שבוע עמוס באירועי מאקרו - כישלון פריצת 1.374 באירו-דולר עשוי להעיב על השטר האירופי
השבוע שחלף - סיכום קצר
השבוע החולף נפתח בסערה בעקבות רעידת האדמה שפקדה את ניו-זילנד, דבר אשר גרם לטלטלה בשווקים הפיננסים בתחילת השבוע. רעידת האדמה החזקה התרחשה בעיר השנייה בגודלה בניו זילנד - קרייסטצרץ', בירת מחוז קנטרברי שבאי הדרומי של ניו זילנד. רעש האדמה היה בעוצמה של 6.3 סולם ריכטר וגרם לנזקים רבים ברכוש ובנפש. חשוב לציין, כי רק בחודש ספטמבר האחרון אותה עיר ספגה את רעידת האדמה הגדולה ביותר מזה 80 שנה האחרונות, אשר גרמה לנזקים כבדים ברכוש שהסתכמו על פי הערכתו של הבנק המרכזי בניו זילנד בסך 3.8 מיליארד דולר. הדולר הניו זילנדי ספג את ההפסדים הכבדים ביותר, וזאת על רקע הספקולציות כי הבנק המרכזי יאלץ להוריד את שיעור הריבית במטרה לתמוך בכלכלה המקומית לאחר רעידות האדמה אשר פקדו את המדינה.
ארה"ב
שבוע המסחר בוול סטריט התאפיין בירידות שערים על רקע המהומות בלוב, אשר הקפיצו את מחיר הנפט מעל 100 דולר לחבית לראשונה מאז אוקטובר 2008. קברניטי הכלכלה הגדולה בעולם חוששים מפני האטה כלכלית ובעיקר מהתפרצות אינפלציונית כתוצאה מהעלייה החדה במחירי הנפט. החשש הגדול הוא שהמהומות יגיעו ליצואנית מספר אחת בעולם - ערב הסעודית. במידה והתרחיש הנ"ל אכן יתממש, הדבר עלול להוביל לטלטלה נוספת בשוק הנפט העולמי ומחיר הנפט עשוי להגיע לאזור ה-200 דולר לחבית. חלק מחברי הפד החלו בהפעלת לחצים על ברננקי וטענו כי אסור לשבת בחיבוק ידיים ולהמתין להתגברות הלחצים האינפלציוניים הצפויים כתוצאה מהזינוק החד במחיר הנפט.
ביום שישי השווקים הפיננסים הצליחו לסגור בטריטוריה החיובית אך בסיכום השבועי המדדים סגרו בירידות שערים לראשונה מזה מספר חודשים. הסוחרים העדיפו להתעלם מנתוני המקרו הטובים יחסית שפורסמו לאורך השבוע. נתון התמ"ג של הרבעון ה-4 עודכן כלפי מטה מ-3.2% ל-2.8%, מכירות הבתים הקיימים עלו ב-2.7% בחודש ינואר לקצב שנתי של 536 אלף בתים לעומת 522 אלף שנרשמו בחודש דצמבר, מכירות הבתים החדשים אכזבו כאשר רשמו ירידה חדה לקצב של 284 אלף בתים לעומת 325 אלף יחידות שנמכרו בחודש קודם, הזמנות המוצרים ברי קיימא זינקו ב-2.7% ואמון הצרכנים בארה"ב עלה לשיא של 3 שנים בחודש פברואר על רקע השיפור המשמעותי המורגש היטב לאחרונה ברוב הסקטורים במדינה. כאשר רשם קריאה של 70.4 נקודות לעומת הצפי שעמד על 65.4 נקודות.
דולר
הדולר ספג הפסדים כבדים כנגד מרבית המטבעות העיקרים. ההפסד הגדול ביותר היה מול הפרנק השוויצרי אשר קבע שפל כל הזמנים מולו ברמה של 0.9232. הפרנק השוויצרי קיבל רוח גבית לנוכח הסנטימנט השלילי אשר ששרר בשווקים לאורך השבוע.
הדולר הקנדי שבר את אזור התמיכה בנקודה 0.9840. הזינוק במחיר הנפט תומך משמעותית במטבע הקנדי לאור העובדה כי קנדה הינה אחת מיצואניות הנפט הגדולות בעולם ומושפעת רבות מהשינויים הקיצוניים במחירי הנפט.
חולשתו של הדולר צברה תאוצה אחרי אמירותיהן היוניות של חברי הפד בולארד ולאקר אשר טענו כי אין לפסול תוכניתיות תמריצים נוספות אחרי סיומה של התוכנית הנוכחית, אשר צפויה להסתיים בחודש יוני הקרוב, והוסיפו כי ניתן להמשיך במדיניות ההקלות המוניטאריות גם במהלך המחצית השנייה של השנה.
אירופה
האירופאים היו עסוקים באירועים בלוב ובעלייה במחירי הנפט אשר הובילו לזינוק חד באינפלציה ברחבי היבשת. חברי הבנק המרכזי מתחילים להפעיל לחץ על טרישה וקוראים להידוק מוניטארי במטרה לבלום את האינפלציה החורגת מטווח היעד השנתי .
הפעילות הכלכלית בסקטור הפרטי הואצה בקצב המהיר ביותר מאז חודש יולי 2006. סקר האקלים העסקי בגרמניה רשם קריאת שיא של 111.2 נקודות לעומת 110.3 נקודות שנרשמו בחודש קודם.
אירו
התחזק מול השטר הירוק אך לא הצליח לקבוע שיא חדש. בשבוע שלפנינו האירו עשוי להיות תחת לחץ לקראת פרסום החלטת הריבית .
בריטניה
נתון התמ"ג של הרבעון ה-4 2010 עודכן כלפי מטה מ-0.5%- ל-0.6%- והוביל לנפילה חדה בערכו של המטבע המלכותי. מוקדם יותר פורסמו הפרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונים ומהם עלה כי 3 מתוך 9 מחברי הבנק המרכזי של בריטניה הצביעו בעד לעלות את שיעור הריבית, בישיבת הריבית הניצית ביותר בשנים האחרונות, אנדריו סנטנס הניצי ביותר הצביע בעד לעלות את שיעור הריבית ב-0.5% לרמה של 1% ואילו מרטין וויל וספנסר דייל הצביעו בעד לעלות את שיעור הריבית ב-0.25%. בין שאר חברי הוועדה נשמעו חילוקי דעות קשים בנושא הריבית.
השבוע במרכז
בשבוע העמוס שלפנינו הסוחרים ימשיכו לעקוב בדריכות על הנעשה בלוב. מחירי הנפט ימשיכו להכביד על השווקים הפיננסים. במידה והמהומות יגיעו למדינות נוספות כגון סעודיה, הירידות בשווקים עשויות להתחדש. בינתיים, השווקים באסיה ובאירופה עשויים לשאוב עידוד מהנעילה החיובית בוול-סטריט.במישור המאקרו, ירכזו עניין אירועים רבים. השבוע כל מטבע נמצא בכוננות ספיגה, לכן נדרשת זהירות מרבית.
ארה"ב
הוצאה פרטית - קודם: 0.7% צפי:0.5%
מדד מנהלי הרכש שיקגו - קודם: 68.8 צפי: 68.1
מכירות הבתים הנמצאים בתהליכי בניה - קודם: 2% צפי: 2.2%-
מדד מנהלי הרכש PMI - קודם: 60.8 צפי:60.7
דוח התעסוקה של ADP - קודם: 187 אלף צפי: 184 אלף
מתן עדות של ברננקי מול הקונגרס
פרסום ממצאי ספר הבז'
מספר דורשי עבודה חדשים - קודם: 391 אלף צפי: 386 אלף
מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים - קודם: 59.4 צפי: 59.9
מספר המועסקים ללא המגזר החקלאי (NFP) - קודם: 36 אלף צפי: 175 אלף
שיעור האבטלה - קודם: 9% צפי:9.1%
הזמנות מפעלים - קודם: 0.2% צפי:2.4%
האירועים בלוב הצליחו להסיט את תשומת הלב של הסוחרים בשבוע שעבר אך במהלך השבוע שלפנינו אור הזרקורים יחזור להתמקד בביצועיה של הכלכלה הגדולה בעולם. האירוע המרכזי הינו מספר המועסקים אשר יפורסם ביום שישי. הנתונים צפויים להעיד על כך ששוק התעסוקה ממשיך להתאושש אחרי תקופה ארוכה מאוד של קיפאון. סקטור היצור יעמוד במבחן ביום שלישי עם פרסום מדד מנהלי הרכש אשר צפוי להצביע על כך שהסקטור המשיך להתרחב גם בחודש פברואר. הדולר עשוי לקבל רוח גבית במידה ונתוני התעסוקה יפתיעו לטובה. אכזבה עשויה להגביר את לחץ המכירות עליו.
קנדה
תמ"ג - קודם: 0.4% - צפי: 0.3%
החלטת הריבית + נאום נגיד הבנק המרכזי - צפי להותרת הריבית על כנה ברמה של 1%.
מדד מנהלי הרכש - קודם :41.4 צפי:49.6
התחזקותו של הדולר הקנדי תורמת לריסון האינפלציה בשלב זה, לכן הבנק המרכזי עשוי לשמור על מדיניותו המוניטארית לתקופה של עוד מספר חודשים. נתון התמ"ג עשוי להפתיע לטובה, מדד מנהלי הרכש צפוי לבצע ריבאונד משמעותי אחרי ההתכווצות הרצינית שנרשמה החודש דצמבר, דבר אשר עשוי להעניק רוח גבית חזקה למטבע המקומי.
בריטניה
מדד מחירי הבתים (HALIFAX) - קודם:0.8% צפי:0.6%-
מדד מחירי הבתים (NATIONWIDE) - קודם: 0.1%- צפי:0.2%-
מדד מנהלי הרכש מגזר היצור - קודם: 62 צפי:61.5
מדד מנהלי הרכש מגזר הבנייה - קודם: 53.7 צפי:53.1
מדד מנהלי הרכש מגזר השירותים - קודם: 54.5 צפי:54
הפאונד עשוי להתאושש, זאת בעיקר על רקע הנתונים שאמורים להצביע על המשך התרחבות בסקטורים השונים במדינה.
גוש האירו
מדד המחירים לצרכן - קודם: 2.4% צפי:2.4%
שינוי במספר הבלתי מועסקים בגרמניה - קודם :13- אלף צפי: 13- אלף
שיעור האבטלה - קודם: 10% צפי:10%
מכירות קמעונאיות גרמניה - קודם: 0.3%- צפי:0.5%
מכירות קמעונאיות - קודם: 0.6%- צפי:0.4%
החלטת הריבית + נאום יו"ר ה-ECB טרישה - צפי להותרת הריבית על כנה ברמה של 1%
נאום של יו"ר ה-ECB טרישה
דריכות גבוהה לקראת נאומו של טרישה לאחר פרסום החלטת הריבית . יו"ר ה-ECB עשוי להישמע ניצי ולהצטרף לקולותיהם של חברי הבנק סמאג'י ומרסק אשר טענו כי יש לעלות את שיעור הריבית בהקדם. במידה ודבריו אכן יהיו ניציים האירו עשוי לזנק לעבר רמה של 1.40 דולר לאירו.
אוסטרליה
מכירות קמעונאיות - קודם: 0.2% צפי:0.3%
החלטת הריבית + נאום נגיד הבנק המרכזי - צפי להותרת הריבית על כנה ברמה של 4.75%.
תמ"ג רבעון 4 2010 - קודם: 0.2% צפי:0.6%
אישורי בניה - קודם:8.7% צפי: 3.1%-
מאזן הסחר הבינ"ל - קודם:1.98 מיליארד צפי:1.56 מיליארד
הדולר האוסטרלי קרוב לפרוץ את רמת השיא של כל הזמנים מול השטר הירוק הניצבת בנק 1.0250.
נתוני המקרו עשויים להוות טריגר לפריצה ולקביעת שיאים חדשים.
שאר העולם
מכירות קמעונאיות (יפן) - קודם: 2.1%- צפי:1.5%-
שיעור האבטלה (יפן) - קודם: 4.9% צפי:4.9%
מדד מנהלי הרכש במגזר היצור (סין) - קודם: 52.9 צפי:52.2
תמ"ג רבעוני (שוויץ) - קודם: 0.7% צפי:0.5%
מדד מנהלי הרכש במגזר היצור (שוויץ) - קודם: 60.5 צפי:60.7
מכירות קמעונאיות (שוויץ) - קודם: 0.8%- צפי: 1.7%
ניתוח טכני
פישר בוחר שלא להפתיע ומעלה כצפוי את שיעור הריבית ב-0.25% לרמה של 2.5%. עלייה בריבית באה על רקע העלייה של 0.2% במדד המחירים לצרכן של חודש ינואר (מעל התחזיות שעמדו על עליה של 0.1%), בעקבות העלייה מתמשכת במחירי הדיור והצמיחה החזקה במשק.
על פי הערכות, בנק ישראל עשוי להמשיך במדיניותו הניצית לאורך השנה במטרה לשמור על יציבות המחירים. למרות העלייה בשיעור הריבית, הדולר התחזק מול השקל וסגר את שבוע המסחר מעל 3.65 שקל לדולר. החלשות השקל נובעת ככל הנראה מהמתיחות ההולכת וגוברת במזרח התיכון.
דולר שקל
גרף שבועי