של כ-100 מיליון דולר מאינטל, אך העסקה מותנית בהשלמת המכירה הכוללת. למרות שאינטל תוכל למכור את מניותיה ללא תלות בהשתתפות מובילאיי, הרכישה העצמית תתבצע רק אם כל המכירה תצא לפועל.


העסקה מגיעה על רקע ביצועים מאכזבים של מובילאיי, שאיבדה כ-38% מערכה בשנה האחרונה ונסחרת כיום בשווי של כ-13 מיליארד דולר - נתון המשקף נסיגה מהותית מהציפיות שליוו את החברה. השווי הנוכחי נמצא מתחת למחיר ההנפקה של לפני כשנתיים וחצי בכ-20 מיליארד דולר, ובדומה לשווי עסקת הרכישה המקורית על ידי אינטל במרץ 2017. אינטל, שמחזיקה כ-88% ממניות מובילאיי, צפויה לשמור על השליטה בחברה גם לאחר המכירה, אך ייתכן שהיא מחפשת דרכים נוספות לממש את ההחזקה.


מובילאיי, שפעלה בעבר כאחד מהיהלומים שבכתר של אינטל בתחום הטכנולוגיות המתקדמות, לא מספקת את הביצועים הצפויים בשנה וחצי האחרונות. החברה, הפועלת בתחום מערכות סיוע מתקדמות לנהג וטכנולוגיות נהיגה אוטונומית, מתמודדת עם אתגרים הולכים וגוברים בשוק התחרותי. כשמתייחסים לכל התקופה מאז הרכישה, מובילאיי לא הציפה ערך משמעותי באינטל, מה שמעמיד בסימן שאלה את ההחלטה האסטרטגית המקורית.


המכירה החלקית משקפת כנראה את הרצון של אינטל להתמקד בתחום שבבי הבינה המלאכותית ולממש נכסים שאינם סינרגטיים עם הכיוון החדש של החברה. אינטל נסחרת כעת לפי שווי של 101 מיליארד דולר, לאחר שמנייתה עלתה כבר ב-15% מתחילת השנה ונפלה ב-32% ב-12 החודשים האחרונים.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    שמלוכסן המנכל זה טוב (ל"ת)
    מושון 14/07/2025 22:00
    הגב לתגובה זו