הפסימיות גוברת: "מבחינה הסטורית, שוקי המניות יכולים ליפול עוד 40%"
שוקי המניות של וול סטריט ממשיכים לאבד גובה במהירות. למרות המפולת שהתרחשה בחודשים האחרונים של 2008 וההצהרה של האורקל מאומהה, וורן באפט, בנובמבר 2008 כי "זה הזמן לרכוש מניות", עדיין התהום פעורה והמניות בניו-יורק לא מוצאות קרקע מוצקה.
לא מעט אנליסטים ואסטרטגים הופכים ליותר ויותר פסימיים עם כל שבוע שלילי שעובר (זה, אגב, יכול להיות סימן שהתחתית מתקרבת). היום ניתן לרכוש מניות של חברות מובילות רבות במחיר זול בהרבה לעומת המוצרים שהן מספקות. כך, מניה אחת של סיטי (סימול: C ) נפלה במהלך המסחר ביום חמישי מתחת לדולר אחד, ואילו מניה של GE צנחה מתחת ל-6 דולרים על רקע חששות שהחברה תיאלץ לגייס עוד מיליארדי דולרים בכדי לתמוך בחטיבה הפיננסית שלה.
"במקום לקנות מניה של סיטי בדולר, עדיף כנראה לקנות פחית מרק חם ברשת דולר-טרי (סימול: DLTR). זה יכול למלא את הבטן ומצד שני לחסוך הרבה מאוד כאבי ראש". כך אמר לבלומברג בריאן סוזי (Brian Sozzi ) אנליסט בחברת Wall Street Strategies בניו-יורק. מניית דולר טרי (רשת חנויות דיסקאונט, בסגנון וול-מארט), אגב, זינקה בשנה האחרונה ב-46% לעומת ירידה של 47% במדד ה-S&P 500 .
גם לאחר הנפילה של השנה האחרונה, המניות יכולות בהחלט להמשיך ולרדת, אומר סוזי. "אתה צריך להקשיב ולעקוב אחרי מה שהשוק משדר לך. זה בודאי יותר אמין ממה שכתוב במאזנים של החברות. אף אחד כבר לא בוטח במספרים".
השוק יכול ליפול עוד כ-40% בכדי להגיע לרמות השפל של 1981-1982, אומרת פאטי אדווארס, מייסדת חברת Storehouse Partners LLC מוושינגטון. נציין כי המכפיל הממוצע של מדד ה-S&P 500 עומד כיום על 10.17 בלבד, נמוך בהרבה מהממוצע ההיסטורי של 17-18 אולם במיתונים קודמים, כמו זה של 1973-1974 או 1981-1982 הוא נפל לסביבות 7 לפני שהשוק סימן תחתית והתחיל לעלות. וצריך גם לזכור שהמשבר הנוכחי חמור הרבה יותר משני הקודמים שהוזכרו.
מניית סטארבאקס (סימול: SBUX) נפלה בשנה האחרונה ב-53% וסגרה ביום שישי במחיר של 8.36 דולר, בעוד שקית במשקל פאונד (קצת פחות מחצי קילו) עולה בחנויות רשת בתי הקפה 9.95 דולר. "הצרכנים קנו בחמש השנים האחרונות הרבה מאוד ספלי קפה לאטה, כעת יש להם 5 שנים לחסוך ולהחזיר את ההוצאות המוגזמות שלהם בחמש השנים האחרונות", אומרת אדווארס.
אם נחזור לרגע לוורן באפט, נגלה שהוא חטף, בדומה למשקיעי ערך לטווח ארוך אחרים, מכות קשות מאוד בשנה האחרונה וגם בחודשים האחרונים. תיק ההשקעות, הפורטפוליו, של ברקשייר האת'וואיי (סימול: BRK-A) הצטמק בכ-35 מיליארד דולר בשנה האחרונה, והמניה התרסקה בכ-47%. מכה כואבת נוספת קיבל באפט ביום שישי, כשבנק וולס פארגו (סימול: WFC), אחת האחזקות המרכזיות של באפט, הודיע על קיצוץ חד בדיבידנד במאמץ לחסוך בהוצאות ולשמר מזומנים. הקיצוץ יגרום להצטמקות נוספת של כ-336 מיליון דולר בהכנסות השנתיות של ברקשייר.
ברקשייר, נזכיר, דיווחה לפני כשבוע על צניחה של 96% ברווחיה ברבעון הרביעי של 2008, לרמה של כ-117 מיליון דולר. היה זה רבעון חמישי ברציפות של ירידה ברווחים לחברת ההשקעות של באפט, בין השאר על רקע מחיקות הקשורות להימורים שביצעה החברה על נגזרי אשראי. ב-2008 כולה רשמה החברה ירידה של 62% ברווחים.
ביום שישי פורסמו, שוב, נתוני מאקרו כלכלה קשים בארה"ב (עוד כ-651 אלף מקומות עבודה התאדו בחודש עבר ושיעור האבטלה זינק ל-8.1%), מה שהביא אתמול (שבת) את הנשיא אובמה (כן כן, אותו אובמה שקרא לפני מספר ימים לאמריקנים לקנות מניות ולהחזיק בהם לטווח ארוך), לנסות ולעודד את האמריקנים. בנאום הרדיו השבועי שלו אמר אובמה, בין היתר, כי "משבר זו הזדמנות גדולה וכדאי לנצל אותה. אנו ננצל את ההזדמנויות הללו כי זה מה שאנחנו יכולים ויודעים לעשות, ואני משוכנע שזה מה שנעשה".
בשורה התחתונה, כרגע האור בקצה המנהרה נראה כמו זרקור של רכבת דוהרת המתקרבת במהירות. ברקע לא נפסק זרם החדשות השליליות ואף מתפרסמים מאמרים על כך שהכלכלה השניה בגודלה בעולם, יפן, עלולה לפשוט רגל בעתיד הלא רחוק (היצוא היפני צנח ב-47% בינואר, לממשלה חוב עתק של כ-7.8 טריליון דולר, כ-157 אלף דולר לתושב, אוכלוסיה הולכת ומזדקנת ושיעור חסכון שצנח מכ-16% בתחילת שנות ה-90' לכ-2.2% בלבד כיום) , כך שאפשר להבין את הפסימיות ההולכת ומתגברת בקרב האסטרטגים והאנליסטים בוול סטריט.