האם הגיע הזמן לרכוש את מניות הבנקים?
היכולת של המשקיע הבודד (ולעיתים רבות גם המשקיע המקצועי) להניב תשואת יתר על המדדים היא מועטה. בחירת המניות הנכונות בזמנים הנכונים שמורה רק ליחידי סגולה אמיתיים. יחד עם זאת, האדם הסבלני יכול לראות עצמו בסקטורים שיניבו בעתיד תשואה יפה, היום הם לא מאוד פופולרים, וזה מביא אותי למסקנה ולמשפט הידוע שכולם פסימיים אני בוחר להיות אופטימי, ואני בוחר להיות אופטימי על סקטור הפיננסים העולמי.
אם נלך על פי השיטות שהוכיחו עצמן של מיטב המשקיעים בעולם נוכל להיווכח כי על אף המחיקות העצומות השקעה בסקטור הפיננסים כולו איננה בגדר הימור. במידה ויש החוששים ממקרה בר סטרנס חשוב להבין כי במיוחד בתקופה זו יש דווקא הצורך לנטרל את הסיכון הספציפי במנייה בודדת וללכת על המדד כולו.
קיימות תעודות סל המאפשרות להיחשף לסקטור הפיננסים כדוגמת תעודת הסל קסם בנקאות, המחזיקה ב-30 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בענף הפיננסים העולמי. מבט חטוף על רמת המכפילים של מניות בולטות בתעשיית הפיננסים מגלה לנו תמונה מאוד מעניינת.
אף על פי כן, אם מעוניינים להסתכל על מניות ספציפיות אז לטובת המשקיע המעוניין להיחשף לפחות סיכון, נציין את מניית ג'י פי מורגן עם חשיפה נמוכה מאוד למשבר הסאב-פריים שמנייתה כמעט ואינה ניזוקה מהמשבר. להפך מי שיחשוב קדימה אולי הרבה קדימה יבין שרק במנייה הבודדת הזו גלום בפוטנציאל אדיר. הבנק רכש את בנק ההשקעות החמישי בגודלו בארה"ב במחיר אפסי, גם בהינתן מחיר העסקה החדש – 10 דולר. מכפיל הרווח של הבנק הוא 10.6 בלבד והתזרים מזומנים פר מניה עומד על 4.52 דולר.
ישנן כמובן מניות נוספות בסקטור שנפגעו קשות מהמשבר כמו סיטיגרופ המניה נשחטה קשות והגיע עד לא מזמן למחיר הנמוך ביותר מזה 10 שנים. אינני אומר שמכאן אפשר רק לעלות ממש לא כך. יחד עם זאת, מי שמסתכל לטווח הארוך (מעל לשלוש שנים) יכול לראות גם במניה זו הזדמנות היסטורית. סיטיגרופ הוא הבנק הגדול ביותר בארה"ב וכאשר העסקים יתחילו לנוע מחדש, גם אם הכלכלה תראה צמיחה מתונה מניותיו תחלנה לצבור תאוצה. כשהספקולנטים יתחילו להריץ את המחירים מעלה בחדות כמו שהריצו את המחירים מטה בהגזמה יהיה זה איתות היציאה – הוא יבוא שכשיבוא. המשקיע הפשוט יוכל להבין בו מתרחש רק עם הנורות האדומות של היחסים הפיננסים שהורעו.
מניה נוספת שמהווה חלק ניכר בסקטור הפיננסים בניו יורק היא בנק אוף אמריקה מכפיל ההון נראה סביר – 1.22. אך מה שמעניין בבנק אוף אמריקה היא דווקא תשואת הדיבידנד שעולה על 6%. גם בהנחה שיחול קיצוץ בדיבידנד בטווח הארוך אפשר להניח שההנהלה תחזור למדיניות הדיבידנד הישנה.
עוד שתי סיבות נוספות שאני רואה בהן עידוד כדי להיחשף לסקטור הפיננסים נובעות דווקא מהפעולות של משקיעים גדולים. אפשר לראות שברבעון הנוכחי רכש דוד דרמן מניות רבות מהסקטור. ברבעון האחרון רכש ממניות ווקוביה (סימול:WB) ובנק אוף אמריקה (סימול:BAC) וכן את סיטיגרופ החבוטה (סימול:C) אחרונה חביבה היא וושינגטון מיוצואל (סימול: WM). דרמן רואה את מה שהמשקיעים הלא 'לעומתיים' לא יכולים לראות וזה את העתיד. אי אפשר להטיל ספק בשיטות השקעה שהוכיחו עצמן במשך שנים.
סיבה נוספת הטמונה דווקא בפני המשקיע הישראלי היא היכולת להכניס גורם מטחי לתיק ההשקעות. במקרה זה מאחר ומרבית מניות הפיננסים ממדד הפיננסים העולמי הן אמריקניות מקבל המשקיע חשיפה למטבע הדולר שאיבד מערכו רבות. סביר להניח שהדולר לא יחלש לנצח ועם סיום מגמת הורדות הריבית של ה'פד' אנו צפויים כנראה לראות לפחות תיקון זמני מעלה. הדעה האישית שלי היא שמגמת עלייה ארוכת טווח תתחיל לקראת סוף השנה הנוכחית-תחילת השנה הבאה. אבל בהינתן הרמות הנוכחיות ועם רצף ההתבטאויות גדלים הסיכויים להתערבות של גופים חיצוניים במסחר בדולר.
***אין לראות בסקירה זו משום המלצה לבצע פעולה כלשהי בשוק ההון. המסחר המניות המוזכרות בכתבה עלול להסב הפסדים וכל העושה שימוש במידע זה עושה זאת על אחריותו האישית בלבד.***