גודל טקסט
זום
ניגודיות

פועלים: שוקי ההון מגלמים סיכויים כמעט שווים הן להורדה של 0.25% והן להורדה של 0.5% בריבית בארה"ב בשבוע הבא

שוק המניות המקומי צפוי להערכת כלכלני הפועלים להמשיך בתנודתיות וזאת נוכח מגמה דומה בשוקי המניות בעולם. ממליצים להמשיך ולהחזיק בעיקר במניות גדולות, במניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה ולהתמקד בחברות המוטות לצריכה המקומית
שי יוכט |

כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית את האירועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר באחד העם בשבוע החולף ואת האירועים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.

המטוטלת בשווקים נמשכת

שוקי ההון בעולם ממשיכים להתאפיין בתנודתיות, ועמם גם הבורסה בתל אביב. ביטוי לכך ניתן גם בשבוע החולף, שהחל בירידות שערים בשוק המניות המקומי, אך באמצעו חזרו העליות בעקבות מגמה דומה גם בשוקי העולם. בבנק פועלים סבורים כי גם בטווח הקרוב תמשיך הבורסה בתל אביב לעקוב בעיקר אחר הנעשה בעולם, ומאחר וההערכות הן כי התנודתיות בעולם תימשך, הרי שלהערכת כלכלני הבנק גם בבורסה המקומית צפויה להמשך מגמה זו.

סבירות גבוהה להפחתת הריבית בארה"ב

בשבוע הבא צפויה ישיבת הפדראל ריזרב, בסופה תוכרז הריבית במשק האמריקני. הערכת הקונצנזוס היא כי הריבית תופחת, והדילמה היא האם היא תופחת ב-0.25% (ל-4.25%), או ב-0.5% (ל-4%). נכון להיום, שוקי ההון מגלמים סיכויים כמעט שווים לשתי האפשרויות. הפחתת הריבית בארה"ב צפויה להטיב עם שוק המניות האמריקני (ביטוי לכך כבר ניתן בשבוע האחרון, כשהתגברות הסיכויים להפחתת הריבית הביאה לעליות בשוקי המניות), ולהשפיע לחיוב גם על שוק המניות המקומיי. זאת הן בעקבות ההצטרפות למגמה העולמית (אם תהיה), והן בזכות הפחתת הצורך להעלאת ריבית בישראל, בעקבות צמצום הפער השלילי בין הריבית השקלית לדולרית.

לפי שעה, ממשיך הדולר להחלש בעולם ולמול השקל, כשבשבוע האחרון הוא כבר נסחר מתחת ל-3.85 שקלים – רמתו הנמוכה ביותר מאז המשבר הפיננסי של אוקטובר 1998. החלשות הדולר תומכת בבורסה בשל ההערכה כי היא דוחה את הצורך בהעלאת הריבית במשק, אך יש לזכור כי חברות רבות (בעיקר היצואניות) עלולות דווקא להפגע מהשקל החזק.

שיא של 13.5 שנה בחשיפת הציבור למניות באוקטובר

חודש אוקטובר היה חודש טוב מאוד בשוק המניות המקומי, והדבר מקבל ביטוי גם בשיעור החשיפה של הציבור למניות המקומיות. מנתוני בנק ישראל עולה, כי באוקטובר היוו המניות המקומיות 25.2% מתיק ההשקעות של הציבור, כאשר המניות הזרות היוו 3.8% נוספים מהתיק. שיעור זה הינו הגבוה ביותר מאז אפריל 1994, שיאו של משבר הבועה של אותה השנה.

עם זאת, יש לזכור כי חודש נובמבר היה חודש שלילי בשוק ההון, ועל פי הדיווחים, קרנות הנאמנות סבלו מפדיונות בחודש זה. על כן, לא יהיה זה מפתיע אם נתוני נובמבר (שיפורסמו רק בחודש הבא) יציגו ירידה מסויימת בשיעור המניות בתיק.

דצמבר – חודש טוב למניות באופן מסורתי

חודש דצמבר, שהחל השבוע, הינו חודש טוב למניות באופן מסורתי. ב-11 השנים האחרונות, רק פעמיים נרשמה תשואה שלילית במדד תל אביב 25 בחודש דצמבר – בשנים 2002 ו-2006. ביתר השנים רשם המדד תשואה חיובית, גם אם מדובר היה בשנה גרועה מאוד לכלכלה או להפך.

מבט לעתיד שוק המניות המקומי צפוי להערכת כלכלני הפועלים להמשיך בתנודתיות הגבוהה שמאפיינת אותו זה תקופה, וזאת נוכח מגמה דומה בשוקי המניות בעולם. בשנים האחרונות השוק המקומי הפך להיות דפנסיבי יחסית לשווקים רבים, בעיקר ביחס לשווקים המתעוררים, ולכן בפועלים סבורים כי גם אם ימשך הלחץ השלילי בעולם, הרי שהוא יורגש גם בתל אביב אך במידה מתונה יותר.

במבט לעתיד, קיים בעולם חשש מפני הרבעון הראשון של 2008, אשר עלול להתאפיין בלחץ שלילי. עם זאת, הנתונים הכלכליים הטובים של המשק הישראלי בכלל, וביצועי החברות בפרט, צפוים להמשיך ולהטיב עם המניות המקומיות. ההערכות הן כי הצמיחה בישראל צפויה להמשך גם ב-2008 (גם אם בקצב מתון יחסית לצמיחה החדה של 2007), וכמוה גם הצריכה הפרטית, כך שמבחינה זו אנו חשים נוח עם החשיפה המנייתית מעבר ללחצים האפשריים בטווח הקצר.

לאור האמור לעיל, המלצת בנק הפועלים בנוגע לאפיק המנייתי המקומי הנה להמשיך ולהחזיק בעיקר במניות גדולות, במניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה, ולהתמקד בחברות המוטות לצריכה המקומית, אשר להערכת כלכלני הבנק צפויות להפגע פחות מהנעשה בעולם ולהמשיך ולהנות מהשיפור הכלכלי המקומי, כאמור.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה