הדולר מסכם את המחצית הראשונה: הערכות - ברננקי יקבע מעתה את הכיוון
הדולר האמריקני סגר את המחצית הראשונה של 2008 בירידות נוספות מול המטבעות המובילים בעולם. הזרז העיקרי להיחלשות הדולר היה 7 הורדות ריבית בהן נקט הפדרל ריזרב מאז ספטמבר, עת חתך ה'פד' את הריבית מרמה של 5.25% אז ל-2% בלבד היום.
המטבע האמריקני איבד במחצית הראשונה 7% כנגד האירו ו-5% מול הין היפני. אינדקס הדולר, מדד העוקב אחר הכיוון בדולר מול 6 המטבעות המובילים בעולם, ירד ביותר מ-5% מתחילת השנה. הדולר החלש סייע אמנם להגדלת הייצוא מארה"ב (מה ששמר על הכלכלה האמריקנית מטביעה) אולם מנגד הוא "תרם" רבות לנסיקה במחירי הנפט והסחורות.
השאלה המתבקשת היא לאן הולך הדולר מכאן. אסטרטגים בארה"ב מאמינים כי מעתה והלאה ה'פד' הוא זה שיקבע את הכיוון בדולר, בעזרת מדיניות הריבית. יו"ר ה'פד', בן שלום ברננקי, התייחס לראשונה לפני מספר שבועות לחולשתו של הדולר, ואמר כי מעתה ואילך המדיניות המוניטרית תיקח בחשבון את ההשלכות שיוצרת היחלשות הדולר. במילים אחרות, ברננקי אותת כי יש בכוונתו להעלות את הריבית כדי לחזק את הדולר, והמטבע האמריקני הגיב מייד בעליות ונסחר היום מעל השפלים שראינו מוקדם יותר השנה.
בינתיים, הורדות הריבית הופסקו והחוזים העתידיים על הריבית מאותתים על הידוק מוניטרי כבר בסוף השנה, מה ששומר על הדולר מעל לרמות השפל. בבית ההשקעות RBC מאמינים כי "הדולר יעלה בהדרגה עד סוף השנה, שכן הסיכוי להורדות ריבית הולך ומתפוגג".
למען הדיוק יש לציין כי לא כל האנליסטים מחזיקים בדעה שהורדות הריבית הסתיימו. יש המאמינים כי המשבר הכלכלי בארה"ב עדיין לא אמר את המילה האחרונה, וכי ה'פד' יצטרך להוריד שוב את הריבית בהמשך השנה כאשר השלכות המשבר תתגלנה במלואן.
"אנו ממשיכים להעריך כי המהלך הבא של ה'פד' יהיה הורדת הריבית", אמר אשרף ליידי, אסטרטג שוק בכיר בבית ההשקעות CMC Markets US, בסקירה ללקוחותיו. ליידי סבור כי הריבית בארה"ב תרד ב-0.5% ל-1.5% עד סוף השנה.
במידה והעלאת הריבית בארה"ב תידחה, או שהריבית שם אף תרד, האירו-דולר עשוי לפרוץ מעלה את רמת ה-1.6 ד' לאירו, שכן באירופה כבר התחילו להעלות את הריבית. אתמול (ה') העלה נגיד הבנק המרכזי האירופי, ז'אן קלוד-טרישה, את הריבית ב-0.25% ל-4.25% - בפעם הראשונה מזה 13 חודשים. טרישה נחוש להילחם באינפלציה ולהעלות את הריבית, אולם גם אירופה מרגישה את השלכות המשבר הכלכלי, מה שעלול לפגוע בתכניותיו של טרישה.
"בטווח הקצר, ההידוק המוניטרי של טרישה ימשיך לתמוך באירו, ובהינתן הנתונים הכלכליים החלשים בארה"ב, ייתכן ונראה את הצמד אירו-דולר עולה מעל 1.6", אמרו אנליסטים מבנק אוף אמריקה. "עם זאת, אנו ממשיכים להאמין כי האירו-דולר ייחלש לקראת סוף השנה עד לרמה של 1.5".