האירועים בלוב מעיבים על השווקים
האמריקנים חוזרים לשגרה לאחר סופ"ש הארוך ושולחים את המדדים המובילים לירידות שערים חדות על רקע האירועים הקשים בלוב. נתוני המאקרו החיוביים לא הצליחו למתן את הירידות החדות ובסיכום יום המסחר הראשון בארה"ב התרסק מדד הנסד"ק ב-2.74%, הדאו ג'ונס ירד ב-1.44% ומדד ה-S&P500 צנח ב-2.05%. מחיר הנפט הגיע מרחק נגיעה מהרמה הפסיכולוגית של 100 דולר לחבית על רקע הפסקת אספקת הנפט והגז מלוב לאירופה.
במישור המאקרו אמון הצרכנים בארה"ב עלה לשיא של 3 שנים בחודש פברואר על רקע השיפור המשמעותי המורגש היטב לאחרונה ברוב הסקטורים במדינה. הנתון רשם קריאה של 70.4 נקודות לעומת הצפי שעמד על 65.4 נקודות.
בשאר העולם נרשמו ירידות שערים חדות בעיקר על רקע רעידת אדמה חזקה שפקדה את העיר השנייה בגודלה בניו זילנד - קרייסטצרץ' בירת מחוז קנטרברי שבאי הדרומי של ניו זילנד. רעש האדמה היה בעוצמה של 6.3 סולם ריכטר וגרם לנזקים רבים ברכוש ובנפש. חשוב לציין כי רק בחודש ספטמבר האחרון העיר ספגה את רעידת האדמה הגדולה ביותר ב- 80 שנה האחרונות, אשר גרמה לנזקים כבדים ברכוש שמסתכמים על פי הערכה של הבנק המרכזי בניו זילנד בסך 3.8 מיליארד דולר.
שוק המט"ח והסחורות
האירועים בלוב ובניו זילנד גרמו לטלטלה משמעותית בשוק המט"ח. הדולר הניו זילנדי ספג מכה קשה ביותר כנגד מרבית המטבעות בעולם, על רקע ההערכות כי הכלכלה המקומית תתקשה מאוד להתאושש לאחר שתי רעידות האדמה הקשות שפקדו אותה בהפרש של מספר חודשים בודדים ביניהן. הדולר האוסטרלי הנסחר בקורלציה כמעט מושלמת עם הדולר הניו זילנדי, איבד גובה וחצה את רמת השקילות כלפי מטה לראשונה מזה מספר ימים.
הדולר הקנדי מאבד גובה על רקע הירידה של 0.2% במכירות הקמעונאיות בחודש דצמבר, אך עדיין שומר על כוחו מתחת לרמת השקילות בעיקר על רקע הזינוק החד במחירי הנפט התורם לדולר הקנדי בשל העובדה כי קנדה הינה אחת היצואניות הגדולות בעולם.
האירו והפאונד נסחרו בתנודתיות רבה בעיקר מול השטר הירוק. האירו צנח מולו בשעות הבוקר ביותר מ-150 פיפס, אך לקראת סיום יום המסחר האירו הצליח למחוק את מרבית ההפסדים שספג במהלך היום. סוחרי הפאונד החליטו לממש רווחים לקראת פרסום הפרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה ובעיקר על רקע הצהרותיו היוניות של חבר הבנק המרכזי של בריטניה בשם אדם פוזן, אשר טען כי יש להימנע מלבצע הידוק מוניטארי בשלב זה והסביר כי האינפלציה לא צריכה להוות שיקול מרכזי לשינויים מוניטאריים. אדם פוזן נחשב לאיש היוני ביותר מבין 9 חברי הועדה של הבנק המרכזי, הוא היה היחיד שהצביע בעד להרחיב את היקפה של תוכנית רכישות האג"ח בעוד 50 מיליארד פאונד בפגישה שנערכה בחודש ינואר.
הין והפרנק מתחזקים על רקע הסנטימנט השלילי השורר בכל רחבי העולם הגורם למשקיעים רבים לחפש מקלט במטבעות בעלי ריבית נמוכות כגון הין והפרנק.
סקור הסחורות
הסחורה הלוהטת היא ללא ספק הנפט, אשר זינק ביותר מ-14 דולר לחבית בשבועיים האחרונים, על רקע שלל האירועים שהתרחשו לאחרונה במדינות ערב. אנליסטים רבים מעריכים כי מחיר הנפט עלול לזנק מעל 100 דולר לחבית בימים הקרובים במידה ושפיכות הדמים בלוב תחמיר. חשוב לציין כי לוב היא אחת היצואניות הגדולות בעולם של הנפט, המספקת קרוב ל2 מיליון חביות נפט ביום. לכן, האירועים החמורים עשויים לגרום לטלטלה גדולה במשק הנפט העולמי, דבר אשר עשוי להוביל להאטה כלכלית משמעותית בכל רחבי העולם.
הזהב טרם הגיע לרמות השיא שלו באזור 1430 דולר לאונקיה, אך הוא נמצא במרחק נגיעה מהפסגה. האירועים האחרונים בעולם יחד עם האינפלציה הגואה הופכים את הזהב לנכס מבוקש ביותר לכן מחירו עשוי לזנק מעל רמת השיא במהלך הימים הקרובים.
מה מצפה לנו היום?
המשקיעים בעולם ימשיכו לעקוב בדריכות אחרי ההתפתחויות בלוב. במידה ומחירי הנפט יוסיפו לעלות, המימושים בשווקים הפיננסים עשויים להימשך על רקע החששות כי העלייה
החדה בנפט תוביל להמשך עליות המחירים בעולם, דבר אשר עלול לפגוע בצמיחה של כלכלות רבות בעולם. במישור המאקרו ירכזו עניין מספר אירועים, אך הבולט ביניהם יהיה פרסום הפרוטוקולים של הריבית. לאחרונה נשמעו קולות בנוגע לאפשרות לכך שחבר שלישי מבין ה-9 יצביע בעד להעלות את שיעור הריבית בפגישה הקרובה. צ'רלס ביין עשוי להיות החבר הנוסף שעבר לצד הניצי. במידה והתרחיש הזה אכן יתממש, הפאונד עשוי לצבור תאוצה על רקע הערכות כי הריבית תעלה בעתיד הקרוב.
מכירות הבתים יד שנייה (ארה"ב) - קודם:528 אלף צפי: 527 אלף
פרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה + התפלגות קולות - קודם: 2-1-6 צפי :3-0-6
ניתוח טכני
דולר שקל
גרף שבועי