בעקבות הורדת ריבית בסין - המדדים מטפסים; החוזים בארה״ב באדום
בסין ירדה הריבית לראשונה מזה שבעה חודשים, השוק הגיב בעליות; החוזים בארה״ב יורדים, ד׳יימי דיימון: ״השוק שאנן בצורה יוצאת דופן״
המזרח הרחוק מתאושש: בורסות אסיה מזנקות בעקבות צעדי עידוד של סין ואוסטרליה המסחר בבורסות אסיה נפתח בעליות חדות ביום שלישי, לאחר שסין ואוסטרליה הכריזו על צעדי עידוד מוניטריים במטרה להתמודד עם האטה כלכלית והשפעות מלחמת הסחר מול ארצות הברית.
הבנק המרכזי של סין הודיע על הפחתת ריבית לראשונה זה שבעה חודשים, כאשר הריבית לשנה ירדה מ-3.1% ל-3.0%, והריבית לחמש שנים הופחתה מ-3.6% ל-3.5%. המהלך מגיע על רקע נתונים כלכליים חלשים שהתפרסמו מוקדם יותר השבוע, אשר הצביעו על ירידה בקצב הצריכה, ירידה בתפוקת המפעלים והמשך היחלשות בהשקעות בנדל”ן. במקביל, אוסטרליה הפחיתה את הריבית לרמה של 3.85% — הפחתה שנייה השנה — לאחר שהאינפלציה במדינה חזרה לטווח היעד.
משקיעים בשווקים האסיאתיים קיבלו בברכה את המהלכים: מדד הניקיי בטוקיו עלה ב-0.5% ל-37,685.09 נקודות, ההאנג סנג בהונג קונג התחזק ב-0.9% לרמה של 23,542.46. גם מדדי קוספי בדרום קוריאה והטאייפקס בטאיוואן הציגו עליות קלות.
בין המניות שבלטו בעליות הייתה חברת CATL הסינית, יצרנית הסוללות החשמליות הגדולה בעולם, שרשמה זינוק של כ-13% ביום המסחר הראשון שלה בבורסת הונג קונג, לאחר שגייסה כ-4.6 מיליארד דולר בהנפקה הציבורית הגדולה ביותר של השנה עד כה. מניות החברה בשנזן, אחת מהבורסות המרכזיות בסין, התחזקו קלות לאחר ירידות מוקדמות.
למרות האופטימיות, כלכלנים מצביעים על כך שהפחתות ריבית בלבד עשויות שלא להספיק כדי להאיץ את הביקושים לאשראי ואת הפעילות הכלכלית הרחבה יותר, במיוחד כאשר הכלכלה הסינית מתמודדת עם לחצים חיצוניים כתוצאה מהגבלות סחר שמטילה ארצות הברית.
בזירה האמריקאית, יום המסחר אמש היה תנודתי יחסית, לאחר שסוכנות הדירוג מודי’ס הודיעה כי ארצות הברית כבר אינה ראויה לדירוג האשראי הגבוה ביותר “Aaa” – צעד שסוגר את הפער מול שתי סוכנויות הדירוג האחרות שכבר נקטו במהלך דומה בעבר. מודי’ס ציינה את הגידול המתמשך בגירעון הממשלתי והקיפאון הפוליטי כגורמים עיקריים להחלטה.
המהלך של מודי’ס גרם לזינוק בתשואות האג”ח: התשואה על אג”ח ל-10 שנים עלתה זמנית מעל 4.55% לפני שחזרה שהתייצבה על 4.45%, ואילו התשואה על אג”ח ל-30 שנה טיפסה לרגע מעל 5%. עליית התשואות מאותתת על עלויות מימון גבוהות יותר לממשל, מה שעלול להוביל לעלייה בריביות לצרכנים ולעסקים, ולהכביד על הכלכלה.
- ההנפקה הגדולה של השנה וארה"ב בחוץ
- האם השליטה הכלכלית האמריקאית בעולם לקראת סופה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לצד אי הוודאות הפוליטית והחששות ממלחמת הסחר, חברות אמריקאיות החלו להתריע מפני השפעות שליליות עתידיות. כך למשל דיווחה וולמארט כי היא צפויה להעלות מחירים בעקבות העלויות הנוספות שמטילים המכסים, מה שהוביל לביקורת פומבית מצד הנשיא טראמפ. מדדים מרכזיים בוול סטריט סיימו את יום המסחר ביציבות יחסית: מדד S&P 500 עלה ב-0.1% ל-5,963.60 נקודות, הדאו ג’ונס הוסיף 0.3% לרמה של 42,792.07 נקודות, והנאסד”ק רשם עלייה סמלית של 4.36 נקודות ל-19,215.46 נקודות.
במסחר בחוזים על מדדי ארה״ב נרשמת מגמת ירידה: החוזים על ה-S&P 500 יורדים ב-0.3% לרמה של 5,967. החוזים על הנאסד״ק יורדים בשיעור של 0.4% לרמה של 21,444. החוזים על הדאו ג׳ונס יורדים בשיעור של
0.1% לרמה של 42,840. ג׳יימי דיימון, מנכ״ל בנק ג׳יי פי מורגן צוטט אמש אומר על שוק ההון כי הוא רואה ״כמות בלתי רגילה של שאננות״. זאת בנוגע למכסים שעוד לא היכו במלוא עוצמתם. כשיכו, תורגש ירידה ברווחיות הגולמית שתתבטא גם בירידה ברווחי החברות.
מחירי הנפט רשמו ירידות קלות: נפט אמריקאי ירד ב-2 סנט ל-62.12 דולר לחבית, בעוד נפט ברנט ירד ב-7 סנט ל-65.47 דולר לחבית. שער הדולר ירד ל-144.83 ין, בעוד האירו נותר יציב ברמה של 1.1244 דולר.
- 1.לרון 20/05/2025 09:40הגב לתגובה זוגיימי דימון הוא אכן גורו!