מצוקת האשראי בישראל: 68% מהחברות רואות קושי בשמירת מסגרת האשראי
מרבית החברות במשק הישראלי (68%) רואות קושי בשמירת מסגרת האשראי הקיימת, כאשר כשליש מהן מדווחות על קושי ניכר. זאת אחת מהמסקנות העולות מסקר מקיף שערכו הארגונים הכלכליים המובילים במשק בקרב חברות בתחומי התעשייה, המלאכה, המסחר והשירותים, המלונאות, הבנייה והיהלומים.
מסקר שנערך במהלך דצמבר 2008 ובתחילת ינואר 2009, בו נטלו חלק למעלה מ- 320 חברות, עולה, כי החברות במגזר העסקי זקוקות בדחיפות לאשראי נוסף להמשך פעילותן התקינה, מרביתן (58% מהן) מדווחות על היקף אשראי נדרש של חודש עד חודשיים מחזור. ממצאי הסקר הועברו לראש הממשלה, אהוד אולמרט, לשר האוצר, רוני בר-און, ולנגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר.
משבר האשראי הגלובלי שעשה עלייה לישראל במהלך המחצית השנייה של 2008 הביא הבנקים להקשיח את דרישות האשראי ולעלות את פרמיית הסיכון לחברות הישראליות.
"מצוקת האשראי מאיימת על יכולתו של המגזר העסקי לשרוד את המיתון", אומר בתגובה שרגא ברוש, יו"ר לשכת התאום של הארגונים הכלכליים ונשיא התאחדות התעשיינים. ברוש ציין, כי כשני שלישים מהחברות במשק הקטינו את ימי האשראי הניתנים בהסכמה ללקוחות.
מהסקר עולה, כי 78% מהחברות מדווחות על העלאת ריבית החובה/עמלת הקצאת אשראי, זאת למרות הורדות הריבית האגרסיביות אותן ביצע בנק ישראל בחצי השנה האחרונה. במקביל, יותר ממחצית מהחברות (52% מהן) ציינו כי הן נדרשו להציג ביטחונות נוספים למסגרת האשראי על ידי הבנקים. כמו כן, כשני שלישים מהחברות במשק הקטינו את ימי האשראי הניתנים בהסכמה ללקוחות ו-70% מחברות הנסקרות מדווחות על קושי בקבלת אשראי חדש/נוסף לפעילותן השוטפת ולמימון השקעות חדשות.
תגובה למצוקת האשראי
בתגובה למצוקת האשראי, מצמצמות מרבית החברות בהוצאותיהן ונעזרות בדרכי מימון חלופיות לאשראי הבנקאי.
מרבית החברות במגזר העסקי מצמצמות בהוצאות שכר, כאשר למעלה ממחציתן (54% מהן) מצמצמות שכר לדרג הניהולי בלבד. במקביל, 92% מהחברות מצמצמות בהוצאות אחרות ובמלאים, 69% מצמצמות השקעות, 78% מהחברות מצמצמות שעות נוספות ומשמרות ו- 43% אף נאלצו לפטר עובדים.
35% מהחברות שהשתתפו בסקר נאלצו להביא הון מהבית, 32% פנו למימון חוץ בנקאי, 18% מהחברות נאלצו לממש נכסים ריאליים להשגת נזילות, ו- 10% אף מדווחים על הכנסת שותף נוסף.
מבין כלל הענפים שנסקרו, בולטות באופן ניכר תגובותיהן של חברות הבנייה בנושא המימון החלופי: 88% מחברות הבנייה שהשתתפו בסקר נאלצו להביא הון מהבית, 59% פנו למימון חוץ בנקאי, 53% מימשו נכסים ריאליים להשגת נזילות ו- 36% מדווחים על הכנסת שותף נוסף
מסגרות הסיוע הממשלתיות הנדרשות
על השאלה איך יכולה הממשלה לעזור להן להתמודד עם מצוקת האשראי אומרות החברות, כי הסיוע הממשלתי הנחוץ ביותר הינו הקמת קרן ממשלתית בערבות מדינה מלאה. מענקי תעסוקה למניעת פיטורים דורגו במקום השני מבין מסגרות הסיוע הנדרשות, וקרן ממשלתית בערבות חלקית (של 70%) דורגה במקום השלישי.