עובד מבקש לדעת האם זמן ההפסקה, המשולם על ידי המעביד, הינו רכיב לחישוב פיצויי הפיטורים?
בחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951 (להלן ? "החוק"), מוגדרות "שעות עבודה" עליהן יש לשלם שכר לעובד, כזמן שבו עומד העובד לרשות העבודה, לרבות הפסקות קצרות ומוסכמות הניתנות לעובד להחלפת כוח ואויר, ולמעט הפסקות המוסדרות במסגרת סעיף 20 לחוק.
עוד נקבע בחוק, כי ביום עבודה של שש שעות ומעלה, עובד המועסק בעבודת כפיים, זכאי להפסקת עבודה למנוחה ולסעודה, שלא תפחת מ-¾ שעה ולא תעלה על שלוש שעות, כאשר לפחות חצי שעה מתוך ההפסקה, תהיה רצופה.
במסגרת היתרים לסטייה מהוראות הסעיף שניתנו על ידי שר התמ"ת נקבע, כי עובד שאינו מועסק בעבודת כפיים, זכאי להפסקה כאמור, רק אם יום העבודה עולה על שמונה שעות ביום רגיל, או שבע שעות בימי שישי וערבי חג (קיימים היתרים נוספים במגזרים מסוימים, המאפשרים סטייה מהוראת הסעיף). עם זאת, בשבוע עבודה בן חמישה ימים מותר להעסיק עובד תשע שעות ליום ללא הפסקה.
לעניין התשלום בגין הפסקה יש להבחין בין הפסקה, בה העובד אינו נדרש לעמוד לרשות המעביד והוא אף רשאי לצאת ממקום העבודה. במקרה זה, ההפסקה לא תחשב כחלק משעות העבודה והמעביד אינו חייב בתשלום עבור זמן ההפסקה, אלא אם כן נקבע אחרת בהסכם קיבוצי, צו הרחבה או בחוזה אישי.
לבין הפסקה בה נוכחותו של העובד במקום העבודה מהווה הכרח לתהליך העבודה או להפעלת הציוד והשימוש בו, והעובד נדרש על ידי המעסיק להישאר במקום העבודה. במקרה זה, זמן ההפסקה יחשב כחלק משעות העבודה, והמעביד יהיה חייב בתשלום עבור זמן ההפסקה, כאילו הייתה זו שעת עבודה.
במקרה הנדון, הרי ששונה התשובה באם המעסיק שילם לעובד על זמן ההפסקה או לאו.
במידה והמעסיק לא שילם לעובד, שכן לא היה מדובר בשעות עבודה הרי, שזמן זה כלל אינו מחויב בתשלום שכר ולכן גם אינו רכיב לחישוב פיצויי הפיטורים.
במידה והמעסיק שילם לעובד עבור זמן ההפסקה, שכן העובד היה נתון לרשות המעסיק בהפסקה הרי, שמדובר בזמן שהוא חלק משעות העבודה עליהן חייב המעסיק בתשלום. ומשכך, תשלום זה נחשב כשכר עבודה הנכלל בהגדרת השכר לצורך חישוב פיצויי הפיטורים.
במידה והעובד לא היה נתון לרשות המעסיק והיה רשאי לעשות ככל העולה על רוחו בהפסקה ולמרות זאת המעסיק היטיב עם העובד ושילם בגין זמן ההפסקה. הרי, שמאחר ולא קיים מקור חוקי המחייב את המעסיק לנהוג כך, נתון הדבר לשיקול דעתו של המעסיק באם לכלול תשלום זה בשכר לחישוב פיצויי הפיטורים או לא.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".