העיקולים כבר כאן, המחיקות בדרך: שיעורי חדלות הפירעון בארה"ב הגיעו לשיא של 29 שנה
מספר העיקולים של נכסים בארה"ב הואץ משמעותית במהלך הרבעון השני של השנה, כך עולה היום מהנתונים של ארגון הבנקאים למשכנתאות. הקצב היה המהיר ביותר מזה שלושה עשורים. תנאי הרקע לא היו מעודדים, הריבית על המשכנתאות עלתה וערכם של הבתים ירד. אלה עודדו עוד אמריקנים לנטוש את בתיהם, עקב היעדר היכולת לשלם את התשלומים החודשיים עבור הנכסים שרכשו והיעדר היכולת לבצע מימון חוזר.
שיעור העיקולים החדש עלה ל-1.19%, עלה מעל ל-1% לראשונה מאז החלו בארגון הבנקאים למשכנתאות בארה"ב לערוך את הסקר לפני 29 שנה. המלאי של בתים הנמצאים בתהליכי עיקול, הגיע ל-2.75%, כמעט פי שלושה מאז התפוצצה בועת המחירים בסוף שנת 2005 במשק האמריקני.
כמות הלווים שפיגרו בתשלום אחד או יותר עלה לשיעור עונתי מתואם של 6.41% מסך כל המשכנתאות, גם כן שיא של כל הזמנים, עלייה לעומת רמה של 6.35% בתחילת הרבעון.
נפילת ערך הבתים לא מאפשרת לבעלי הבתים שרכשו משכנתא בעלת שיעור ריבית משתנה לשנות את תנאי ההלוואה לא לבצע מימון חוזר, בעוד שיעורי הריבית עולים, כך אמר ג'אי ברינקמאן, הכלכלן הראשי של אגוד בנקאי המשכנתאות. אגב, נתח משכנתאות הסאב-פריים בעלות שיעור ריבית משתנה עמד על 36% מסך העיקולים החדשים. הנקודה היותר מדאיגה היא שנתח המשכנתאות ללווי הפריים מתוך העיקולים החדשים עמד על 23%.
"אנשים בחרו את אופציית התשלום הנמוכה ביותר במטרה להיכנס לתוך שוק המגורים, שהיה מאוד יקר – ועכשיו המחירים יורדים בחדות, אותם אנשים לא יכולים למכור את הבתים מחד, ומאידך הם אינם יכולים לאפשר לעצמם תשלומים כה גבוהים", מוסיף ברינקמאן בראיון שהעניק לסוכנות הידיעות בלומברג.
נפילת מחירי הבתים בארה"ב שנמשכת שנה שלישת ברציפות, הביאה לירידה בצמיחת הכלכלה העולמית, וכן למחיקות של יותר מחצי טריליון דולר, שנבעו מהפסדים של בנקים כמו סיטיגרופ ודומיו. בתוך כך, נפגעו גם הרווחים של חברות כמו הום דיפו ולואי'ס שנשענות על רכישות של בתים חדשים.