עכשיו זה רישמי: כלכלת בריטניה במיתון, התמ"ג ירד ב-1.5% ברבעון האחרון
נדמה כי כלכלת בריטניה ספגה מהלומה קשה ביותר בעקבות התפוצצות בועת האשראי, תחילה המשבר הורגש יותר מכל בתחום הדיור, אך כעת המצב מחמיר בכל הסקטורים במדינה. זאת בעוד כלכלת המדינה נכנסת למיתון באופן רישמי.
הבוקר פירסם הבנק המרכזי בבריטניה את נתון התמ"ג, הנתון הצביע על צמיחה שלילית של 1.5% ברבעון האחרון לשנת 2008, זאת בעוד תחזיות האנליסטים עמדו על התכווצות של 1.2%.
לראשונה מאז שנת 1991 נכנסת כלכלת בריטניה למיתון באופן רישמי שכן ברבעון השלישי והרביעי לשנת 2008 נרשמה צמיחה שלילית. נזכיר כי ברבעון השלישי התכווצה כלכלת המדינה באופן מתון יחסית של כ-0.6%.
תגובה חדה בנוגע לפרסום הנתון מגיעה מזירת המט"ח העולמית. לאחר פרסום הידיעה, התחזקה מגמת החשלות הליש"ט בכ-0.8% נוספים אל מול הדולר. המטבע הבריטי נסחר כעת בירידות שערים של 2.39% אל מול השטר הירוק.
בתוך כך, מנהיג המפלגה השמרנית, דיוויד קמרון, נשמע מוטרד מאוד ומבקר בחריפות את התנהלות הממשלה בכלל ואת מדיניות האוצר בפרט בראיון שהעניק לטלגרף הבריטי.
קמרון אמר: "הכסף יאזל ממש בקרוב אם ראש הממשלה, גורדון בראון, ימשיך באותו המתווה של התוכניות הפיננסיות. אנו עלולים לחזור לזמנים הקשים כפי שהיה בשנות ה-70".
שנשאל מנהיג המפלגה השמרנית מתי להערכתו בריטניה תבקש סיוע, סירב קמרון לתת הערכה מדוייקת אך ציין: "אם נמשיך במדיניות הפיסקאלית הלא אחראית, בנקודה מסויימת שיכולה להיות מאוד קרובה, ייתכן והכסף יאזל".
מנהיג המפלגה לא חסך דברי ביקורת על התנהלות הממשל ואמר: "צריך להבין כי חוסר השליטה על רמת ההוצאה הממשלתית והגדלת היקף החובות של המדינה לא תורם כלל לתשקיף שלנו, למעשה הוא רק מאיים עליו".
קמרון מסביר את השקפתו: "הפילוסופיה המודרנית השמרנית מושתת על ביזור ואיפוק ברמת ההוצאות. המיתון הנוכחי לא מצדיק את צעדי הממשל. זה הרי ברור שאנו נמצאים בבלאגן כזה גדול בגלל חוב ממשלתי גדול מדי, חובות אדירים של מערכת הבנקאות וחובות גדולים מדי ברמת הפרט".
בתוך כך, המשקיע האגדי ג'ים רוג'רס אמר באמצע השבוע כי כלכלת בריטניה נמצאת במצב מאוד קשה ולמעשה "מחוסלת". הוא העריך שבשנים הקרובות תהפוך בריטניה מיצואנית ליבואנית נפט כך שאין לה הרבה להציע למשקיעים. "חיסלתי את כל האחזקות שלי בליש"ט", אמר רוג'רס.
נזכיר כי שר האוצר הבריטי אליסטר דארלינג הכריז ביום ב' על חבילת הצלה לבנקים, השנייה בשלושת החודשים האחרונים, בה הוא מציע לבטח אגרות חוב מגובות במשכנתאות ונכסים רעילים המוחזקים ע"י הבנקים. הצעדים החדשים צפויים להוסיף לפחות כ-100 מיליארד ליש"ט ל-250 מיליארד ליש"ט הקודמים אליהם התחייב באוקטובר ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון.