תיקון: הפער בין ביוסל לפרוטליקס נפתח, הדיסקאונט הוא של כ-25%
**בכתבה תוקן גובה המס אותו צריכה צריכה לשלם ביוסל אם תממש את השקעתה בפרוטליקס ולכן הדיסקאונט בה עומד על 25% בלבד.
ביוסל האם מניית ביוסל מתומחרת בחסר והאם מדובר בכשל שוק מובהק? מבדיקה שערך Bizportal עולה כי הערך הנכסי הסחיר של המניה גבוה בכ-25% מהערך החברה בבורסה - פער שאם ללמוד מההיסטוריה לא צפוי להחזיק מעמד.
כידוע, הנכס העיקרי של ביוסל הינו החזקה במניות פרוטליקס, חברת הביוטכנולוגיה מכרמיאל. ביוסל מחזיקה 17.9% מפרוטליקס (או 16.3% בדילול מלא) ואילו קופת המזומנים של החברה והיקף ההתחייבויות של החברה הינם זניחים.
לפיכך, אם מסתכלים על התמחור הנכסי של החברה הרי השווי שלה צריך לשקף את ערך הנכסים של החברה פחות היקף ההתחייבוית בניכוי השפעות המס. לאור האמור, שווי הנייר (ההון המונפק והנפרע של החברה המוכפל בשער הנייר בבורסה) של חברת פרוטליקס בבורסה הינו כ-2.5 מיליארד שקל .
כעת אם נגזור את הערך הנכסי של חברת ביוסל הרי שוויה צריך להיות שווי פרוטליקס מוכפל בשיעור ההחזקה: כלומר, 448 מיליון שקלים לערך. מהשווי הנכסי יש להוריד את השפעות המס על רווח ההון בגובה של 23% (שיעור המס שמשלם בעל מניות עיקרי) באם ביוסל תחליט לממש את אחזקותיה.
חיוב המס בחישוב גס יהיה כלהלן: שווי המכירה, כלומר השווי הנכסי (448 מיליון), בניכוי שווי החברה בספרי ביוסל (כ-46 מיליון). כלומר היא אמורה לשלם מס בגובה 81.9 מיליון שקלים. נציין, כי עד היום ביוסל הפרישה 75 מיליון שקלים כמס נדחה (התחייבויות שאינן שוטפות). כך שבסופו של דבר השווי הנכסי של ביוסל פחות המס עומד על 366.1 מיליון שקלים.
להלן שתי הערכות שווי לפי אחוז החזקה רגיל ובדילול מלא:
לדבריו של סרגיי וסצ'ונוק, האנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר, הדיסקאונט במחיר המניה נובע בעיקר משיקולי המס ומהרצון של המשקיעים הישראלים להיחשף ישירות להשקעה בפרוטליקס. אך לדעתו, הדיסקאונט הנוכחי "יכול להיות מעניין וכי לאורך ההסטוריה פערים בסדר גודל כזה בין חברת האחזקות לבין חברה המוחזקת נסגרים. יש כאן בהחלט דיסקאונט לערך הנכסי של החברה".
הפרמיה הסחירה הולכת וגדלה (גרף לפני תשלום מס)
לפי הגרף הנ"ל ניתן לראות כי החל מסוף חודש אוגוסט הולכת וגדלה הפרמיה הסחירה של מניית ביוסל. אחת הסיבות העיקריות לכך הינה הצפייה לרישומה של חברת הביוטכנולוגיה למסחר בתל אביב. פרוטליקס שנסחרת בבורסת AMEX בארצות הברית החלה להיסחר באחד העם ב-6 בספטמבר.
עד לרישומה בבורסה בתל אביב, משקיעים ישראלים שהיו מעוניינים להיחשף למנייה ברמה מקומית יכלו לעשות זאת באמצעות השקעה בביוסל. לכן, ניתן לייחס את פתיחת הדיסקאונט בין המניות גם למעבר של השקעות מביוסל לפרוטליקס.
הסיפור חוזר על עצמו? בשנת 2009 הדיסקאונט בביוסל הלך ונסגר
השווי ההוגן של ההשקעה במניות פרוטליקס עמד ב-31 בדצמבר 2008 על 101.2 מיליון שקלים בזמן ששווי השוק של ביוסל עמד על 45.85 מיליון שקלים - פער של 54.7%.
בהתאם לכך, שהחלה ההתאוששות בשווקים ביוסל רשמה תשואת יתר משמעותית על פרוטליקס - מתחילת 2009 ועד אמצע נובמבר באותה השנה טיפסה מניית ביוסל בשיעור של 1,147% בעוד פרוטליקס הוסיפה "רק" 537% לערכה. תשואת היתר שהניבה ביוסל על פרוטליקס נבעה בעיקר מסגירת הדיסקאונט בו נסחרה החברה אל מול השווי ההוגן של החזקתה, כנראה ברקע להתפתחויות החיוביות בפרוטליקס שהביאו להקטנת הסיכון.