אטיאס יזרז את הקבלנים? יקבלו 15% מסכום הזכייה בקרקע אם יבנו תוך 30 חודשים

התקבלה היום הוראת שעה להשבת קרקעות חקלאיות למינהל מקרקעי ישראל שיאשרו את בנייתן של 18 אלף יחידות דיור. כמו כן אושרה היום החלטת הממשלה להטיב עם קבלנים שיבנו מהר
לירן סהר |

במסגרת הפתרונות שיוזמת הממשלה, להורדת מחירי הדיור ולהגדלת מלאי הקרקעות לשיווק למגורים, קיבלה היום מועצת מקרקעי ישראל הוראת שעה למשך שנתיים, שתיצור תמריץ להשבת קרקעות חקלאיות, שיעודן שונה למגורים, למינהל מקרקעי ישראל.

בתמורה להשבת הקרקע לפי דרישת המינהל, בתוך 60 יום, יקבל החוכר פיצוי כספי מוגדל ב-50%, מזה שקבע השמאי הממשלתי הראשי עבור זכויות החוכר בקרקע: עבור דונם קרקע המעובד בגידולי שלחין קבע השמאי פיצוי בגובה 12,700 שקל, ועבור דונם קרקע הנטוע מטעים קבע השמאי פיצוי בגובה 30,800 שקל (פיצוי עבור קרקעות המעובדות בגידולי בעל יקבע בנפרד).

בנוסף לפיצוי המוגדל, לחוכר תהיה אף זכות לרכוש בפטור ממכרז ובתשלום מלא מספר מגרשים מוגבל בתחום התכנית באישור המינהל: במרכז הארץ 20% מהשווי היחסי של שטח ההשבה, אך לא יותר מ-100 דונם ולא יותר מ-500 יחידות דיור. באזורי עדיפות לאומית יוכל החוכר לרכוש מגרשים בהיקף של עד 25% משטח התכנית ובלבד שהשטח אשר יוקצה בפטור ממכרז לא יעלה על 150 דונם.

המינהל יזם התיקון לחוק מקרקעי ציבור (סילוק פולשים) אשר מטרתו לאפשר למינהל להחזיר לרשותו קרקע חקלאית, אשר השבתה נדרשה עקב שינוי יעודה, אך היא לא פונתה על פי דרישת המינהל. כיום, ישנן כ-12,000 יחידות דיור בתוכניות מאושרות וכ-6,000 יחידות דיור בהליכי אישור שונים הנמצאות על קרקע חקלאית ששינתה את יעודה. במקרים אלה, יאפשר התיקון למינהל לפנות את החוכר החקלאי מהמקרקעין שייעודם שונה וזאת ללא צורך בהליך משפטי ארוך אשר ימנע את פיתוח המקרקעין למטרת מגורים.

כמו כן, בהתאם להכרזת הממשלה בחודש שעבר, מועצת מקרקעי ישראל החליטה לתמרץ יזמים לסיים בניית פרויקטים ושיווקם בפרקי זמן קצרים יותר. על ידי חסכון של 15% מסכום הזכייה בקרקע, ליזם שיעמוד בלוחות הזמנים שהוצבו לו ויסיים את הבנייה בתוך 30 חודש.

בנוסף, המועצה אישרה כי בקרקע המשווקת על ידי המינהל יבוצע פיתוח התשתיות על ידי הרשות המקומית למעט מקרים בהם תידרש מעורבות ממשלתית. כן אושר כי המימון לבניית מוסדות ציבור ופיתוח שטחי ציבור בשכונות חדשות יגיע משיווק הקרקע. המועצה החליטה כי פיתוח תשתיות בפרויקטים של בנייה למגורים יבוצע ככלל על ידי רשויות מקומיות שמעמדן הסוציו-אקונומי גבוה, באמצעות אגרות והיטלים. המימון לביצוע מבני ציבור ושטחי ציבור פתוחים יתקבל משיווק הקרקעות. כסף זה ייגבה מערך הקרקע שתשווק לפי מפתח של 4,500 שקל לכל יחידה שתשווק במרכז הארץ ו-7,000 שקל לכל יחידה שתשווק באזורי עדיפות לאומית.

בישובים שמעמדם הסוציו אקונומי מוגדר כחלש יותר (אשכולות 1-6) יבוצע הפיתוח על ידי משרד הבינוי והשיכון, בכפוף לאישור ועדת הפרויקטים, למעט רשויות אשר ועדת הפרויקטים אישרה להם לבצע את הפיתוח בכוחות עצמם.

אריאל אטיאס, שר הבינוי והשיכון אמר כי "ההחלטה תיתן תמריץ לראשי ערים להקים שכונות חדשות על ידי הסרת נטל הקמת מוסדות הציבור והשטחים הציבוריים מהרשויות המקומיות. כך יינתן מענה סביר לכללי תקן מוסדות ציבור ויאפשר בצורה מיידית לראשי רשויות שהתנגדו לשיווקים, בשל מחסור אמיתי בתקציב למימון מוסדות הציבור והשצ"פים, לתמוך בשיווקי הקרקע ולהצטרף אליהם".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה