וול סטריט בורסה מסחר
צילום: רוי שיינמן

לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים

המדדים עולים על רקע ההתקררות במלחמת הסחר, נתוני התעסוקה לא מאותתים על משבר בכלכלה, ועונת הדוחות ממשיכה קדימה

רוי שיינמן | (1)

בשבוע שעבר וול סטריט סגרה שבוע ירוק שאפילו העלה את המדדים מעל הנקודה בה היו לפני הכרזת המכסים של טראמפ ב-2 לאפריל, זו שהכניסה את השוק לטלטלה. האופטימיות בשוק מושפעת מהאופטימיות שמשדרות ההנהגות של מעצמות הסחר שבמרכז הסכסוך - ארה"ב וסין - שבשבוע שעבר אישרו כי הן נמצאות בשיחות משא ומתן בנוגע למכסים. זה החזיר את האוויר לבורסה מכיוון שהסלמה של מלחמת הסחר הייתה האיום העיקרי עליה, ועכשיו נראה שהדברים נרגעים משמעותית. לכן המשקיעים גם לא התרגשו יותר מדי מנתוני התוצר לרבעון הראשון שהעידו על התכווצות הכלכלה האמריקנית, למרות שעוד רבעון אחד של התכווצות יכניס את ארה"ב רשמית למיתון.


עם זאת, וכפי שכותב אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, הסנטימנט בקרב הצרכנים בארה"ב עדיין רע: "הרעה בכלכלה, שלא כל כך ניכרת בנתונים 'קשים' של פעילות, מופיעה בבירור בסקרים", כותב זבז'ינסקי. "מדד סנטימנט הצרכנים בארה"ב ירד לרמה הנמוכה מאז תחילת הקורונה, כאשר רכיב הציפיות חזר למשבר החוב באירופה ב-2011. הסקר משקף הרעה בשוק העבודה וירידה חדה בציפיות לגידול בהכנסות של משקי הבית. רכיב ההזמנות ליצוא ורכיב שמשקף היקף הייצור במדד מנהלי הרכש בתעשייה ISM נמצאים ברמות משבריות. למעשה, כל סקר פרטי או עסקי, בלי יוצא מן הכלל משקף הרעה משמעותית צפויה בפעילות הכלכלית.


בשני העשורים האחרונים הייתה רק אפיזודה אחת שמזכירה את מה שקורה עכשיו כאשר מדד ההפתעות בסקרים הצביע על הרעה משמעותית ומדד ההפתעות בנתונים 'קשים' המשיך לעלות. זה קרה ב-2022 בתקופה של עלייה מהירה בריבית ה-FED אשר גרמה להרעה משמעותית בציפיות שלא כל כך התממשה בפעילות כלכלית. בכל יתר המקרים הרעה בסקרים גררה בהמשך גם להרעה בפעילות", כותב זבז'ינסקי.


"ההיסטוריה תשפוט האם אנחנו בשידור חוזר של 2022, אבל הסיכוי לכך נמוך גם מבחינה סטטיסטית וגם מבחינת הגיון כלכלי. להשפעת המכסים, אפילו ברף הנמוך שלהם של 10% למעט סין, להשלכות המדיניות בתחום ההגירה, לקיצוצים בתקציב ובעיקר לאי הוודאות הנמשכת, צפויה השפעה שלילית משמעותית על הפעילות הכלכלית", כותב זבז'ינסקי.


זבז'ינסקי מתייחס גם לעליות בשווקי המניות: "שוק המניות האמריקאי עשה תיקון גדול, אך יש לשים לב שאופי השוק השתנה: תוך כדי הירידות בשוק המניות פרמיית הסיכון CDS של ארה"ב עלתה מכ-40 נ.ב. לכ-60 נ.ב. הרמה שמאפיינת מדינות המדורגות בדירוגי אשראי AA- / A ולא את הדירוג AA+ של ארה"ב. למרות העליות במניות פרמיית הסיכון לא ירדה בכלל.


להבדיל מהדפוס שהיה מאפיין את השווקים בעבר, העליות האחרונות במניות האמריקאיות לא הציגו תשואת יתר על פני המניות מחוץ לארה"ב כפי שמשתקף מהיחס בין מדד S&P500 ל-MSCI World EX US שכמעט לא עלה בשבוע שעבר. אם השוק האמריקאי לא מוביל בעליות ומפסיד בירידות, בניגוד למה שהיה נהוג בעבר, היתרון שלו נחלש. עוד בניגוד לנהוג בעבר, היפוך למגמה חיובית בשוק המניות האמריקאי לא סחב את הדולר להתחזקות. גם התנהגות זו מעניקה יתרון לשוקי המניות מחוץ לארה"ב", מסכם זבז'ינסקי.


נתוני התעסוקה מהשבוע שעבר

יוני פנינג, האסטרטג הראשי של מזרחי טפחות, התייחס לנתוני התעסוקה שפורסמו בשבוע שעבר: "בחודש אפריל נרשמו 177 אלף מקומות עבודה חדשים בארה"ב, על פי דו"ח ה-NFP, גבוה באופן בולט מהקונצנזוס. מנגד, הנתון לחודש מרץ עודכן מטה מתוספת של 228 ל-185 אלף משרות. להערכתנו, מדובר עדיין בקצב גיוס גבוה, אבל לא גבוה משמעותית מקצב הגידול של האוכלוסייה. מצד שני, המספרים פה ממשיכים להיות גבוהים באופן בולט מדוח ה-ADP, שהצביע על תוספת של 62 א' משרות בלבד, באפריל, ועומד על ממוצע של כ-120 א' משרות בחודש, מתחילת השנה", כותב פנינג.

קיראו עוד ב"גלובל"


"הרכב תוספת המשרות ב-NFP נוטה באופן בולט לכיוון הסקטור הפרטי, כאשר הנתון לחודש אפריל הצביע על גידול של 167 א' משרות מהכיוון הזה. וחלוקת המשרות בתוך הסקטור ממשיכה, גם היא, להצביע על קצב גיוס גבוה בענפי השירותים. ובפרט, ענפי החינוך והבריאות הוסיפו 70 א' משרות ניכרות מאוד במהלך החודש. אחרי זה, מסחר ותחבורה, עם עוד 32 א' ו-'פנאי ואירוח' שחוזר לגייס בקצב גבוה, הפעם של 24 א'. מנגד, לסקטור הציבורי נוספו 10 אלף משרות בלבד, נתון המשקף היטב את מדיניות צמצום הסקטור הציבורי (DOGE) של הנשיא טראמפ. ויתרה מזאת, מתוך זה, מאזן העובדים הפדראלי הצטמצם ב-9 א' עובדים, כאשר לתוספת האמורה תרמו ה-State והממשלה המקומית", מוסיף פנינג.


פנינג גם התייחס למדד ה-PCE פורסם בשבוע שעבר: "גם במדד המחירים של ה-PCE השפעת המכסים בלטה בהיעדרה, עם ירידה של כ-0.04% במדד הכולל, אשר מיתנה את האינפלציה השנתית במדד ל-2.3% - קרוב לשפל של השנים האחרונות. ב-Core PCE, באופן דומה, נרשמה עלייה חודשית של 0.03% בלבד - הנתון הנמוך מאז תקופת הקורונה", כותב פנינג. 


"טווחי זמן ארוכים יותר מצביעים עדיין על עליות ניכרות יותר במדד הזה, במידה רבה בגלל העליות שנרשמו בו בפברואר. ברמת הרכיבים, מחירי הבנזין איבדו קרוב ל-6% החודש, על רקע הירידות במחירי הדלק בתחנה. נוסיף כי מחירי הדלק בתחנה באפריל הצביעו על עליות ניכרות. אבל ירידת מחירי הנפט תביא ככל הנראה לירידות מהותיות מאוד בהמשך. רוב מחירי המוצרים בני קיימא היו שליליים, כאשר כלל קטגוריית המוצרים בני קיימא ירדה ב-0.05%. שוב, זה בניגוד בולט למה שהיינו צריכים לראות מהמכסים כבר עכשיו", מוסיף פנינג.


עונת הדוחות

הדוחות של ענקיות הטכנולוגיה מהשבוע שעבר בגדול התקבלו טוב אצל המשקיעים, בעיקר לאור העובדה שכמעט כל החברות הצהירו על המשך ההשקעות בתשתיות בינה מלאכותית. אחד הדוחות הבולטים היה של מיקרוסופט Microsoft Corp 2.32%   שזינקה ב-6% במסחר המאוחר, כשלצדה דיווחו בשבוע שעבר גם אפל Apple -3.74%  , אמזון Amazon.com Inc.  ומטא Meta Platforms 4.34%  . 


השבוע ידווחו מספר חברות בולטות נוספות. מחר אחרי המסחר תדווח פלנטיר Palantir 6.95%   לה האנליסטים צופים הכנסות של 862.1 מיליון דולר ורווח של 13 סנט למניה, ואחרי זינוק של 450% בשנה האחרונה יש אנליסטים שעדיין חושבים שיש לה לאן לעלות, להרחבה: "פלנטיר בדרך לשבור שיא חדש"; ומה חושבים רוב האנליסטים?


לצד זאת, בין החברות הבולטות הנוספות שידווחו השבוע: AMD Advanced Micro Devices 2.22%  , אובר Uber 4.19%  , טבע טבע 10.65%  , נובו נורדיסק Novo Nordisk A/S 5.53%  , דיסני The Walt Disney Co 1.85%  , ARM ARM Holdings 6.82%  , שופיפיי Shopify 2.31%  , D-WAVE D-Wave Quantum 13.32%  , אפירם Affirm 5.21%   ועוד.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 04/05/2025 20:36
    הגב לתגובה זו
    זה תמיד מצד אחד... אבל מצד שני... אז מה יהיה אף אחד לא יודע וצריך להיות זהירים.