למצוא בת"א השקעה טהורה - משימה שהפכה קשה יותר ויותר

בועז אלפרן |

בתי השקעות רבים משחררים מדי שבוע המלצות השקעה, הכוללות חלוקת עוגת ההשקעות, באחוזים משתנים, בין אפיקים ישראליים וגלובליים. על-פניו, זו חלוקה הגיונית, הקצאות הנכסים בין אפיקי השקעה השונים מבוצעות במטרה להשיג תשואה מרבית לרמת סיכון נתונה. אסטרטגיית פיזור נכסים בארץ ובחו"ל אמורה לשפר את היכולת להתמודד עם אירועים קיצונים שמתרחשים בשוק המקומי ולהקטין את התלות הגבוהה בשוק ההון הישראלי ובזירה הגיאו-פוליטית המקומית.

לישראל מאפיינים כלכליים ייחודיים, ולהם נלווים סיכוני השקעה. שער חליפין גבוה, התפרצות אינפלציונית או לחילופין ירידה בצריכה המקומית עשויים להשפיע רוחבית על מרבית החברות הנסחרות בבורסה בת"א. טקטיקת השקעה מגוונת וגלובלית מקטינה את המתאם בין ניירות הערך בתיק ההשקעות ומספקת גידור מפני סיכוני שער חליפין, ואירועים כלכליים מקומיים, או כך לפחות נהגנו לחשוב.

בעצם, העולם היום גלובלי ופתוח מאי פעם. ייתכן שההפרדה בין השקעות גלובליות והשקעות מקומיות, ישראליות במקרה שלנו, שייכת לעבר ואינה אפשרית עוד. חברות טכנולוגיה ישראליות, הנסחרות בבורסות בחו"ל, הינן בעיקר יצואניות, אך התרגלנו לחשוב כי חברות שרשומות למסחר בתל-אביב, פועלות בעיקר כאן, בשוק המקומי. גם אם פעם זה היה המצב, היום כבר ממש לא. מסתבר כי חלק גדל והולך מפעילותן העסקית של החברות הנסחרות בתל-אביב, חברות שנתפסות כישראליות מובהקות, הינה בינלאומית ולא מקומית. אולי קשה להאמין, אך למעלה מ-50% מהכנסותיהן של חברות ת"א 25 נובעות מהכנסות מלקוחות בחו"ל.

היצואניות הבולטות ברשימה זו הן טבע, נייס, אלביט מערכות, חברה לישראל וקבוצת דלק - כולן פועלות בשווקים בינלאומיים, כשהכנסות טבע (שרוב מוחלט של פעילותה בחו"ל) מהוות 18% מההכנסות של חברות תל-אביב 25, או 36% מההכנסה המצרפית הבינלאומית של חברות ת"א 25. פעילות החברה לישראל בחו"ל, בעיקר דרך הכנסות כי"ל וצים, תרמה למעלה מ-10% מההכנסה של חברות ת"א 25, או למעלה מ-20% מההכנסה מפעילות בינלאומית מצרפית של חברות ת"א 25.

דוגמא קיצונית יותר לבינלאומיות במגרש הביתי הינה פריגו, חברת פרמצבטיקה בינלאומית לחלוטין, השוכנת במדד ת"א 25 מאז רכשה ב-2005 את אגיס הישראלית.

כמובן שישראל אינה יוצאת דופן. טשטוש הגבולות והייצוג הגדל והולך של השקעות גלובליות במדדים מקומיים מתרחשים בזירות השקעה נוספות בעולם. לדוגמא, בחינת מדד S&P500 מגלה כי גם ברשימת 500 החברות האמריקאיות הגדולות למעלה מ-50% מסך ההכנסות של החברות במדד נובע מפעילות מחוץ לגבולות ארה"ב.

עירוב התחומים בין השקעה מקומית לבינלאומית ימשיך להאיץ מן הסתם בשנים הקרובות, ויהפוך את פיזור הסיכונים הגלובליים ואת מציאת ההשקעה המקומית הטהורה למשימה קשה יותר ויותר.

מאת: בועז אלפרן, סמנכ"ל השקעות, אינפיניטי גרופ

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה